Overfør de eventyrlige mosser fra Kyotos haver

Moshaverne i Japans gamle hovedstad Kyoto er helt eventyrlige. Se her, hvordan du overfører de smukke mosser til din have.

Eventyrlige moshaver i Kyoto
© Birgitta Wolfgang og Erik Rimmer
Når man besøger nogle af de fantastiske haver i Japans gamle hovedstad Kyoto, får man virkelig lyst til at overføre nogle af ideerne til hjemlige himmelstrøg. Især moshaverne er helt eventyrlige. De ligner noget forhistorisk, ja, man ville ikke blive overrasket, hvis en ork eller andet godtfolk fra Ringenes Herre pludselig skulle komme ud af skyggerne her, hvor mange arter af mosser bliver flettet sammen på en næsten kunstnerisk måde. Og så er haverne også grønne om vinteren, hvilket i sig selv kan være attraktivt. Mosser har vi jo alle i haven, så det kan vel ikke være så svært, tænker man. Det kommer sandsynligvis bag på de fleste, at det slet ikke er så nemt at anlægge en moshave på de skandinaviske breddegrader. Hvis man ikke ønsker mos i sin græsplæne, er det nærmest et sisyfosarbejde at undgå at få det. Omvendt, hvis man gerne vil have mosser, er det lige så vanskeligt at få dem til at formere sig. Haverne i Kyoto er kendetegnet ved en høj luftfugtighed, og det er først og fremmest årsagen til, at det er svært at anlægge tilsvarende i Skandinavien – klimaforandringerne gør i øvrigt nu, at de japanske moshaver lider under manglende nedbør om sommeren. Det forventes, at vi i fremtiden i Danmark får mere nedbør, så det vil uden tvivl give bedre vækstvilkår.

Minibregner i moshaven
© Birgitta Wolfgang og Erik Rimmer
Minibregner bryder flot tæpperne af mos. Mosser får ingen blomster i botanisk forstand, men danner sporer, ofte i såkaldte kapsler eller sporehuse. De har primitive blade, der kun er få millimeter lange. ### 7 gode råd til mos i haven 1. Mosser holder især af sur jord, så du kan bruge spagnum, rododendrongødning eller mælkepulver af skummetmælk til at forsure jorden. Vand hyppigt, og ukrudt skal fjernes, og jorden rives godt inden. 2. Hvis du har adgang til at tage mos fra fx en skov, så kan du flytte mosserne, hvis de nye vækstbetingelser ligner de gamle. Flyt mostæpper med lidt jord til det nye sted. Hvis mosset vokser på en sten, så flyt det til en sten, og fra en træstamme til en anden. Vand det tit, så det ikke tørrer ud. 3. Har du mos i din græsplæne og vil forøge mængden, så luger du ganske enkelt græsset væk. 4. Plant stiklinger ud. Forbered jorden som i metode 2. Tag et stykke af det ønskede mos, skær det ud i små stykker. Læg stumperne ud med en fods mellemrum på jorden, vand dem, og dæk med fiberdug. 5. Du får klart bedst resultat ved skyggefulde steder med træer, fx ned til en bæk eller vandløb. Rødder fra træer er dramatiske virkemidler. 6. Frem med blenderen, gerne stavblenderen ... og blend mosset i småstykker, og bred det ud. Nogle har haft held med at blende med et surmælksprodukt – også her gælder det om, at man efterfølgende dagligt skal holde området meget fugtigt. 7. Der findes efterhånden bunddækker, der minder om mosser, og som bedre passer til vores klima. Flere planteskoler har specialiseret sig i japansk havekunst. Fx Jagro Planteskole. I Danmark er der en forening af mosentusiaster, dem finder du på bryologkredsen.dk.

Minimalisme og zen i haven
© Birgitta Wolfgang og Erik Rimmer
Japans gamle hovedstad Kyoto indeholder så mange templer og haver, at man sagtens kan tilbringe en uge blot med at studere dem – der er langt over 1000 ... Moshaverne er en særlig kategori, hvor flere stammer tilbage fra 1300-tallet. De blev skabt til meditation og for at vise, at selv de mest ydmyge planter har stor skønhed.

Have med minimalistiske skaksten
© Birgitta Wolfgang og Erik Rimmer
Mirei Shigemori var en moderne havekunstner og anlagde i Tofuku-Ji Zen-haven op til sin død i 1975 disse smukke minimalistiske skaktern – som munke dagligt befrier for blade. En grafisk stærk kombination, man sagtens kan overføre til danske haver. Brug evt. andre bunddækker end mos.

Smuk moshave med struktur
© Birgitta Wolfgang og Erik Rimmer

Sten og små tuer giver struktur i det område i haven, hvor man vil bruge mosser aktivt. I de danske skove findes der flere mosarter, som egner sig til haven. Vær sikker på, at du må tage mosser med hjem. Også planteskoler har arter, der egner sig.

Havearbejde som meditationskunst
© Birgitta Wolfgang og Erik Rimmer
Lys og mørke – i Japan bliver havearbejde regnet for den fineste meditationskunst, og en moshave vil ikke have sin kraft, hvis man ikke dagligt fjerner blade og smågrene.