Fantastisk sommerhus med loppefund og trædesign
Det er ikke strømlinet interiør, der har førsteprioritet – men møbler med en historie og minder fra rejser.
Af
Det dansk-italienske par Samina Langholz og Andrea Brugi har sammen firmaet Andrea Brugi, der blandt andet sælger håndskårne spækbrætter lavet af fredet oliventræ.
I et sommerhus i Vejby
...udlever de dansk-italienske ejere af snedkeriet andrea brugi somrene blandt loppefunD og eget trædesign.
Når danskerne rejser sydpå for at holde ferie, tager Samina Langholz og hendes italienske mand, Andrea Brugi, nordpå, hvor de sammen tilbringer to-tre måneder om året i deres sommerhus i Vejby i Nordsjælland. Her kommer de for at ses med familie og venner, men også for at arbejde. De er nemlig så heldige, at de både kan arbejde i Italien og i Danmark.
Da danske Samina Langholz besluttede at skifte det kolde nord ud med høje cypresser og olivenlunde så langt øjet rækker, var det dog ikke helt tilfældigt, for hun havde nemlig forinden mødt sit livs kærlighed, italienske Andrea Brugi, i landsbyen Montemerano, som ligger i det sydligste og mest rustikke område i Toscana, Maremma. I dag, 12 år senere, står det dansk-italienske ægtepar bag firmaet Andrea Brugi, der sælger håndlavede spækbrætter lavet af fredede oliventræer fra egnen, som kan være op til 1200 år gamle. Ud over spækbrætter designer parret også taburetter i egetræ, samt spiseborde, og andre unikke træ-objekter som saltkar, knager og skeer.

Sommerhuset i Vejby er indrettet lyst og enkelt, og yndlingsstedet er den overdækkede terrasse, der nok ligger i Nordsjælland, men den italienske livsstil fornægter sig ikke.
"Fortryder ikke købet et sekund"
Sommerhuset i Danmark købte Samina, før hun flyttede til Italien. Hun var dog ikke begejstret, da hun så huset første gang. For det var mørkebrunt med røde vinduesrammer og blyindfattede ruder, med en have med små formklippede buske. Men hun blev overtalt af sin gode veninde, der havde sommerhuset ved siden af, og som ønskede, at de skulle blive naboer.
– Jeg var kun 29 år på det tidspunkt, og tænkte slet ikke i de baner. I dag er vi stadig naboer, og jeg fortryder ikke købet et sekund, fortæller Samina og uddyber, at det er den mest fantastiske vej med de skønneste mennesker og nabofester. Huset, på dengang 35 m², var meget faldefærdigt, og der skulle mere end en kærlig hånd til for at få det til at se ud, som det gør i dag. Indtil for tre år siden sov parret og deres datter, Gloria, inde i det rum, som i dag er børneværelse. I 2015 valgte parret at udvide huset, hvor alle ændringer blev foretaget med øje for at bevare dets oprindelige udtryk.
Andrea Brugi lavede en kopi af det gamle hus og spejlvendte det, så det i dag er 70 m² og med et anneks i haven til overnattende gæster.

Tæt på stranden ligger sommerhuset med de mange træarbejder.

Bag annekset har Andrea Brugi sit træ og værksted.
Det hele startede med et spækbræt
Parret lever dagligt i Montemerano blandt 375 indbyggere, og her har Andrea Brugi sit snedkerværksted. Drømmen om at blive snedker startede med et spækbræt i oliventræ, hvor han opdagede de mange muligheder i træet, hvor hvert stykke er som en historie, der skal fortælles. Inspirationen finder han i det enkelte træ, hvor alt er forskelligt. Andrea Brugi genbruger også træ fra gamle døre, der kan være op til flere hundrede år.

Fortællinger i huset bliver skabt med billeder og stilleben. Mogens Lassens Kubus-stage af kobber er 30 år gammel og har med årene fået en flot syregrøn overflade. Maleriet er et loppefund.

Uglerne er købt på et loppemarked, mens den sidste figur er lavet af Andrea Brugi.

Stuen er husets hjerte og er et miks af skandinavisk enkelhed, italienske lamper fra 1950’erne og loppefund, der tilsammen skaber en uhøjtidelig stemning. Skrivebordet og vægskabet er fra et loppemarked, og under står en bænk, som er Andrea Brugis første fletteværk af romersk fletteteknik.
Strømlinet interiør var ikke førsteprioritet
Når maj måned kommer, begynder parret at pakke deres mange loppefund fra vinterens utallige markeder på egnen i kasser, sammen med restpartier af spækbrætter, og økologisk olivenolie fra Andrea Brugis forældres agroturismo. For de elsker at stå på det kendte Tisvilde-loppemarked hver lørdag, og de har efterhånden deres helt egen fanskare og kundekreds.
– Somrene på loppemarkedet i Tisvildeleje er ikke kun et supplement til Andreas hobby, der er blevet til vores levevej. Vi har altid haft en stor forkærlighed for at finde unikke, smukke ting på loppemarkeder rundt omkring i Italien, som vi også sælger ud af, fortæller Samina.
Sommerhuset i Vejby vidner om, at det ikke er nyt strømlinet interiør, der har førsteprioritet, men derimod møbler med en historie og minder fra rejser, der også giver rummene personlighed.
– Mange af vores ting er samlet over tid, med hver deres betydning. Vores stil er på mange måder tilfældig og sammensat af, hvad vi lige falder over, for det vigtigste er autencitet og atmosfære.

Den traditionelle italienske landstil blander parret på naturlig vis med skandinavisk design. Et rustikt dansk bord er sat sammen med Myre-stole designet af Arne Jacobsen og antikke krukker fra Puglia i Italien. Bænken er af eget design.

Så snart et træ bliver fældet eller trimmet, bliver det sat til tørre og gemt til et projekt. Rundt omkring i haven står installationer som gynger, vipper m.m.

Intet træ går til spilde og alt kan bruges til små figurer, uroer, miniskåle eller andet.

Sammen med datteren Gloria bliver der lavet masser af projekter i haven.

I værkstedet bliver der lavet spækbrætter i alle størrelser og træsorter, hvor hver form er tænkt ud fra det pågældende træstykke.

Stilen i soveværelset følger resten af huset med vintagefund og en bænk af poppel- og kastanjetræ af eget design. Lysekronen er antik og stammer fra Frankrig. Mosaikken af træ har Samina lavet.

En tipi af tykke grene med visne birkegrene som teltdug skaber et uderum i haven. Puden er fra Aiayu, mens en gammel militærpresenning bruges som tæppe.