© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Se, hvordan køkkensnedkeren har designet sit eget køkken i hjemmet til 5 på bare 75 kvm

I en lejlighed på kun 75 m2 på Vesterbro i København bor køkkenmageren Nicolaj Bo med sin kone, Malene, og deres tre teenagebørn. Trods den trange plads er der blevet plads til et forholdsvis stort, roligt og rummeligt køkken, som i øvrigt strækker sig helt ud på altanen.

På en hyggelig lille gade på Vesterbro besøger vi Nicolaj Bo, som står bag køkkenfirmaet af samme navn.

Vi kommer ind i en ganske lille entré, hvor man knap kan dreje en halv omgang, før man står i lejlighedens største rum – køkkenet. Herfra høres blide toner af jazz, der dufter af nybrygget kaffe, og fuglene synger fra den åbne altandør.

Fotografen og undertegnede har ofte lavet boligreportager fra store luksuriøse boliger, udstyret med netop køkkener fra Nicolaj Bo, og derfor er vi lettere overraskede over at se beskaffenheden af køkkensnedkerens relativt ydmyge bolig. Men som han selv siger, så har de alt, hvad de behøver.

I lejligheden har parrets tre teenagebørn hvert sit værelse på 6 m2, entréen er blevet opslugt af et badeværelse midt i hjemmets kerne, og de resterende kvadratmeter er gået til køkkenet, som samtidig fungerer som både spisestue, stue, soveværelse og keramikværksted.

Dette relativt store rum er blevet hjemmets hjerte, og det er her, familien samles. Et af de vigtigste elementer ved køkkenet har derfor været at sikre masser af opbevaringsplads, så rummet fremstår roligt og ryddeligt.

LÆS OGSÅ

– I det gamle køkken gik vi efter mere gulvplads og mindre køkken, og nu er vi gået efter mere rummelighed i køkkenet, så det er lettere, at holde ryddeligt. Vores familie er vokset, børnene er blevet større, og derfor har vi nu andre behov. Vi bruger mere tid på at lave mad, og vi har flere redskaber og madvarer, som skal opbevares, forklarer Nicolaj, som er hjemmets primære kok.

Stilmæssigt er køkkenet holdt i et rent og roligt udtryk, og emhætten er droppet til fordel for et udendørskøkken på altanen, hvor al mad, der skal steges eller på anden måde oser, kan laves.

– Det tidligere køkken var meget mere spraglet, men nu har vi bevidst valgt et mere roligt udtryk. I mange år har vi haft små børn, børnemøbler og legetøj, og der har været rigtig meget gang i den. Så nu må det gerne bare være noget, der er nemt at rydde op. Den overordnede ro, som køkkenet udstråler, er det mest vellykkede ved det. Det er i virkeligheden altid det, som er ambitionen. Mange vil ofte for meget på en gang. Man kommer til at mikse for mange materialer, som løber lidt i forskellige retninger. Det handler hele tiden om at barbere ned på de ting, man vil.

– For hvad har man egentlig brug for? Har man virkelig brug for to ovne? Vinkøleskab? Jeg synes, vores køkken kan det, det skal. Især fordi vi også har køkkenet udenfor. Vi har sågar fået integreret en flaske- og pantsortering i vindueskarmen. Fordi vi er nede på 1. sal, så er væggene tykke. Det har vi udnyttet til at integrere opsamlingsspande i ydermuren. Jeg synes, vi har alt, hvad vi behøver!

LÆS OGSÅ