I Dorthes eventyrlige have er der over 35 spiselige planter

Vi har været på rundtur i ekspertens vilde villahave. Se de smukke billeder her.

Dorthe Kvist

Dorthe Kvist er havedesigner og forfatter. Hun bor med sin familie, en gammel tyk kat og fem høns på en grund, der rummer en ca. 800 m² stor vild villahave. Hun arbejder til daglig med at designe haver og uderum og hjælper med at få haverne til at blive smukke og vilde på samme tid, så der er plads til både dyr og mennesker.

© Pernille Kaalund
Rosenbuen

Opsatsen på søjlen stod i haven, da Dorthe og familien overtog den for 12 år siden. Nu er den fokuspunktet i staudebedet. Rosenbuen er flettet af en stak pilegrene. Roserne på buen er en ‘Constance Spry’ og en ‘Albertine’ til venstre. Dorthe har monteret en nøddeautomat til de egern, der bor i haven. Den sidder på et gammelt udgået pæretræ, som spætten besøger nærmest dagligt.

© Pernille Kaalund

På rundtur i ekspertens egen have

Dorthe Kvist er BO BEDREs faste haveekspert. På de næste sider fortæller hun om sin egen vilde villahave, hvor hun eksperimenterer med alt fra små hyggelige rum, smukke blomster og spiselige sager til at skabe et frodigt haveparadis for fugle, insekter, pindsvin, egern og ikke mindst høns.

Tag med på visit, og få masser af inspiration og gode råd med på vejen!

Rosen ‘Heidi Klum’

Rosen ‘Heidi Klum’ blomstrer flot hele sommeren igennem og dufter skønt.

© Pernille Kaalund
Nepeta ‘Walker´s low’

Nepeta ‘Walker´s low’ er en sand magnet for bier og insekter, og så blomstrer den overdådigt og længe.

© Pernille Kaalund
En yndig kombination af blomster

Her ses en yndig kombination af pink Digitalis, rosa slangeurt, Persicaria bistorta og en spade fra Dorthes egen kollektion af bæredygtige redskaber, som hun udviklede for Nelson Garden for nogle år siden.

© Pernille Kaalund
Rosen ´Blue Moon´

Rosen ´Blue Moon´ er smuk med sin lysviolette farve. Nedenunder ses lodden løvefod, Alchemilla mollis, med de limefarvede blomster og bjergknopurt, Centaurea montana, som er en af de tidlige skønheder i haven

© Pernille Kaalund

En eventyrlig stemning

Vores have overtog vi for ca. 12 år siden fra en gammel dame, der havde boet her hele sit liv. Jeg faldt for den eventyrlige stemning, der herskede i den gamle have, og huset, der lignede et overgroet torneroseslot.

Drivhuset

Drivhuset fra Juliana er placeret midt i haven og bruges til dyrkning af mange sorter af tomater, agurker og chili.

© Pernille Kaalund

En velykket have

Haven har i dag en masse rum, som er vokset frem, efterhånden som jeg har fået arbejdet haven igennem. Når jeg har skabt en have fuld af små rum og oaser, så er det, fordi en vellykket have for mig er et sted, hvor man kan geare ned, lade op og få styr på følelser og tanker.

Det er et sted, hvor man skal kunne være hver for sig og sammen. Det har ligesom været grundlaget for designet af haven her, at der er plads til netop det.

Riddersporerne

Riddersporerne har Dorthe selv sået fra frø for mange år siden

© Pernille Kaalund
Rosen ´Alchymist´

Rosen ´Alchymist´ er så smuk med sine rosa og abrikos nuancer og passer perfekt sammen med rosen ‘Ghislaine de Féligonde’, der er endnu lysere abrikos og ses nedenunder

© Pernille Kaalund
Digitalis

Digitalis minder Dorthe om sin mor, og så elsker bierne dem.

© Pernille Kaalund
Kæmpeskælhoved

Kæmpeskælhoved er dels en god bunddækkeplante, og så skaber den magi i bedet med de smukke hoveder, der svæver på op til 2 meter høje stilke.

