Tjekliste: 5 uundværlige ting dit drivhus skal have

Foråret er på vej, og haven begynder snart at spire. Vi guider til, hvad du skal prioritere, så du får et drivhus, der både er stilfuldt og funktionelt.

Vejret begynder så småt at blive varmere, og de kolde, regnfulde vintermåneder er nået til vejs ende. Derfor er det tid til at kigge på haven og forberede de kommende sæsoner, så du får mest muligt ud af drivhuset.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, hvad du ønsker at bruge dit drivhus til. Skal det være et frirum i haven, hvor du kan holde middage og drikke te i ren orangeri-stil, og hvor både mennesker og planter føler sig hjemme? Eller skal det være et ambitiøst væksthus for planter?

Når det er fastlagt, er der nogle helt essentielle elementer, som er uundværlige i et drivhus. Vi har lavet en tjekliste til dig med fem af de vigtigste ting, som du bør tænke ind i indretningen af dit drivhus for at få mest mulig glæde af det.

© Juliana Drivhuscenter

1. Praktisk plantebord

Et drivhus kræver grønne fingre og en del praktisk havearbejde på grund af de mange planter, som skal passes og plejes, før der kan høstes. Det er derfor fornuftigt at investere i et robust arbejdsbord, hvor du har god plads til at omplante, bakse med pottemuld, rense krukker og ikke mindst opbevare dine mest brugte værktøjer.

Vælg et arbejdsbord, der har en bekvem ståhøjde. Du kan både finde fine skræddersyede løsninger, som passer til de enkelte drivhuse, men du kan også på jagt efter et unikt genbrugsfund. Gå dog efter noget, der passer ind i drivhusets sanselige atmosfære, og som kan tåle lidt af hvert.

2. Hylder i højden

Det kan være svært at finde plads nok til alle ens krukker, potter og planter. En mulighed er at udnytte pladsen i højden ved at opsætte hylder eller andre ophængningsløsninger, som eksempelvis hængekrukker. Gerne nogle som er flytbare og kan nedtages, når det er tid til at udplante alle dine udsprugne blomster, som du har forspiret i potter henover foråret. På den måde får du ikke kun et funktionelt drivhus, men også en idyllisk oase, med levende kunstværker hængende fra gulv til loft.

© Juliana Drivhuscenter

3. Vælg langtidsholdbare materialer

Du gør dig selv en tjeneste ved at vælge langtidsholdbare materialer, så du ikke skal bruge tid på at ordne selve drivhuset, men kan bruge kræfterne på at pleje dine planter og give dem ekstra kærlighed.

Med et drivhus fra Gabriel Ash undgår du at skulle bruge tid på vedligeholdelse, da det er lavet af canadisk cedertræ, som vedligeholder sig selv på grund af træets naturlige olier. En anden langtidsholdbar løsning er et drivhus af farvet aluminium, som vil sikre dig et robust væksthus. Det kan du blandt andet finde hos Juliana Drivhuscenter.

4. Tilbyg et varmebed

Kært barn har mange navne. Et varmebed kaldes også en mistbænk eller drivkasse, og er et givende tilvalg til drivhuset. I virkeligheden er det en formeringskasse, hvor hemmeligheden er, at planterne kan gro hurtigere på grund af kassens højere temperaturer. Lidt lige som effekten i et drivhus.

Har du pladsmangel i drivhuset, eller ønsker du at prioritere pladsen på andre ting som eksempelvis en hyggekrog, kan du derfor med fordel tilbygge en fin mistbænk op ad drivhuset.

Drivhus
© Gabriel Ash

5. Charmerende krukker og potter

Forskellige størrelser krukker og potter er et must i et drivhus og er med til at skabe associationer til idylliske, sydlandske haver. Vælg en bestemt krukkestil du vil gå efter for at skabe en uforstyrret og enkel indretning i drivhuset.

Om det er brændte terracottakrukker, betonkrukker, patinerede lerkrukker eller glaserede krukker er underordnet - så længe de er nogenlunde ens i stilen. Kombinationen af de mange sorter, planter og blomster vil nemlig skabe et varieret udtryk i sig selv med deres forskellige farver og former.

© Juliana Drivhuscenter