8 bud på frugt og grønt du kan dyrke derhjemme

Uanset om du har grønne fingrer, en stor have eller en lille altan, er der rig mulighed for at kaste sig ud i hjemmedyrkning.

Spis din have

Det behøver ikke at være svært at dyrke sine egne frugter og grøntsager derhjemme.

Uanset om du har grønne fingre, en stor have eller en lille altan, så er der rig mulighed for at kaste sig ud i et grønt eventyr. Og der er intet bedre end at høste frugten af sit eget arbejde.

© Getty Images

Tomat

‘Mini Goliath’ sås indendørs i marts-maj. Fra maj kan de plantes ud i drivhus eller i en krukke et varmt og beskyttet sted på altanen. Planten giver massevis af orangegule tomater fulde af smag og kan høstes igen og igen, 29 kr., Frøbutikken.

© Getty Images

Courgette

‘Caserta’ har en nøddeagtig smag og kan anvendes i alt fra kage til salat og sammenkogte retter. De smukke gule blomster er også spiselige. Frøene sås direkte på voksestedet i maj-juni. De trives i sol og halvskygge og kan sagtens dyrkes i en stor krukke, så længe de passes godt med vanding og gødning, 26 kr., Frøbutikken.

© Getty Images

Solbær

‘Little Black Sugar’ er en ny solbærsort, der egner sig perfekt til dyrkning i krukker takket være den kompakte vækstform. Planten giver søde, saftige bær. Plantes i almindelig næringsrig jord og placeres solrigt. Tidlig modning i juli, 129 kr., Fuglebjerggaard.

LÆS OGSÅ: 14 af de smukkeste orangerier.

© Getty Images

Trefarvet majs

‘Indianermajs’, skal forkultiveres i potter i april og plantes ud, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Alternativt kan de sås direkte på voksestedet i maj. De skal stå tæt sammen for at opfange pollen. Høst kolberne unge, og gem et par stykker på planterne – de kan holde i flere år som pyntemajs, 28,75 kr., Fuglebjerggaard.

© Getty Images

Kål

‘Romanesco’ er en velsmagende og dekorativ kål, der kan anvendes ligesom blomkål. Plantes med 50 cm mellem planterne, når forårssolen har varmet jorden i køkkenhaven, 29,95 kr. pr. bakke, Home & Garden.

© Getty Images

Rucola

Eruca sativa, er en mellemting mellem en bladgrøntsag og en krydderurt. De friske blade har en skarp og pikant smag. Plantes et par uger efter sidste nattefrost. Klip planterne ned, når de begynder at blomstre. Så kommer de igen, 29,95 kr. pr. bakke, Home & Garden.

© Getty Images

Chili

‘Habanero Limon’ er en af de stærkeste chilier, du kan finde. Planten er meget produktiv og giver masser af frugter, på trods af at den ikke bliver højere end 30-40 cm. Forspires lunt inden døre i februar-marts og plantes ud i maj. Kan trives i både drivhus og krukke, men kræver masser af fugt, 25 kr., Albinus Frø.

© Getty Images

Broccoli

Brassica oleracea var. italica oleracea, kan sås fra april – optimalt i såkasser enten i drivhus eller udendørs, hvis der ikke er frost. Småplanterne plantes på friland, når de er til at håndtere. Det er vigtigt, at de har god plads. Der går ca. to måneder fra spiring til høst, 29,95 kr. pr. bakke, Home & Garden.