© Pernille Kaalund

Styr på farverne

Og så er det vigtigt, at det er en have, som man kan gå på opdagelse i! Jeg elsker mangfoldighed og er nysgerrig på mange forskellige slags planter. Men for at det hele ikke skal blive for rodet at se på, holder jeg mig til farvetemaer i bedene.

Og det gælder også forårsløgene, som jeg lægger i hvert bed, så der er blomstring fra meget tidligt på sæsonen til meget sent. Det er et af de tricks, man kan bruge, hvis man vil gøre haven indbydende for fugle, dyr og insekter.

Et lille grønt havehus bygget af genbrugsvinduer

I forhaven står et lille grønt havehus bygget af genbrugsvinduer, som er lavet til en showhave for et par år siden. Spejlbassinet er lavet af en jernring med støbt bund. Det spejler himlen og træerne, og så kan man gynge ud over det fra gyngen i den store blodbøg. Vand skaber liv i haven og tiltrækker masser af fugle og insekter. Der er placeret et par sten i bassinet, så det er nemt at komme op for små dyr. I forgrunden ses en del af den nye køkkenhave, der er plantet i højbede af råjern fra Land Højbede

© Pernille Kaalund
Bed med kæmpeprydløg

De vilde bede er en stor del af Dorthes have, og hun elsker høje stauder og fascineres af deres hurtige vækst. I dette bed ses kæmpeprydløg sammen med Digitalis, storkenæbben ‘Dreamland’, kæmpejernurt på vej op, virginsk ærenpris og en akelejefrøstjerne. Dorthe har rammet det halvmåneformede bed ind med en kant af pileflet, som hun har købt i byggemarkedet.

© Pernille Kaalund

Plant med eftertanke

Derudover planter jeg tæt, da det efterlader meget lidt plads til ukrudt. På den måde slipper jeg for at luge mere end en gang forår og efterår. Jeg bruger masser af gode bunddækkeplanter som storkenæb, høstanemoner, hosta og lodden løvefod, der også begrænser ukrudt og skaber ly og habitat for dyr og insekter.

Drivhuset er Dorthes værksted.

Drivhuset er Dorthes værksted. Her er der altid gang i en masse forspiring og forskellige aflæggere af planter. Under loftet gror en vin, og ved døren et ferskentræ.

© Pernille Kaalund
Drivhuset

Drivhuset er fra Juliana og er danskproduceret. Dorthe bruger det hovedsageligt til at dyrke tomater, agurker og et par chiliplanter, så der er bare lige plads til en enkelt stol, hvor man kan tage sig et lille hvil.

© Pernille Kaalund
Vandfadet her bliver mest brugt af katten og hønsene

Vand skaber liv i haven, og overalt har Dorthe placeret skåle og fade med vand, der står hist og pist i haven. Vandfadet her bliver mest brugt af katten og hønsene. Drivhuset putter sig i staudebedet, som i øvrigt er fuld af bærbuske, og et par bede, der danner indgang til et hyggeligt rum bagerst i haven.

© Pernille Kaalund

En doven gartner

Hækken er klippet i store bobler, og jeg venter altid til hen på sommeren med at klippe den, til den er blomstret af, og fugleungerne har forladt rederne i den. Når det vilde bliver for vildt, løber jeg en tur med plæneklipperen eller barberer buksbomkuglerne, og så er der ingen, der lægger mærke til kaos i hjørnerne og uorden i bedene.

Det handler alt sammen om at styre frodigheden med fast hånd og de rigtige greb – så kan man faktisk godt slippe afsted med at være en doven gartner og stadig få en vidunderlig vild villahave, som skaber gode betingelser for dyr og insekter.

Haven

Et par espalierede æbletræer danner baggrund i det lune hjørne op ad garagen. Her gror et stort figentræ sammen med klatrerosen ‘New Dawn’ under de store birketræer. Rummet er lunt og lækkert og fanger eftermiddagssolen. På toppen af garagetaget kan man lige skimte lidt af køkkenhaven.

© Pernille Kaalund
Det gamle krogede blommetræ

Det gamle krogede blommetræ danner nærmest et rum i sig selv. Her kan man sidde i fred og nyde det flimrende lys igennem træets blade.

