Du kender comfort-food, men hvad med comfort-møbler?

I en tid med usikkerhed på de ydre linjer retter flere blikket mod hjemmet. Vi søger intuitivt det taktile, det bløde, det buttede, det favnende, det håndlavede, det lune og det samlende – ingredienser, som alle indgår i hyggens dna.

Hørgardin fra &Drape

Smukt hørgardin føjer varme noter til indretningen, fra 2899 kr., &Drape.

© &Drape

Hygge, sanselighed og tryghed

Trøst og boligindretning er måske ikke en kobling, der virker helt oplagt, men kratter man lidt i begrebet komfort, som på engelsk betyder trøst, så giver det god mening at brede komfortbegrebet ud til noget, der ikke kun handler om at sidde godt.

Dybest set handler det om hygge, sanselighed og følelsen af tryghed – en følelse, som har lidt trange kår i en tid, hvor blikket er stift rettet mod smittetal og restriktioner. Reaktionen på alt det usikre er et øget fokus på hjemmets skærmende rammer, og her giver designere og kunsthåndværkere en hånd med ved at tilbyde interiør, der netop stimulerer vores følelser og sanser.

Vilhelm-sofa

Vilhelm-sofa designet af Flemming Lassen i 1935, fra 44.999 kr., by Lassen

© By Lassen
Pude-kollektion fra Bolia

Classic pude-kollektion med gåsefjer, i forskellige størrelser, tekstiler og farver, fra 509 kr., Bolia.

© Bolia
Lysestage designet af Werner Stoff

Ikonisk lysestage designet af Werner Stoff for Hans Nagel i 60’erne og relanceret af Stoff Copenhagen. Et element i messing fra 375 kr. Viste model består af 7 elementer.

© Stoff Copenhagen

LÆS OGSÅ

Møbler med en varm favn

Det myldrer med tubeformede møbler og lamper og brugskunst i voluminøse formater – den engelske designer Tom Dixon arbejder ligefrem med et begreb, som han kalder fatness, og som kun vanskeligt lader sig oversætte på en charmerende måde. Møbler, der byder sig til med en varm favn, er i det hele taget en stærk tendens.

Der sættes ekstra trumf på den eftertragtede imødekommenhed med vamsede tekstiler, lammeskind og blødt læder. Materialerne er meget væsentlige for den moderne redebygger, der gerne henter naturen indenfor i skikkelse af kork, linoleum, bast, natursnor, rattan, uld og træ af den bæredygtige og certificerede slags.

Tangali Bench

Tangali Bench er designet af Inoda + Sveje, håndlavet hos Phantom Hands i teak og naturrør, 25.000 kr., Inoda + Sveje.

© Inoda + Sveje
Den trætte mand designet af Flemming Lassen

Den trætte mand er designet af Flemming Lassen i 1935, fås i flere varianter med lammeskind eller tekstiler, fra 26.243 kr., by Lassen.

© By Lassen
Reverse-bordlampe

Reverse-bordlampe med travertinsokkel og bronzeret aluminiumsskærm, designet af Aleksandar Lazic, 3995 kr., Menu.

© Menu

LÆS OGSÅ

Synssansen pirres

Vi bringer følesansen i spil med organiske og varme overflader, men også med farver, der luner, som naturens egne nuancer: sand, muld, ler, sten, korn, græs, himmel og hav – en farvepalet, som vi instinktivt føler os trygge ved. Synssansen skal også pirres. Det gør vi med farver og med lys.

Det gyldne lys, som vi kender fra solnedgangen, bålet og morgenrøden, er det lys, som vi forbinder med hyggen. Vi genskaber det med levende lys i stager, med lamper, der kan filtrere lyset, eller hvor lysstyrken kan dæmpes – og som noget nyt: med mobile LED-lamper, vi kan tage med os eller sætte på bordet, i reolen eller vindueskarmen. Udvalget af netop den type lamper er overvældende, og lamperne er populære, måske fordi de fungerer som en art kammerstager, og fordi de også tager skyggen i ed.

Loop-fodskammel

Loop-fodskammel i sort eller naturrattan, designet af Foersom & Hiort-Lorenzen MDD, 5999 kr., Cane-Line.

© Cane-Line
Håndlavet vægdekoration

Håndlavet vægdekoration, Fiber Art 06 med dimensionerne 90 x 110 cm, 3600 kr., Rebekka Nielsen.

© Rebekka Nielsen
Skuffemøblet Ebano

Skuffemøblet Ebano er skabt af Rasmus Fenhann, der har modtaget sidste års Wegnerpris for sit kompromisløse design og håndværk. Fremstillet af stumper af ibenholt, 25.000 kr., Rasmus Fenhann.

© Rasmus Fenhann

Lys

Lys er en ofte undervurderet faktor for stemningen i et rum. En kold og en varm lyskilde påvirker farveoplevelsen af vægge, tekstiler og materialer vidt forskelligt – nøjagtig ligesom lyset udenfor indvirker på lyset og stemningen indenfor. Det er en gammel sandhed, at man kan indrette med lys – her tænkes først og fremmest på lamper, men man kan også vælge at filtrere dagslyset igennem et gardin og på den måde skabe en blødere, varmere eller køligere atmosfære.

Coffee table fra Norr11

Gear Coffee Table i fiberbeton, designet af Kristian Sofus Hansen og Tommy Hyldahl, 3499 kr., Norr11.

© Norr11
Illusion-tæppe

Illusion-tæppe i farven Jade, fremstillet af bambussilke, 6999 kr., Rug Solid.

© Rug Solid

Gardiner og tæpper

Mange af de nye gardiner tilbyder netop lethed og transparens, så man både får afskærmning og udkig. En af mange grunde til, at gardinerne har fået en renæssance, er også, at de føjer ekstra taktilitet til indretningen, samtidig med at tekstilerne kan anvendes til at definere rum. Tekstiler i lange baner pirrer ikke kun øjet, de er også med til at optimere akustikken, gøre lyden blødere, befordre samtalen og bane vejen for musikken.

Det samme kan siges om tæpperne, der finder vej til både gulv og væg – gerne med mønstre og farver til kontrast. Brugskunst i keramik, papmaché, broderi, bast, træ og glas – gerne af den håndgjorte slags – yder ekstra trøst og sætter trumf på hyggen.

LÆS OGSÅ