Arkitektens 7 bedste råd til dit uderum

”Man skal have lyst til at gå på opdagelse i sin have.” Her giver arkitekten sine bedste tips til dit uderum.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Danske BoligArkitekter, der er en non-profit ordning.

Arkitektens bedste råd til dit uderum

Man skal have lyst til at gå på opdagelse i sin have mener arkitekt Stig Ørum Christensen fra tegnestuen Novaform Arkitekterne, der har anlagt mange haver og uderum gennem årene i forbindelse med om- eller nybyggeri. Her fortæller han dig sine bedste tips til dit uderum.

© Andreas Mikkel Hansen, Pia Enghild og Christina Kayser Onsgaard

Naturen og udelivet var vigtigt for boligejerne i dette hus, da de fik arkitekt Iben Dombernowsky til at tegne et nyt træhus til dem. Maser af kig fra boligen og ud samt hyggelige udendørs kroge er derfor tænkt ind i arkitekturen, ligesom arkitekten også fik hjælp udefra af en havearkitekt til at indrette en spændende og smuk have.

1. Gå på opdagelse

Du skal have lyst til at gå på opdagelse i din have, ligesom i en gammel by med små krogede gader.

En have, du kan få et overblik over ved første kig, bliver nemt kedelig.

Det gælder derfor om at skabe rum og oplevelser. Plant fx nogle klatreplanter op ad et espalier, og dan en allé, du skal gå igennem på vej hen til din køkkenhave.

Du kan også lægge trædesten, der leder dig hen til et stort rosenbed, hvor du kan drikke din eftermiddagskaffe eller bygge et orangeri, hvor du kan slappe af i grønne omgivelser.

Se mere fra huset her.

© Andreas Mikkel Hansen, Pia Enghild og Christina Kayser Onsgaard

I totalrenoveringen af 30'er-villaen har arkitekt Allan Lorenzen genskabt den oprindelige arkitektur. En tilføjelse til villaen er de nytænkte uderum med teglbelægning, plantekasser og orangeri opført i samme stil som selve villaen.

2. Lav en plantegning

Tænk over din haves rum, på samme måde som du gør med dit hus.

Du er garanteret helt klar på, hvilke rum din bolig skal bestå af i forhold til dine behov og ønsker. Men de fleste tænker bare, at de skal have en dejlige grøn have og overvejer ikke rum og funktioner her.

Lav en plantegning over din have på samme måde som over dit hus med de rum, du kunne tænke dig. Måske er det en køkkenhave, en spisekrog, en boldbane og en bålplads, hvor hele familien kan samles.

Eller en aflukket gård til din hund, som jeg engang havde nogle kunder, der ønskede.

Se mere fra huset her.

© Andreas Mikkel Hansen, Pia Enghild og Christina Kayser Onsgaard

Familiens sorte lade er tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen, og boligen er placeret i udkanten af en skov. Her er huset set fra baghaven og skoven, som opholdsrummene og terrasserne vender mod. På terrassen er der mange siddepladser, og i haven er der bålplads.

3. Husk en fyldt pengepose

Skal du bygge nyt hus, skal du som minimum sætte 200.000 – 300.000 kr. i dit budget af til uderummene.

En terrasse kan nemt koste 100.000 kr. og rullegræs 50.000 kr. Herudover skal du også have planter. Det kan gøres billigere, hvis du selv laver det hele, men det er hårdt arbejde.

Se mere fra huset her.

© Andreas Mikkel Hansen, Pia Enghild og Christina Kayser Onsgaard

Terrassen her i huset ombygget af arkitekt Rune Ager Brund er inddelt i flere niveauer og zoner. Så der både er mulighed for skygge, sol og privatliv. I skærmvæggene er der integreret planter for et mere naturligt og smukt udtryk.

4. Tænk i flere niveauer

Et vellykket uderum rundt om et nybygget hus starter med at løsne op i jorden og tilføje noget nyt muldjord, efter store maskiner over længere tid har komprimeret jorden.

Herudover skal du tænke i niveauer og ikke købe 100 bøgehække i samme højde, men blande dem med nogle højere og mere udvoksede buske. Det vil skabe liv og nogle langt mere spændende rum.

Tænk generelt i tre niveauer, så du husker bunddække nederst, herefter stauder og til sidst buske og træer.

Se mere fra huset her.

© Andreas Mikkel Hansen, Pia Enghild og Christina Kayser Onsgaard

Det nye hus er skudt op i et ældre villakvarter med smukke tilvoksede haver. Også de gamle træer og buske på boligejernes grund overlevede gravearbejdet – det havde de givet entreprenøren strenge ordrer på. Det store udhæng på taget pakker huset ind, og det giver en sidegevinst i form af en overdækket terrasse og et eftertragtet uderum.

5. Lær haven at kende

Er du flyttet ind i et hus med en allerede anlagt have, så lær din have at kende, og lav ikke noget om, minimum et år efter du er flyttet ind. På den måde har du set alle planterne blomstre og ved, hvad der gemmer sig.

Ligesom du vil kende solens gang over haven, dine egne gangbaner samt de gode spots. Først her har du viden nok til, hvad du kan fjerne. Det er hurtigt at fjerne en plante, men det tager mange år for en plante at vokse op.

Se mere fra huset her.

© Andreas Mikkel Hansen, Pia Enghild og Christina Kayser Onsgaard

Rundt om passivhuset, tegnet af arkitekt Karina Søgaard, har haven fået lov til at spille en stor rolle. Blandt havens mange buskadser og blomsterbede er der trædesten, så boligejerne kan gå ud og tage del i havens liv.

6. Tag hensyn til havens mindste beboere

Haven er ikke kun din, men også insekternes og alle de små dyrs. Riv derfor ikke alt op og læg rullegræs og betonfliser, men behold lidt krat og bunker af sten samt bær og blomster.

I en have bør der være steder, hvor alt gror vildt, og dyrene kan opholde sig.

Se mere fra huset her.

© Andreas Mikkel Hansen, Pia Enghild og Christina Kayser Onsgaard

Husets arkitektoniske vinkler skaber spændende krinkelkroge og nicher, ligesom det og levner plads til en overdækket terrasse under udhænget. Krukkerne på terrassen kan hives indendørs når vejret er dårligt, mens den indbyggede sandkasse i terrassen er til stor glæde for familiens børn, når vejret er godt.

7. Tag højde for årstiderne

Tænk i årstider, når du vælger planter, så der er noget pænt at kigge på året rundt.

Mange boligejere vil gerne have rododendron, men den blomstrer to uger, og så er den kedelig resten af året, hvorimod en dansk plante som hyld starter med smukke skærmblomster, der senere bliver til flotte bær, som fuglene, insekter og du selv kan spise.

Vælg generelt danske planter. De passer bedst ind i en dansk have og til det danske klima.

Se mere fra huset her.

Fakta om Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af arkitekter, der har særlig erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Find inspiration blandt hundredvis af om-, tilbygninger og nybyggerier, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Se mere hos Danske BoligArkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter
© Danske Boligarkitekter