© Gabriel Ash

Sådan forvandler du drivhuset til elegant orangeri

Vi guider til, hvordan du skaber et stemningsfuldt orangeri, der forlænger sommeren og giver plads til velvære i haven.

Et drivhus behøver ikke kun at være til traditionelle tomat- og agurkeplanter. Du kan få så meget mere ud af dit drivhus. Med enkle tips og tricks kan du forvandle drivhuset til et elegant og stemningsfyldt orangeri, der forlænger de lune årstider og giver plads til en hyggestund i haven med en kop te og en god bog.

Men hvordan skal det indrettes, hvilke planter og møbler skal der til for at skabe det helt rette udtryk? Vi har samlet en guide over de vigtigste elementer, du skal overveje, når du skal indrette drivhuset og skabe ægte orangeri-stemning.

Plant dig til sydligere himmelstrøg

Et drivhus kan forlænge levetiden på planter ved at simulere et varmere klima. Det giver mulighed for at bygge plantesamlingen op af træer, blomster og krydderurter fra Syden, der kan give et strejf af sommer gennem de lange, mørke vintre i Danmark.

Med planter som oliven, figen og diverse citrusfrugter er du sikret en god start på en lang, velduftende sæson i drivhuset. Lad dig ikke begrænse af størrelse på planterne, da det vil give det helt rette udtryk med planter fra gulv til loft som et klassisk orangeri.

© Gabriel Ash

Gør plads til både arbejdsro og afslapning

Den rette indretning kan gøre meget for, om du får brugt drivhuset til andet end plantedyrkning. Er det rart at opholde sig i, og er der plads til at sidde med en kop kaffe? Måske vil du endda gerne have mulighed for at spise aftensmad sammen med venner og familie, når sommeren går på hæld.

Med møbler i bambus kan du skabe et let og moderne udtryk, hvorimod træmøbler giver et mere klassisk look. Overvej enkelte møbler i stål eller zink for at skabe kontrast til de organiske former og farver. Det kunne for eksempel være et højt arbejdsbord, som du kan ordne krukker og planter ved. Derudover skal du overveje, om du vil have plads til en behagelig stol til en velfortjent pause eller om pladsen skal bruges på et langbord med bænke, hvor hele familien kan spise frokost.

Overvej at bruge samme type krukker, for at skabe ro blandt de mange planter i drivhuset. Krukker i terracotta er et stilsikkert valg, der også med tiden vil patinere smukt og pynte i samlingen. Skal det være nemt og komfortabelt at bruge drivhuset, så sørg for at have tæpper, hynder og puder liggende klar. På denne måde bliver det nemt at tage eftermiddagskaffen i drivhuset, uden at det kræver den helt store ommøblering.

© Gabriel Ash

Vælg efter behov

Når du vælger drivhus, så overvej dine behov grundigt. Skal det udelukkende fungere som væksthus eller skal det også bruges til at opholde sig i? Hvis du vil have møbler i drivhuset, så du kan sidde og nyde eftermiddagssolen, er det en god idé at have gulv i hele drivhuset og ikke kun en sti ned igennem midten.

Det kan være værd at overveje, om drivhuset skal kunne åbnes op til flere sider i forhold til, hvor det placeres i haven.

Vælg et materiale, der ikke kræver det store vedligehold, som for eksempel drivhuse fra Gabriel Ash, der er lavet af canadisk cedertræ. Denne træsort er spækket med naturlige olier, som gør, at træet ikke kræver vedligeholdelse. På denne måde undgår du at bruge kræfter på at holde selve drivhuset og kan i stedet fokusere på at få planterne til at gro, så du får skabt et elegant og stemningsfuldt orangeri.

© Gabriel Ash