© Lene Beier

Lene Beier guider: Sådan skaber du din egen vilde have

Få Lene Beiers syv bedste råd til at skabe et vildt haveparadis og læs om tre af de fejl, hun selv begik i arbejdet med sin vilde have.

Den vilde have

Vores biodiversitet er udfordret, og der er mere end nogensinde før brug for vilde haver. Lene Beier fortæller her om den vilde have, alle fordelene ved denne, og ikke mindst hvorfor den er så vigtig.

Hun kommer samtidig med gode råd til, hvordan du skaber din egen vilde have og afslører tre af de fejl, hun har begået i forbindelse med forvandlingen af hendes egen have til en vild have.

Orangeri, Vild have, Grøn have, Vilde blomster
© Lene Beier
Det modsatte af en vild have må være en veltrimmet græsplæne – for dyrene kan det sammenlignes med en ørken — Lene Beier

“Desto vildere en have desto bedre for naturen”

Den vilde have kommer i mange former, og der er ikke ét svar, når man spørger Lene Beier, hvad en vild have er. Det handler nok i virkeligheden om, hvad man gør det til:

– Den vilde have kan være alt fra en helt uberørt have til en klassisk prydhave med et vildt hjørne eller nogle krukker med vild beplantning. Man kan også, som jeg, have en vild have, som er konstrueret vild forstået på den måde, at den bevidst er lavet vild, fortæller Lene og fortsætter:

– Fælles for alle vilde haver er, at det er et sted, hvor man giver naturen plads og tid. Desto mere plads og tid naturen får, desto vildere bliver haven, og desto bedre er det for naturen. Det modsatte af en vild have må være en veltrimmet græsplæne – for dyrene kan det sammenlignes med en ørken. Der er ingen steder, de kan gemme sig, der er intet mad, intet ly, intet sted at overvintre og intet vand. Der er simpelthen intet af det, naturen har brug for.

For hende er der mange gode grunde til at have en vild have. Den åbenlyse er naturligvis den positive effekt, det har på naturen og den hårdt ramte biodiversitet. Men Lene selv finder også stor glæde i de vildtvoksende omgivelser:

– Jeg har masser af pindsvin i min have, som titter frem om aftenen ved 21-22 tiden, og for mig er det nærmest som en tur i biografen, når jeg sætter mig ud for at se på dem. Det samme gør sig gældende, når jeg på min tur rundt i haven om morgenen mødes af massevis af sommerfugle og vilde bier, fortæller hun.

Altan med havudsigt, Grøn have
© Lene Beier

Lenes syv råd: Sådan skaber du din egen vilde have

For Lene er det vigtigt at pointere, at alle kan skabe en vild have, og at der er mange måder at gøre det på. Derfor handler det første og helt afgørende råd fra hende om, at man skal overveje, hvilken form for vild have, man gerne vil skabe:

1. Havens formål
Gør det klart, hvad haven skal bruges til. Ønsker du at have plads til, at man kan spille fodbold eller løbe rundt i haven, skal der selvfølgelig tages højde for det, og så er det formentlig kun noget af haven, der skal være vildtvoksende. Det kan også være, at I lader hele haven vokse vildt og laver nogle gangstier, så man stadig kan bevæge sig rundt i haven.

Gult hus, Grøn have, Vild have, Orangeri
© Lene Beier
Det handler om at kende sin have og om derefter at kæmpe med naturen og ikke imod den — Lene Beier

2. Undgå gift og kunstgødning
Det siger lidt sig selv – en vild have skal have sin naturlige gang, og der skal derfor ikke bruges hverken gift eller kunstgødning.

3. Lær din have at kende og kopier naturen omkring dig
Hvor ligger din have, og hvad er der af vild natur i området? For det er netop det, man skal forsøge at kopiere. Hvis du støder på nogle vildtvoksende, hjemmehørende planter på din vej i lokalområdet, kan du tage nogle frø fra disse med hjem og plante dem i din egen have.

Blæser det i din have? Er der meget sol? Eller mere skygge? De planter, du har i haven, skal tilpasses dette, så de har de bedste betingelser for at gro.

Hvilken form for jord har du i din have? Du kan for eksempel ikke lave en af de klassiske, vildtvoksende blomsterenge, hvis jorden i din have er næringsrig, da en blomstereng kræver næringsfattig jord. Tag et spadestik og kig på jorden - er den sandet eller klæg? Gror du for eksempel mange roser i din have, har du formentlig næringsrig jord, og så er chancerne for at lykkes med en blomstereng ikke særligt gode.

Det handler om at kende sin have og om derefter at kæmpe med naturen og ikke imod den.

Vandfad, vandfad til fugle
© Lene Beier

4. Vand og mad skal der til
Noget af det vigtigste i den vilde have er vand. Hvis ikke der er noget vand, er der ikke noget liv. Noget så enkelt som et par spande med vand kan gøre underværker i din have.

Og sørg samtidig for, at der er masser af vilde, hjemmehørende planter, som insekterne kan spise. Se på din vilde have som et hotel for insekterne. Det skal være et sted, hvor de kan hente mad, vand og sove.

5. Hav tålmodighed
Giv naturen tid. Nogle gange er det bedste, du kan gøre for din vilde have ikke at gøre noget. Lad for eksempel dit gamle æbletræ stå eller dine fældede træer ligge.

Generelt skal du beholde så meget af det, du klipper af i haven som muligt. Her kan det være en god ide at have et hjørne i haven, hvor du samler afklippede grene, græs og lignende. Det er guf for insekterne.

6. Variation og forskellighed
Desto mere diversitet i haven desto bedre. Du kan for eksempel bestræbe dig på både at plante noget, der blomstrer tidligt, og noget, der blomstrer sent på året – så er der mad til insekterne på både den ene og den anden side af sommeren.

Sørg for at plante lidt af hvert for på den måde at skabe variation i naturen. Det kan være både buske, træer, blomster, græsser og så videre. Ligesom at vi mennesker er forskellige, så er dyr og insekter også forskellige, og de skal bruge noget forskelligt for at overleve, derfor er variation i den vilde have vigtigt.

7. Start i det små
Er du ikke helt på hjemmebane, hvad angår havearbejde, natur og den vilde have, kan det være en god idé at starte let ud. Udpeg for eksempel et hjørne i haven, som du lader passe sig selv i en periode og begynd så løbende at tage rådene ovenfor til dig.

Med en god portion tålmodighed vil du på sigt have skabt et vildt hjørne, som måske giver dig blod på tanden til at kaste dig over resten af haven.

Grøn have, Tag med græs
© Lene Beier
Tålmodighed er alfa omega, når det kommer til den vilde have — Lene Beier

LÆS OGSÅ