Dette sommerhus er som skabt til sine naturskønne omgivelser

Nord for Göteborg ligger sommerhuset, som kræver minimal vedligholdelse. Se det moderne arkitekttegnede sommerhus lige her!

Huset

Huset grænser helt op til klipperne og kan næsten ikke komme tættere på naturen.

© Peter Kragballe

Tættere på naturen

Nord for Göteborg, lige ved grænsen til Norge, ligger den lille fiskerby Grebbestad. Naturen er storslået og barsk, men samtidig er alle de små skærgårdsøer bløde og fine. Her ligger et nybygget sommerhus skabt til sine omgivelser.

© Peter Kragballe

Sommerhuset på klipperne

Kristoffer Olsson bor i Oslo, men er opvokset i Grebbestad. Familien og havørredfisketure trækker ham tilbage til hjembyen, og derfor købte han i 2018 grunden og fik bygget sommerhuset på klipperne. Han havde få klare ønsker til huset, inden byggeriet gik i gang:
Der skulle ikke være en masse vedligehold og græs, der skulle passes, og det skulle ligge rigtigt i forhold til solen og ugeneret i forhold til naboer.

Huset

Det ser ikke ud af meget, huset på klipperne. Men med sine 110 m2 opfylder det alt, hvad man kunne ønske sig af et sommerhus.

© Peter Kragballe
Det perfekte morgenmadsspot

Det perfekte morgenmadsspot – her bliver kaffen nydt akkompagneret af fuglefløjt.

© Peter Kragballe
Det sorte spisebord fra Muuto

Det sorte spisebord fra Muuto har det fineste samspil med de sorte vinduesrammer, og på samme måde har stolene Cesca, designet af Marcel Breuer, den fineste reference til vægbeklædningen. På bordet en vase fra Georg Jensen og et vintagefad. Lampen er fra Muuto.

© Peter Kragballe

Et arkitekttegnet sommerhus

Huset er tegnet af arkitekt Sara Lunneryd, der selv er vokset op i en lille havneby bare 30 km fra Grebbestad, men nu er bosat i København.

– Jeg føler mig meget tæt forbundet med havet og naturen på den svenske vestkyst. Den golde klippenatur og de huse, der står ude i det miljø, er en stor inspiration i mit arkitektoniske arbejde, og det har altid præget min stil. I de fleste af mine projekter forsøger jeg at genfinde den lokale tradition for træbyggeri fra området og indflette det i min mere moderne tilgang til arkitektur, fortæller Sara.

Masser af skabsplads i væggene

Al praktik og plads til opbevaring er gemt i væggene, så alle flader er rolige og harmoniske – det eneste, der “forstyrrer” opmærksomheden, er naturen udenfor. Den orange stol er vintage.

© Peter Kragballe
Husets indre ro

Huset emnner af ro og er underspillet i indretningen. Kun få møbler skaber rummets forskellige funktionsområder.

© Peter Kragballe

En åben facade til fyrretræsskoven

Grundens udformning og de naturskønne omgivelser har skabt formen på huset. Facaden mod vejen og naboerne er relativt lukket, mens facaden mod granitten og fyrretræsskoven er helt åben. Dette gør, at beboerne næsten ikke fornemmer, at der er andre huse i området. Husets form og den lange glasfacade medvirker til, at man føler sig tæt på naturen, når man bevæger sig rundt i huset.

Stuen

Stuen i al sin enkelhed: Sofaen er fra Ikea, krukke, plaid og det lille sidebord er fra Paustian.

© Peter Kragballe
Fra indeliv til udeliv på få skridt

Det kræver ikke mange skridt at gå fra indeliv til udeliv, og overalt i huset er skydedøre indsat som vægge.

© Peter Kragballe

Lyset, mennesket og ...

Sara Lunneryd har tre grundværdier, som altid spiller en rolle i hendes arbejde: lyset, mennesket og naturen.

– For mig er lyset det vigtigste parameter i et rum, og jeg bestræber mig på, at et rum skal have lysindfald fra flere retninger. At arbejde med private bygherrer er virkelig at arbejde med det enkelte menneske. Og dette hus er skabt præcis til Kristoffers behov og liv.
Huset er skræddersyet og fyldt med små detaljer, såsom den indbyggede hylde ved entréen, hvor han altid sidder for at tage skoene af og på, og den overordnede planløsning, der får huset til at fungere, både når Kristoffer er der alene, og når det udlejes til flere gæster.

Skydedøre skaber åbenhed både i huset og imellem ude og inde.

Skydedøre skaber åbenhed både i huset og imellem ude og inde.

© Peter Kragballe
Krydsfinerstolen er fra Ikea.

Alle rum i sommerhuset har imponerende kig både udefra og ind. Krydsfinerstolen er fra Ikea.

© Peter Kragballe
Badeværelset

Badeværelset er lige så enkelt som resten af huset. Det er funktionelt med detaljer i sort og det lyse træ. Selv en vaskemaskine er æstetisk gemt væk i skabet under vasken.

© Peter Kragballe
Sommerhus

Kristoffers sommerhus er indbegrebet af skandinavisk minimalisme – her er kun det allermest nødvendige.

© Peter Kragballe

Et åbent miljø til skønne stunder

Huset føles større end sine 110 m2. Det gennemgående rum, som er forbindelsesled til alle rum i huset, skaber et åbent miljø, der lyses godt op af de store vinduesfacader.

– Inde føles næsten som ude og vice versa, fortæller Kristoffer Olsson. Hans drøm med huset er ganske enkelt, at så mange som muligt skal bruge det og have skønne stunder der - både venner, familie og de gæster, han lejer det ud til.

Sommerhuset når mørket falder på

Huset fremstår helt privat mod vejen. Den store trappe har Kristoffer og hans far selv bygget. Resten af huset er bygget udelukkende af lokale håndværkere.

© Peter Kragballe
Sommerhuset

Et vigtigt parameter for arkitekt Sara Lunneryd har været, at man skal føle sig tæt på naturen og isoleret fra omverdenen. Linjerne i husets arkitektur og ditto indretning står enkle og harmoniske, når mørket falder på.

© Peter Kragballe