Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

"Ambitionerne var høje fra starten, men det er blevet en større succes, end vi nogensinde drømte om"

Kig ind i sommerhuset, som kræver minimal vedligeholdelse.

Huset

© Laura Stamer - Der bliver kun slået, hvad der svarer til en badmintonbane græs – resten af grunden får lov til at stå som et grønt vildnis.

Ro i Rørvig

Kathrine og Tim Sørensens sommerhus er et vidnesbyrd på, at det godt kan lade sig gære at fusionere stringens og detaljerigdom og få arkitektur og indretning til at smelte sammen til en harmonisk enhed.

Stuen

© Laura Stamer - Alle vinduer i huset er fra Velux og er nøje placeret efter, hvordan lyset bevæger sig i løbet af dagen. Det er næsten lige meget, hvordan vejret arter sig, så sørger de højtplacerede tagvinduer for masser af dagslys.

Et sommerhus fyldt med hjerteblod

Der er fyldt masser af hjerteblod i sommerhuset i Rørvig på spidsen af Sjællands nordvestkyst – fra ejerne Tim og Kathrine Sørensen, fra arkitekten bag, Lotte Elkiær fra Elkiær og Ebbeskov Arkitekter, og fra den lokale entreprenør, Ole Modin, og hans håndværkerhold. Egentlig havde familien Sørensen allerede et sommerhus i et andet område i Odsherred, men som børnene blev større, blev huset for småt.

– Vi overvejede, om vi skulle udvide huset, så vi kunne bruge det mere. Men i takt med at ambitionerne for en ombygning blev større, syntes vi ikke, at området kunne bære, at vi skulle bruge så mange penge på en renovering. Der var ikke så meget til salg på det tidspunkt, så jeg gik ind på de offentlige registre og så på alle grunde, der ikke var bygget på.
Så kørte jeg rundt i Rørvig til seks-syv forskellige grunde og ringede til folk, hvis jeg var interesseret i at købe. Den eneste, der blev responderet positivt på, var denne her, forklarer Tim Sørensen.

Hyggekrog

© Laura Stamer - Alle elementer, som man kan sidde og sove på, er indbyggede og er med til at tegne et meget rent og kohærent udtryk.

Køkkenet

© Laura Stamer - Når man først har fået øje på de fantastiske detaljer, er det umuligt at slippe dem igen – som her, hvor årerne i træet på væggene fortsætter over i døren. Køkkenet er bygget af snedkerfirmaet Blom og Jensen – det er indmad fra Ikea og så speciallavede fronter.

Inspirationskilde

Så langt, så godt. Nu, hvor grunden var sikret, kom tiden til selve huset. Tim og Kathrine var især inspireret af tidligere ophold på hotelkæden Six Senses rundtom i verden. Og egentlig havde de hele tiden flirtet med idéen om et typehus. Dog viste det sig hurtigt, at det ikke var et rigtigt match.

– Og pudsigt nok var det et typehusselskab, der sagde til os: “Vi tror ikke, det er os, I leder efter.” Via Danske BoligArkitekter fandt vi stilen, vi søgte, i et hus som Lotte Elkiær fra Elkiær og Ebbeskov Arkitekter havde lavet. Vi tog fat i Lotte, og hun talte bare til os. Hun lyttede, kom med masser af forslag og var supergod til at imødekomme vores tanker. Hun forstod virkelig den afslappede stil og det overordnede udtryk, som vi var på udkig efter, således at huset lever og bliver brugt i forhold til lyset, fortæller Tim.

Det store spisebord

© Laura Stamer - Det store spisebord er lavet af douglasgran fra Dinesen ligesom beklædningen på gulve og vægge. Alle lamperne i huset, spots såvel som pendler i forskellige størrelser, er fra Lampe Gras.

Et hus, der får øjnene til at vandre

Ligeledes var det et ønske fra familiens side at bygge et hus, som ikke havde en ensidig taghældning, og at der skulle være en vis dynamik indendørs, når man gik igennem huset – det skulle åbne sig op, så øjnene kunne vandre.

