Totalforvandling: Fra 2400 m2 gammelt mejeri til moderne hjem

Parret Britt Christensen og Mikkel Küster har forvandlet Vallø Mejeri til et topmoderne og rustikt hjem med slagterfliser og høje vinduespartier. Se det vilde resultat her.

Vallø Mejeri
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Britt Christiansen og Mikkel Küster med deres to hunde.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Her bor Britt Christiansen og Mikkel Küster med deres to hunde.

Britt Christiansen og Mikkel Küster med deres to hunde.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Her bor Britt Christiansen og Mikkel Küster med deres to hunde.

Vallø Mejeri

Drømmen for Britt Christiansen og Mikkel Küster har altid været at få fingrene i en nedlagt fabriksbygning og forvandle den til et hjem med masser af personlighed og smarte løsninger. Det lykkedes for nogle år siden, da de blev tilkaldt af en kunde for at hjælpe med indretningen af Vallø Mejeri i landsbyen Vallø uden for Køge.

Inden der var taget hul på opgaven, havde parret, der professionelt lever af kreativt indretningsdesign for specielt hoteller, restauranter og virksomheder, overtaget det gamle mejeri med 2400 m2 under tag plus en lade og en grund på 14.000 m2.

Køkkenet er Ikeas Metodsystem med Kungsbackalåger
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Køkken, spisestue og opholdsstue er ét stort rum omkranset af de originale hvide fliser. Polerede betongulve, synlige installationer og Troldtekt-lofter understøtter det industrielle udtryk. Køkkenet er Ikeas Metodsystem med Kungsbackalåger. Det lange spisebord fra Stouby står langs de høje vinduer, hvor sollyset vælter ind. Omkring bordet står et bredt udvalg af spisestuestole fra bl.a. Norr11. Lamperne over bordet er Tom Dixons Fade Pendant Copper. Hullerne i loftet markerer, hvor de gamle mælkesiloer stod.

Lamper fra Tom Dixon
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Der er god plads til både mennesker og hunde på Vallø Mejeri. Britt og Mikkel holder af at samle venner og familie omkring det store spisebord, der er omkranset af forskellige stole – alle med det tilfælles, at man sidder godt. Lamperne fra Tom Dixon hænger i en skinne, som gør det muligt at flytte dem efter behov. Belysningen har i det hele taget fået ekstra kærlighed i indretningen, hvor dyre og billige lamper blandes.

Lamper fra Tom Dixon
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Der er god plads til både mennesker og hunde på Vallø Mejeri. Britt og Mikkel holder af at samle venner og familie omkring det store spisebord, der er omkranset af forskellige stole – alle med det tilfælles, at man sidder godt. Lamperne fra Tom Dixon hænger i en skinne, som gør det muligt at flytte dem efter behov. Belysningen har i det hele taget fået ekstra kærlighed i indretningen, hvor dyre og billige lamper blandes.

Glasspejl fra Hübsch
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Britt og Mikkel har selv skabt en kæmpe lysekrone af forskellige lamper med glasspejl fra Hübsch.

Slagterfliser, betondæk og huller

Nu er der så gået det meste af et par år med at forvandle hovedbygningen fra 1949, der fungerede som mejeri og osteri frem til 1987. Det har taget tid, fordi renoveringen er resultatet af egen og gode venners arbejdskraft, og fordi parrets fælles virksomhed skulle passes undervejs. Men nu står rødstenshuset færdigt i al sin rustikke brutalisme.

Parret har været meget omhyggelige med at bevare så meget af det industrielle udtryk som muligt, lige fra de originale hvide slagterfliser, der tog en krig at vaske ned, til de tykke betondæk, hullerne efter mælkesiloerne, mejeristernes fælles toilet og de høje vinduespartier og døre.