© Pernille Kaalund
Hængekøjen

I havens bagerste hjørne mellem kæmpehøje skovbregner og en brændestak, der er hjem for et hav af kriblekrablende væsener, kan man under den store hassel ligge i hængekøjen og følge med, når de tre egern, der bor i haven, spæner rundt på raftehegnet og op i de høje træer, mens de driller katten. Hængekøjen er hjembragt fra en rejse til Puerto Rico.

© Pernille Kaalund
Den gamle garage med køkkenhave på taget

Den gamle garage har fået nyt tag, der kan holde til en køkkenhave på toppen. På taget finder man således fem store højbede, der er fyldt med kål, kartofler, rabarber, hindbær og hestebønner. Det er en Clematis montana ‘Rubens’, der klatrer på garagen, og foran ses krukker i måneskinsgule nuancer med planter fra Gartneriet Pedersen.

© Pernille Kaalund

Apropos..

Dyr, så har vi igennem de sidste ti år haft en besætning på 3-5 høns boende i baghaven, og det er noget af det, jeg elsker allermest i haven. Hønsene er nemme at passe og hyggelige at snakke med, når de klukkende følger med i alt, hvad der sker i haven.

De spiser det meste af, hvad vi har i overskud af madrester fra køkkenet, dræbersnegleæg i bedene plus en hel del haveaffald og leverer til gengæld flotte friske æg og den bedste gødning, man kan få til haven.

Det sydvestlige hjørne af haven

I det sydvestlige hjørne af haven er der en lille rund plads til bål og ild. Udepejsen Stofey er nem at tænde op i og kan sagtens bruges til snobrød og skumfiduser. Og så er den nem at flytte rundt med. De sorte stole er samlet med reb og lavet af sortolieret elletræ fra wotu.dk. Pladsen er omkranset af kugleklippede buksbom, hosta og dagliljer.

© Pernille Kaalund
Grønstager fra haven

Rødbeder, pralebønner, tomater i alle farver, spiselige blomster, bladbeder, agurker, pinkfarvede kartofler, knasende kål, krydderurter og dahlia er noget af det, som Dorthe dyrker i sin have.

© Pernille Kaalund
Pralebønnen ‘Celebration’

Pralebønnen ‘Celebration’ leverer ud overstore bælge med lilla bønner den smukkeste blomstring i sart abrikos.

© Pernille Kaalund
Hindbær

I haven findes der flere sorter af hindbær, så der kan høstes over hele sæsonen. Her er det ‘Autumn Bliss’, der giver en rigtig god høst.

© Pernille Kaalund

Kun fantasien sætter grænser

Nogle gange kunne man godt drømme om at have en kæmpe landbohave, men er man opfindsom, kan man få plads til meget i en villahave på 800 m². Her i haven har jeg anlagt højbede på taget af garagen med plads til hindbær, rabarber, kartofler og grøntsager.

Jeg har blandet spiselige elementer ind i prydbedene – dvs. stikkelsbær bagerst i staudebedet, hindbær langs drivhuset, urter i rosenbedet, abrikoser og nektariner op ad sydmuren, en figen i hjørnet ved garagen, og så har jeg klemt en række solbærbuske ind bagerst i bedet op ad terrassen. På den måde har jeg fået plads til over 35 forskellige flerårige spiselige sager i haven.

Man kan sagtens få kyllinger, selvom man ikke har en hane.

Man kan sagtens få kyllinger, selvom man ikke har en hane. Disse her er ruget ud af en skrukhøne af købte befrugtede rugeæg.

© Pernille Kaalund
Højbede med busktomater og flotte tallerkensmækkere.

Bugnede højbede med busktomater og flotte tallerkensmækkere. Højbedene er fra Land Højbede og er i råjern.

© Pernille Kaalund
Rødbeder

Når rødbederne er på vej op, kan man høste de unge blade som baby leaves og bruge dem i salaten.

Krydderurter

Under æbletræet er der fundet plads til to lange højbede i lærketræ. Her er skygge noget af dagen, så derfor dyrkes der krydderurter som frugtsalvie, purløg, citronverbena, hjulkrone, timian, rosmarin, persille og tallerkensmækker. Der er sommerærter på stativer af hjemmedyrket bambus.

