Claus Dalbys 10 yndlingsroser

Gertrude stein havde ikke ret – en rose er ikke kun en rose! Vi tog med Claus dalby rundt i hans have og tvang ham til at vælge sine 10 favoritter.

© Andreas Mikkel Hansen

“Da Gertrude Stein skrev “en rose er en rose er en rose” rundt i kanten på en tallerken, skrev hun blot ord og eksperimenterede med sit intellekt og opfattelsen af tiden og det evige nu. Hun skrev ikke om en rose som sådan, for der er ikke to roser, der er ens. Ligesom hos børn skifter roser udtryk fra det ene sekund til det andet. Fra sol til skygge. Det, jeg lægger i hendes ord, er det fortryllende ved rosen, som giver os et glimt af uendelighe- den”, har skuespilleren Grace Kelly engang sagt.

Claus Dalby bringer citatet i sin nye lille bog Havepoesi, og roser er vel havens mest forunderlige blomst – i al fald har den ubestridt førstepladsen hos kunstmalere og digtere. Roser fylder også meget i Claus Dalbys have sådan en junidag, hvor mange af dem står i deres allerflotteste klæder. Her er både historiske roser, engelske roser, klat- reroser, ja, flere hundrede forskellige slags. Så det at skulle vælge blot 10 er lidt af en opgave.

– Princippet i min have er, at vi planter roser i staudebedet og ikke stauder i rosenbedet. På den måde får man et sammensat og kontrastfyldt billede, hvor kun roser i et bed givet et en-dimensionelt billede. Og vi vælger stauder, som har noget let over sig og gerne højde som fx stjerneskærm, blåhat eller kvæsurt. Det giver en flot kontrast til roserne, siger Claus Dalby. Ifølge ham tilfører roser noget romantik til haven, og han kunne ikke forestille sig at have en have uden roser. Han holder især af hvide roser, og det selv om de skal have mere sol end andre roser og i det hele taget er lidt mere besværlige. Da han i 2013 døbte en rose fra Poulsen Roser i champagne, var det da også en cremehvid ny rose, som nu bærer hans navn. En stor ære, som kun meget få er beskåret. Så nu kan den populære hvide Karen Blixen-rose konkurrere med Claus Dalbys. En rose er nemlig ikke kun en rose.

CLAUS DALBYS 10 YNDLINGSROSER
© Andreas Mikkel Hansen

Claus Dalbys 10 yndlingsroser

Claus Dalby kunne ikke forestille sig en have uden roser, og han har i sin rumopdelte have – her er omkring 15 små haver – roser mange steder i højsæsonen som begynder i juni. Hvide og gule i et område og pink, lilla og purpurfarvede i et andet, for blot at nævne nogle kuløropdelinger. Også på patriciervillaens mure fra 1908 klatrer roser op mod balkonen. Her er hans 10 yndlingsroser – i al fald lige denne sommerdag i juni, hvor vi besøgte ham.

1. Rhapsody in blue

Rhapsody in blue blev årets rose i England i 2003 og blomstrer fra juni til langt hen i efteråret. Højde omkring 100 cm. 1

© Andreas Mikkel Hansen

2. Burgundy Ice

Burgundy Ice er en engelsk rose, oprindelig fra Tasmanien/Australien, og har en meget fyldig blomstring i en smuk dyb, blåviolet, nærmest blommefarvet eller som en kraftig australsk rødvin. Duften er fin sart. Højde ca. 90 cm.

© Andreas Mikkel Hansen

3. Rose de rescht

... er en historisk rose, som blev introduceret ca. 1930, men har måske sin oprindelse for mere end 1000 år siden i Persien. Den er stærkt duftende med blomstring fra juni og langt hen på efteråret. Højden er fra 90 til 120 cm. Brug den gerne til gelé, marmelade og syltetøj på grund af dens farve og smag.

© Andreas Mikkel Hansen
  1. Claus Dalby-rosen

... er udviklet af den verdenskendte rosenforædler Poulsen Roser og blev introduceret i 2012 og døbt af Claus Dalby i august 2013. Den er cremehvid og har væksthøjde fra 60 til 100 cm.

© Andreas Mikkel Hansen

5. Geoff Hamilton

Geoff Hamilton er en lyserød engelsk rose opkaldt efter den engelske havemand Geoffrey Stephen Hamilton. Den bliver mellem 125 og 150 cm høj og har en let æbleduft og blomstrer fra juni til sent efterår.

© Andreas Mikkel Hansen

6. Rosa Mundi

Rose Mundi er en historisk rose og velduftende. Den blomstrer fra juni til slut juli og bliver fra 100 til 200 cm høj.

© Andreas Mikkel Hansen

7. The Pilgrim

... er en engelsk rose, der kan anvendes som slyngrose. Den har stærk duft og bliver fra 100 til 120 cm høj.

© Andreas Mikkel Hansen

8. Aïcha rose

Aïcha rose, som er opkaldt efter profeten Muhammeds yndlingshustru. Stærk duft og har højde fra 100 til 300 cm.

© Andreas Mikkel Hansen

9. Alchymist

... er en historisk slyngrose, der blomstrer meget rigt i juni og juli. Den bliver mellem 200 og 250 cm høj, ’ og du kan anvende den i bede, som hæk, lav klatrerose og til afskæring.

© Andreas Mikkel Hansen

10. Constance Spry

... er en meget bemærkelsesværdig slyngrose med store runde pæonlignende hoveder. Den bliver mellem 200 og 300 cm høj.

© Andreas Mikkel Hansen

For Claus Dalby er det blandingen af stauder og roser, der giver det perfekte bed. Han vælger lette stauder, som giver en flot rytme i bedene, særligt når man ser bedene en dag, hvor vinden leger med.

En staude, man ikke ser så ofte, men Claus Dalby i høj grad anbefaler som selskabsplante til roser, er sommerfuglebusk med de fineste lette, hvide blomster.

© Andreas Mikkel Hansen

At Claus Dalbys have er vidunderlig, ved mange danskere efterhånden. Overalt bliver øjet tiltrukket af smukke detaljer – også i rosenbedene. Her er det den betagende Alchymist-rose, som changerer mellem abrikos og lyserøde toner.

© Andreas Mikkel Hansen

Her ses haven foran villaen opdelt i markante rum.

© Andreas Mikkel Hansen

Astilbe er en gammelkendt staude, der fås i mange farver. Også den er med sine lette blomsterstande god med roser.

© Andreas Mikkel Hansen

Stjerneskærm fås i både hvide, rosa og mørke toner. Denne sort, der hedder Hadspen Blood, er en oplagt selskabs- plante til roser. Klippes den helt ned efter blomstring, vandes og gødes, kommer den med endnu et flor i sensommeren.

© Andreas Mikkel Hansen

Stramt klippede takshække rammer mange af havens rum ind. De er en smuk kontrast til de ofte vilde blomstersammensætninger, Claus Dalby efterstræber at skabe.