Opholdsafdelingen
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Britt og Mikkel mikser nyt og gammelt, hjemmelavet og købt. Stuebordet i opholdsafdelingen er et arvestykke bestående af en gammel drejebænk, der har fået sokkel af gasbeton. Sofaen, hvor hunde også har adgang, hedder Macchiato og er fra Norr11. Den hyggelige lænestol med lammeskind hedder Big Big Chair og er også fra Norr11. Vitrinen, der gemmer samlinger og porcelæn, er fra House Doctor. Figentræet og vægtæpperne fra 101 Cph fremhæver rummets store skala.

Familiens to hunde
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Man er ikke i tvivl om, at Britt Christiansen og Mikkel Küster har skabt et hjem med plads til at leve det gode liv. Det inkluderer selvfølgelig også familiens to hunde.

Et skønt tableau
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et skønt tableau bestående af fotokunst, tryk og sjove effekter som fx en gammel trykpude fra osteproduktionen.

Et skønt tableau
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et skønt tableau bestående af fotokunst, tryk og sjove effekter som fx en gammel trykpude fra osteproduktionen.

North-læderloungestol fra Bolia
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Muren skaber en lille hyggekrog, hvor man kan trække sig lidt væk. North-læderloungestol fra Bolia og stålbord fra House Doctor. Det runde tæppe er fra Zuiver.

Pejs der kan nydes fra tre sider
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det store fællesrum er delt op med en betonmur, som giver plads til en pejs, der kan nydes fra tre sider.

Pejs der kan nydes fra tre sider
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det store fællesrum er delt op med en betonmur, som giver plads til en pejs, der kan nydes fra tre sider.

Newyorker style

Resultatet minder nærmest om et newyorkerloft med store sammenhængende rum og rå materialer.

– Der er ingen tvivl om, at vi begge er helt vildt detaljeorienterede og går op i de mindste ting, fortæller Britt Christiansen, der sammen med kæresten Mikkel Küster driver indretningsvirksomheden Makwärk, som delvis har base på mejeriet, men som også holder til i kontorfællesskabet 5teSTED i hjertet af København.

Badekarret fra Bernstein Badshop
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det rustikke og dekadente mødes i soveværelset, hvor de rå murstensvægge og betongulvet sammen med de hvide fliser skaber sammenhæng med resten af huset. Tunge, røde velourgardiner med ekstra længde fra Ikea giver en teatralsk stemning, og badekarret fra Bernstein Badshop føjer luksus og ekstravagance til rummet. Dragør-armatur og Etch Pendel fra Tom Dixon fuldender billedet.

Sengen i soveværelset
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sengen er ekstraordinært høj, og man får automatisk associationer til Prinsessen på ærten. Sengelamperne er fra Hübsch, og tæppet fra Zuiver. Bag den røde flisevæg gemmer badeværelset sig, og også her blandes nyt og gammelt.

Sengen i soveværelset
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sengen er ekstraordinært høj, og man får automatisk associationer til Prinsessen på ærten. Sengelamperne er fra Hübsch, og tæppet fra Zuiver. Bag den røde flisevæg gemmer badeværelset sig, og også her blandes nyt og gammelt.

Inspiration fra hotellobbyer og restauranter

Parret vedstår, at de er miljøskadede efter flere år i indretningsbranchen, og at de altid er på jagt efter nye input. De henter gerne inspiration på rejser og kig ind i internationale hotellobbyer og restauranter, hvor man har udvist mod og overskud.

– Vi er til det skæve og neoklassiske, og vi lader os rive med af vilde og originale idéer. Det kan sagtens eksplodere, og så består opgaven i at skære ind til benet, siger Britt Christiansen, der også kan fortælle, at renoveringen afslørede mange overraskelser – både nogle gode, men også af den type, der pludselig krævede en ekstra indsats.

Et udfordrende projekt

– Huset rummede mange fine detaljer, og vi er gået efter at bevare så mange som muligt. Bl.a. har vi bevaret det indskudte dæk og lagt glas i de huller, som mælkesiloerne efterlod i gulvet.