– Vi søgte faktisk om at få lov til at lave noget andet i forhold til taget, men det gik kommunen ikke med til. Så udformningen på kuplen blev født ud af restriktioner. Men den giver stadig et godt spil til rummet, hvor vi får loft til kip, skæve vinkler og masser af lys ovenfra, siger Tim.

Akustiklofterne

© Laura Stamer - En anden kvalitetsdetalje er akustiklofterne, som Kathrine og Tim har prioriteret, fordi de medvirker til at skabe meget bedre betingelser for gode samtaler, især når der er flere gæster.

En harmonisk indretning, der er tro mod arkitekturen

Det endelige resultat står i dag i form af det 137 m2 store sommerhus, beklædt med cedertræ yderst, der bare skal passe sig selv og patinere, og douglasgran fra Dinesen indvendigt. Der er fire sovepladser i hovedhuset og ditto i et anneks i forlængelse deraf, som er til børnene, tvillinger på 20 år.

Alle senge og sofaer er indbyggede elementer i samme træ som gulve og vægge, hvilket giver et meget harmonisk udtryk, hvor indretning og arkitektur flyder gnidningsløst over i hinanden. Samme effekt har husets døre, der også er indbyggede i væggene, helt ned i detaljen, så træets åreringe passer sammen, dør og væg imellem.

– Det var faktisk ikke noget, vi havde tænkt over, men noget håndværkerne, Christian og Christian, der har bygget huset fra A til Z, sagde, at sådan skulle det selvfølgelig være. De har virkelig gjort et helt exceptionelt stykke arbejde, siger Tim og fortsætter:

– Man kan ikke rigtig gennemskue, hvordan huset hænger sammen, når man kommer ind. Det er meget bevidst, at vi gerne vil have et hus, der ikke er forudsigeligt. Alle de indbyggede elementer giver en vis form for renhed i indretningen.

Cedertræet på huset

© Laura Stamer - Cedertræet på huset skal bare passe sig selv, og det samme gælder grunden, der kræver minimal vedligehold. Manden, som familien Sørensen købte grunden af, bor selv ved siden af, så han vedligeholdt grunden, så den var tilvokset, men på den pæne måde, da familien overtog den.

Arkitekt Elkiær

© Laura Stamer - Arkitekt Lotte Elkiær fra Elkiær og Ebbeskov Arkitekter gjorde også et stort arbejde for at få huset
og den omkringliggende natur godt integreret.

Et hus ligesom familien ønskede

Andre detaljer, der bidrager til det enkle udtryk, er fronterne i snedkerfirmaet Blom og Jensens Ikea-hackede køkken og al belysning, der er Lampe Gras-lamper, som også medvirker til en strømlinet finish. Alt i alt er sommerhuset lige til at gå til med minimal vedligehold, præcis som familien ønskede det.

Soveværelset

© Laura Stamer - Som man måske kan se på fronterne i soveværelserne, så matcher de udtrykket på køkkenets – det er selvfølgelig Blom og Jensen, der har skabt dem

Huset

© Laura Stamer - Det ligner et helt almindeligt hus, når man står udenfor, men så snart man bevæger sig ind igennem sommerhuset, bliver man overrasket over både rum, lys og arkitektur.

Alle pengene værd

Udenfor får det meste af grunden også lov til at passe sig selv – der bliver slået, hvad der svarer til en badmintonbane græs, så der kan blive spillet fjerbold, og ellers står lyng, græsser og træer urørte hen. Selvom sommerhuset kun er et par år gammelt, har det allerede været alle pengene værd.

– Da børnene var små, havde de ikke noget valg; da kom de bare med. Her ville vi gerne skabe et rum, så de også havde muligheden for at være for sig selv – derfor byggede vi annekset. Og det mål er lykkedes, for de nyder at være heroppe med veninder og kærester, sammen med os eller for sig selv.

– Mine forældre bruger også huset, og vi kommer her i weekender såvel som i ferier. Det er et ankersted for hele familien i de forskellige konstellationer, vi nu er i. Ambitionerne var høje fra starten, men det er blevet en større succes, end vi nogensinde drømte om.

Håndplukket til dig