Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Se det arkitekttegnede sommerhus, der går i et med naturen

Lars Bo Poulsen fra N+P Arkitektur har tegnet et stilrent sommerhus, der udstråler en forkærlighed til naturens omgivelser.

Seahouse

© Birgitta Wolfgang Drejer

Terrassen

© Birgitta Wolfgang Drejer - Vinden suser ind fra Jammerbugten i Nordjylland, og man kan søge læ ved gæstehuset på terrassen. Tanken bag huset er at få det til at gå i ét med naturen både inde og ude. Facaden af cedertræ er patineret grå og efterligner sandets farve. Græsset på taget hjælper huset til at flyde sammen med farverne fra de omkringliggende græsser og strandbuske. Med sine grønne farver harmonerer udendørsmøblerne fra Hay frem for at dominere

Astrid Skovgaard

© Birgitta Wolfgang Drejer - Astrid Skovgaard er ansvarlig for kontraktsalg hos tekstilvirksomheden Kvadrat og har sammen med sin mand, Lars Toft Larsen, bygget det stilrene sommerhus til dem og deres to børn, Arthur og Svend Anker, som er på vej.

Træhuset i dalen i Kettrup Bjerge

Ved Jammerbugten gemmer et træhus med græstag sig i et kuperet terræn som et moderne element i naturlige omgivelser. Indenfor er det stilrene hjem indrettet med en forkærlighed for rene linjer og klassisk design, og den gennemførte enkelhed fortsætter ude, hvor huset iscenesættes af naturen.

© Birgitta Wolfgang Drejer

Køkkenet

© Birgitta Wolfgang Drejer - Køkkenøen er husets centrum. Lamperne over, Lampe Gras N304, er designet i 1921 af Bernard-Albin Gras.

"Mumidalen"

Mest af alt ligner Kettrup Bjerge i Nordjylland en livagtig udgave af Tove Janssons så berømte Mumidal. For i det kuperede terræn ligger husene på hver deres bakketop med en tilhørende lille dal, som både værner om privatlivet og beskytter mod blæsten, der suser ind fra Jammerbugten. Det lille bakkeområde er ikke en stor turistmagnet som de mere berømte destinationer Løkken mod nord og Blokhus mod syd. Netop det element gør stedet attraktivt for beboerne.

Stuen

© Birgitta Wolfgang Drejer - Stuen rummer en særlig ro, som skyldes luft mellem møblerne og en afdæmpet farveskala fra naturlige materialer. Sofaen er en ældre Børge Mogensen-daybed, som har fået en ny hynde og er ompolstret med tekstilet Vidar fra Fanny Aronsen, som Raf Simons har sat farver på. Safaristolen af kanvas og læder er designet af Kaare Klint, og parret har fundet den på DBA, mens sofabordet er designet af Hans J. Wegner. Le Klint-sakselampen er fundet på DBA, Shane Schneck-skamlen af egetræ er fra Hay, og de to litografiske tryk med egetræsrammer er af Henrik Godsk fra Hjørring Litografisk Værksted.

Jagten på det usædvanlige

Bjergene er et tilvalg om at leve i tæt sammenspil med den omkringliggende natur, og den bevidsthed kan også spores i de mange huse med en stærk designprofil. Det er heller ikke en tilfældighed, at Astrid Skovsgaard og Lars Toft Larsen har valgt at bygge deres sommerhus netop her. Dels er Astrid oprindeligt fra Nordjylland og kommer jævnligt på besøg, dels var parret, efter at have set på uanede mængder af sommerhusgrunde, nået til den konklusion, at de fleste var almindelige, regulære og kedelige. Derfor var jagten gået ind på det mere usædvanlige.

– Som barn var jeg ofte på ferie i et sommerhusområde i Saltum. Her blev jeg introduceret til Lille Norge, der er en smuk oase nær Kettrup Bjerge. Jeg havde dog aldrig stiftet bekendtskab med Kettrup Bjerge, men blev totalt forelsket, da jeg første gang kørte langs de gamle tyskerstier og oplevede landskabet åbne sig og gå i ét med vandet.
Vi ønskede netop et uspoleret sted langt væk fra alt, ikke mindst fordi vi bor på Østerbro og i det daglige har alting tæt på. Nordjylland og Vesterhavet er helt specielt, og smukkere natur skal man lede længe efter, fortæller Astrid.

Pejsen

© Birgitta Wolfgang Drejer - Pejsen er en Lotus-pejseindsats, og brændekurven er fra Bauhaus. Oprindeligt var nichen i muren lavet til brænde, men det svinede for meget, og nu bliver den brugt til udstillinger af fin keramik.

Materialer der passer til landskabet

Parret ønskede et hus, som smeltede sammen med det usædvanlige landskab, og med det udgangspunkt tegnede Lars Bo Poulsen fra N+P Arkitektur det enkle og stilrene hus på 99 m2 med et anneks på 33 m2 og en overdækket terrasse på 25 m2. For at trække naturen ind gennem materialerne valgte parret at bruge cedertræ, zink og græs på taget udenfor samt egetræ og beton på gulvet indenfor.

