"Hvis ikke Fritz Hansen havde fremstillet en stol med ryg og sæde i ét stykke, så var der nogle andre, der havde gjort det"
Direktøren for Designmuseum Danmark, Anne-Louise Sommer, der udstiller flere af Fritz Hansens ikoniske møbler, deler sin tanker om møbeldesignerens succes.
AfHistorien om Fritz Hansen
Ægget, Svanen, Myren, PK22 og mange andre ikoniske møbler fra Fritz Hansen står for tiden på depotet, imens Designmuseum Danmark undergår en omfattende renovering, men snart finder disse legendariske møbler, sammen med mange andre, ind i en større fortælling, når museet senere i år slår dørene op igen.
Direktør Anne-Louise Sommer glæder sig til at genoptage formidlingsarbejdet om dansk design. I mellemtiden finder hun tid til at sætte historien om Fritz Hansen ind i et større perspektiv, og hun er ikke i tvivl om, at virksomhedens store nationale og internationale succes skyldes to væsentlige faktorer: teknologisk vovemod og tætte samarbejder med de bedste møbelarkitekter, ikke mindst Arne Jacobsen.
– Noget af det, der har gjort Fritz Hansen til den virksomhed, vi kender i dag, er, at de har været på forkant med teknologien. Fra at have været producent af ege-træsmøbler, rodfæstet i historismen, specialiserede de sig i løbet af 1930’erne og 1940’erne i møbler fremstillet af dampbøjet bøgetræ. Dan-stolen, der er designet af Magnus Stephensen, og som er en forløber for Syveren, er et eksempel, forklarer Anne-Louise Sommer, der ser Fritz Hansen som et skandinavisk svar på Thonet.
Samspillet med Arne Jacobsen
Hun understreger, at Fritz Hansen var pioner inden for industrielt design i dansk møbelkunst og dermed lagde afstand til den mere håndværksprægede æstetik, som var udbredt hos mange samtidige danske møbelvirksomheder – et skel, der gav dem en helt særlig profil.
– Blikket for innovative teknologier var ikke den eneste forklaring på succesen. Tætte samarbejder med nogle af tidens bedste møbelarkitekter, hvor parløbet med Arne Jacobsen blev helt afgørende, er en anden væsentlig forklaring på Fritz Hansens position. Det er samspillet med Arne Jacobsen, der for alvor gør virksomheden verdenskendt inden for industrielt møbeldesign, uddyber Anne-Louise Sommer og understreger, at det i høj grad også handlede om timing.
– Hvis ikke Fritz Hansen havde fremstillet en stol med ryg og sæde i ét stykke, så var der nogle andre, der havde gjort det. Det handler jo om at være den første – eller blandt de første. Inden Arne Jacobsen kom ind i billedet med sin revolutionerende skalstol Myren, var der et paradigmeskift i 1940’ernes efterkrigstid i USA, hvor designerparret Ray og Charles Eames eksperimenterede med organisk formede møbler i formspændt krydsfiner. Den teknik interesserede Fritz Hansen sig for, allerede inden Arne Jacobsen tegnede Myren i 1952, fortæller Anne-Louise Sommer.