Schelde Architecture
© Chtristoffer Regild

Mette er arkitekt med speciale i at tilpasse arkitektur til naturen: Her er hendes bud på et moderne Fanø-sommerhus

Fanø er en af de danske øer, hvis storslåede natur og enorme vidder brænder sig fast på nethinden som et evigt minde. Her har arkitekt Mette Schelde tegnet en drøm af et sommerhus med udgangspunkt i den omkringliggende natur.

Redigeret til web af Mi Skjold Brix

Familien kontaktede arkitekt Mette Schelde fra Schelde Architecture, som har specialiseret sig i arkitektur tilpasset naturen, efter de fandt et gammelt sommerhus på den perfekte grund.

Da de første tegninger til sommerhuset skulle laves, lavede Mette Schelde en grundig analyse af grunden og mødtes med ejerne til et brainstorming-møde.

– Ønsket var en tæt kontakt til naturen og det omkringliggende klitlandskab. Da vi mødtes, stod det gamle træhus her stadig, og man fornemmede med det samme, hvad det kunne rent beliggenhedsmæssigt. Det nye hus blev derfor tegnet på samme placering som det oprindelige hus, da man herfra kan kigge langt og betragte strandens klitter på afstand i horisonten. Det stod hurtigt klart, at husets respektive længer skulle følge klitlandskabet, som medførte, at den yderste del af huset skulle sænkes for at følge terrænet udenfor, fortæller Mette Schelde om de indledende skitser og idéer.

Indendørs betyder dette, at man i dag træder “ned” i stuen og “ned til værelserne” ad tre trin, som også har en stor funktionel værdi i forhold til en naturlig opdeling af rummene og brugen af dem.

Udendørs har forskydningerne i arkitekturen også skabt hjørner og små nicher, som er med til at skabe ly og læ for vinden både mod øst, syd og vest.

– Ved at indramme naturen og skabe tæt kontakt til landskabet udenfor i stort set alle rum har vi skabt en oplevelse af at være ude, selvom man er inde. Hvert rum åbner op mod landskabet, så det opleves gennem vinduerne fra de fleste rum i huset. I detaljeringsfasen af projektet tegnede vi også hele gardin- planen. Derfor har alle vinduer integrerede stofgardiner, som både bidrager med varme til rummet og med stor fleksibilitet i forhold til afskærmning, fortsætter Mette Schelde.

Plads til 3 generationer – og dyreliv

Huset er opbygget af en trækonstruktion og beklædt med cedertræslister. Cedertræet er ubehandlet og patinerer i naturens egen farveskala over mod det grålige. Indvendigt er der også brugt meget træ, både massivt egetræ på gulvene og egefiner på alle vægge.

Og gulvet i køkkenet og på badeværelserne har natursten fra Vesterhavet indstøbt, så det samlet set er en sanselig oplevelse at være der. I dag står huset som en harmonisk forlængelse af Fanøs natur, hvor rådyr, kaniner og øens fugleliv kan opleves helt tæt på fra de mange forskudte planer og udkig.

Rummenes indretning, funktionalitet og placering gør samtidig, at der nu er plads til familiens tre generationer, hvor alle har plads til både at være sig selv og at indgå i fællesskabet og aktiviteterne i husets fælles zoner.

– Jeg er oprigtig glad for, hvordan den tidlige analyse af naturgrunden blev grobund for husets formkoncept, der i det endelige resultat betyder, at både husets åbne og lukkede facader skaber de rum, udkig og indkig, som vi gerne ville lykkes med. For det er i balance med naturen, at vi mennesker som regel finder ro.