Spisestuen

© Birgitta Wolfgang Drejer - Gardinerne fra Kvadrat matcher sandfarverne udenfor. Bænken er specialdesignet af Bygholm Wood, så legetøj og spil kan opmagasineres under puderne. Hynderne er Kvadrat-tekstilet Hallingdal, der er designet af Nanna Ditzel, og som var Kvadrats første tekstil. Puderne er fra Hay, Linen Tales og Skjalm P. Trælampen er en Bonbon fra Hay, som er valgt på grund af det hyggelige og varme lys. For at skabe en behagelig akustik i det store rum har parret opsat akustiklofter fra Fermacell, barcode, designet af arkitekten Lars Vejen.

Et hjem med danske designklassikere

I forhold til indretningen ønskede Astrid, at så meget som muligt skulle være genbrug, og siden parret købte grunden for to år siden, har de købt møbler, som efterfølgende har været opmagasineret rundtomkring. For som ansvarlig for kontraktsalg hos tekstilvirksomheden Kvadrat er æstetik tæt inde på livet af hende hver dag, og det definerer også oplevelsen af sommerhuset.

– Vores buzzwords var træ, træ og træ. Samtidig skulle indretningen være simpel med nogle gode rum, små soveværelser og fornuftige badeværelser, men også et anneks til gæster. Fornemmelsen her skulle være luftig og enkel, og da jeg er glad for danske designere fra 1950’erne, og i særdeleshed for Børge Mogensen, var der en oplagt mulighed for at bo med gode FDB-klassikere, fortæller Astrid, som går op i, at møbler skal være funktionelle, og at de skal kunne tåle at blive brugt.

Soveværelset

© Birgitta Wolfgang Drejer - Parret har forsøgt at købe så meget som muligt i de lokale butikker, og sengen er fra Fjerrenseriet i Hjørring, mens sengetæppet Crinkle og sengetøjet Eté er fra Hay. Væglampen Lampe Gras er købt hos Brdr. Sørensen i Aalborg, og litografiet af Poul Anker Bech fra Hjørring Grafisk Værksted er fundet hos Bruun Rasmussen.

Gangen

© Birgitta Wolfgang Drejer - Næsten overalt i huset er der Dialux-gulve, som er et støbt stengulv, hvor parret valgte både stenenes farve og størrelse, der får det til at ligne terrazzo. Skabsvægge er en praktisk måde at holde styr på rod og skabe rene overflader. Loftslamperne med porcelænsudtag er franske og købt hos Beau Marché.

Stranden

© Birgitta Wolfgang Drejer - Huset ligger tæt på vandet og stranden, og familien bruger naturen som et godt afbræk i deres daglige liv på Østerbro i København.

Indbygget niche og siddeplads i skabsvæggen

© Birgitta Wolfgang Drejer - Som en særlig detalje i skabsvæggen har parret lavet en indbygget niche og siddeplads, som også kan bruges til leg og læsning med deres søn, Arthur. Stoffet hedder Hallingdal 65 og er fra Kvadrat.

Huset

© Birgitta Wolfgang Drejer - At skabe et hus, som i udtryk falder ind i den omliggende natur, har været essentielt for Astrid og Lars.

Naturen er omdrejningspunktet

Det var vigtigt for parret at få en stemning i huset, der var ægte, varm og rar, og det mener Astrid er lykkedes gennem en afslappende sammensætning af loungemøbler, hvor man kan slænge sig og slappe af.

– I sommerhuset har vi valgt at lade naturen være omdrejningspunktet og kunsten og møblerne det sekundære. Det betød alt for os, at huset var neutralt med rene linjer, som kunne skabe ro, fordi det er vores fristed. Derfor lavede vi et simpelt moodboard uden så meget hokus pokus, hvor jeg sammensatte mine yndlingstekstiler og -farver, som kunne trække naturen med ind. Samtidig skulle tekstilerne være hårdføre og nemme at vedligeholde. Alle materialer er nøje udvalgt, og det får huset til at fremstå skarpt og smukt på en måde, så det taler for sig selv. Da vi har tilpas få ting, er oprydning og rengøring hurtigt klaret. På den måde kan huset være vores fristed, hvor vi slapper af, lader op, er sammen med vores børn og er i nuet, fortæller Astrid.

Badeværelset

© Birgitta Wolfgang Drejer - I badeværelset falder de keramiske sten fra Kronos ind i husets naturlige udtryk. Vasken er fra Duravit, og armaturet er et Vola af rustfrit stål. Den flettede kurv er fra en særkollektion fra Ikea.

© Birgitta Wolfgang Drejer

Efter en tur på stranden kan familien skylle sig under udendørsbruseren

© Birgitta Wolfgang Drejer - Efter en tur på stranden kan familien skylle sig under udendørsbruseren Eqi Water i rustfrit stål. Ud over at den kan klare klimaet, kan man også tage varme bade udenfor og ikke kun kolde, hvilket Astrid beskriver som den rene luksus.

Håndplukket til dig