– Det tykke glas vejer 250 kilo, og det var lidt af en tung opgave at få det ind i huset med en kran, fortæller Mikkel Küster, som har været hundrede procent dedikeret til opgaven med at koordinere håndværkere, samtidig med at han selv har taget aktiv del i renoveringen.

Badeværelset
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Soveværelsets røde farve er trukket med ind i badeværelset.

Walk-in-closet med Pax-skabe fra Ikea kombineret med en antik montre
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Umiddelbart ved siden af badeværelset er der indrettet et meget stort walk-in-closet med Pax-skabe fra Ikea kombineret med en antik montre. Stol og puf er fra Norr11, og lysekronen fra 101 Cph.

Walk-in-closet med Pax-skabe fra Ikea kombineret med en antik montre
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Umiddelbart ved siden af badeværelset er der indrettet et meget stort walk-in-closet med Pax-skabe fra Ikea kombineret med en antik montre. Stol og puf er fra Norr11, og lysekronen fra 101 Cph.

Lampe fra Pure Home
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bag ved køkken og opholdsrum finder man en trappeopgang, som bl.a. fører over til et gæsteværelse og et ekstra badeværelse. Her slår det industrielle udtryk for alvor igennem. Lampen hedder Moza og er fra Pure Home.

Stol fra Kare Design
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Stolen i gæsteværelset hedder Amsterdam og er fra Kare Design.

Stol fra Kare Design
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Stolen i gæsteværelset hedder Amsterdam og er fra Kare Design.

Visuelle sammenstød

For Britt Christiansen var valget af materialer særligt vigtigt.

– Selvom det på et tidspunkt så kaotisk ud, har vi under hele projektet haft et klart billede af, hvor vi skulle hen. Materialerne er rustikke, holdbare og smukke i deres egen ret: Beton, fliser, Troldtekt-lofter og rå pudsede vægge danner et industrielt bagtæppe for indretningen, der rummer en blanding af dyre og billige ting.

– Vi kan godt lide at skabe visuelle sammenstød og blande det vilde med det klassiske. Det er også den måde, vi arbejder på professionelt.

Et råt og eksklusivt look

– Vi har begge stærke holdninger og vil gerne arbejde med organiske processer og kontraster. Der må gerne være lidt historie – og så skal der være plads til de livgivende fællesskaber, uddyber Britt Christiansen, der nyder at give det rå et eksklusivt og dekadent modspil.

Mejeriet er blevet forvandlet til et meget personligt hjem for to og et par hunde eller flere. Her er både hjerterum og plads til masser af gæster, og planen er på sigt at bringe grundens mange andre bygninger i spil – gerne som et bofællesskab fyldt med gode venner.

Bevarede travertingulve, fliser og elinstallationer
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De oprindelige travertingulve og fliser er bevaret, og det samme gælder for de gamle elinstallationer.

Det gamle medarbejdertoilet
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ude på det gamle medarbejdertoilet er der installeret en Silas-skænk fra Pure Home og et spejl fra House Doctor. Håndvaskene er fra Bernstein Badshop.

Det gamle medarbejdertoilet
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ude på det gamle medarbejdertoilet er der installeret en Silas-skænk fra Pure Home og et spejl fra House Doctor. Håndvaskene er fra Bernstein Badshop.

Parrets arbejdspladser og hyggehjørne
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Oppe fra det indskudte dæk, der huser parrets arbejdspladser og et hyggehjørne, har man et fint kig ned over spisestuen igennem de store glasbeklædte huller.

Tykke mure
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bemærk de meget tykke mure.

Tykke mure
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bemærk de meget tykke mure.

Hyggehjørne med sofa betrukket med rustfarvet velour
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hyggehjørne med sofa betrukket med rustfarvet velour. Hippo-stol, Gear-borde og Mammoth-loungestol fra Norr11. Den store Geometry-stander-lampe fra DesignAffair samler møblementet.