© Pernille Kaalund

Et himmelsk lærred

I forhaven har jeg installeret et bassin, hvor himlen spejles i al slags vejr, og dyr, fugle og insekter kan komme og bade og drikke. Der er en frydefuld magi ved synet af flaksende sommerfugle og smagen af hjemmedyrket frugt og grønt! Det skal være nemt og tilgængeligt at være haveejer.

Bladbeder

Bladbeder er med deres smukke pinkfarvede stilke lige så flotte i bedene som i køkkenhaven.

© Pernille Kaalund
Lilla sukkerært ‘Desirée’

Her den lilla sukkerært ‘Desirée’, der er flot i farven.

© Pernille Kaalund
Figentræ

Det store figentræ ved garage leverer masser af friske figner hen over sensommeren.

© Pernille Kaalund
Stikkelsbær

Stikkelsbær er svære at få fat i, så der er god grund til at dyrke dem selv

© Pernille Kaalund

En hjælpende hånd

En af de bedste ting, jeg har gjort for mig selv og haven, er at installere automatiske vandingssystemer i drivhuset og højbedene, så køkkenhaven kan passe sig selv, hvis jeg har andet for eller skal væk et par dage.

Jeg har koblet systemet på en regnvandsopsamler, og dem har jeg efterhånden et par stykker af i en størrelse, der kan rumme seriøse mængder af regnvand. På den måde er der mere tid til at slappe af i hængekøjen.

Terrassen

Terrassen, der ligger ud for køkkenet, har fået en lævæg af genbrugsvinduer. Det skaber en god rumfornemmelse, samtidig med at den tager lidt af vestenvinden.

© Pernille Kaalund
Haven

Der er mange pladser i haven, så man kan vælge alt efter forholdene

© Pernille Kaalund
Et udekøkken

Et udekøkken er bygget af et par metalborde fra PLUS og en marmorplade fra et loppemarked. Her er pizzaovn og grill.

© Pernille Kaalund
Sofaen på terrassen har Dorthe selv bygget

Sofaen på terrassen har Dorthe selv bygget. Den er lavet, så den lige passer i hjørnet der, hvor eftermiddagssolen står, når det er allerbedst.

© Pernille Kaalund

Det bedste i mit liv

For mig er det at være haveejer noget af det bedste i mit liv. Jeg elsker haven, og jeg bruger så meget tid derude, som jeg kan slippe afsted med – ikke fordi jeg skal, men fordi jeg vil.

© Pernille Kaalund
Dorthe

Dorthe elsker buketter – især dem, der er lavet af hjemmedyrkede blomster fra haven. Hun plukker efter farveholdning, mavefornemmelse og dagens udbud og laver dem gerne vilde og asymmetriske. Løvehale, lægebaldrian, kæmpeskælhoved, rose ‘Albertine’, katteurt, valmuefrøstand, dueskabiose, minilupin, rose ‘Ghislaine de Féligonde’, Geranium ‘Rozanne’, slangehoved og lodden løvefod er allesammen plukket i havens bede.

© Pernille Kaalund

Dorthes tips til den vilde have

  • Sørg for at have nektarplanter fra meget tidligt til meget sent på sæsonen. Det kan være tidlige forårsløg som fx krokus og stauder, der blomstrer lige til frosten.
  • Vær en doven gartner – lad det rode lidt i haven, og sørg for, at der er områder med uklippet græs, bunker med kvas, bark eller gamle stammer til gavn for kryb, kravl og insekter.
  • Sæt vand ud til fugle, dyr og insekter. Det kan være underskåle, fade, en gammel bradepande eller et brandflot spejlbassin. Det er vigtigt, at der er en gren, en sten eller andet, der kan fungere som redningsplanke eller landingsplads.
  • Sørg for at have en stor mangfoldighed af planter i haven.
  • Vælg planter, der blomstrer længe, og som er gode nektarplanter.
  • Vælg lokale eller klimatilpassede planter til haven.
  • Brug kun naturlig gødning.
  • Undgå sprøjtemidler og gift, og brug kun mekanisk og biologisk ukrudts- og skadedyrsbekæmpelse.