Pionerprojekt med havudsigt
Grafisk designer Lene Arevad Gade og hendes mand, fotografen Egon Gade, opgav for nogle år siden deres villa i Hellerup og deres ødegård i Sverige for at realisere en længe næret drøm om at flytte på landet. De valgte Møn, hvor de har opført en smuk, moderne firlænget gård i træ med den skønnest tænkelige beliggenhed i naturen og med 180-graders udsigt til Østersøen.
Enestående natur
Fra at være en relativt fjernt beliggende ferieø for mange københavnere er Møn blevet “møndæn”. Denne 218 km2 store, naturskønne ø i Østersøen ligger kun fem kvarters kørsel fra København og har et stort antal skønne ting at tilbyde såvel de lokale som de tilrejsende: Hårbølle Mejeri, der er kommet på gourmeternes landkort med deres forrygende osteproduktion, Kunsthal 44Møen, som hver sommer viser udstillinger på internationalt niveau, og ikke at forglemme Møns Dark Sky Park, der gør det muligt at se op til 5000 stjerner på en skyfri nattehimmel som et ud af kun ti steder i Europa, hvor det er lykkedes at undgå lysforurening.
Men den primære attraktion er og bliver dog øens enestående natur, og her er Møns Klint i særklasse.
En ny livsfase
Men øens magi var ikke i tankerne hos Lene Arevad Gade og Egon Gade, da de for fem år siden indledte deres søgen efter en ny begyndelse på landet. De gik efter det helt rigtige naturskønne sted at realisere deres drøm om at skabe en ny og original ramme om næste livsfase, nu da deres to børn var flyttet hjemmefra.
Som kreative selvstændige er de mere fleksible end de fleste, men afstanden til hovedstaden måtte ikke være alt for stor, da størsteparten af deres samarbejdspartnere holder til dér. De gav sig god tid og undersøgte mange smukke steder, men der var hele tiden et eller andet i vejen. Men da de kom til den forfaldne firlængede gård i Vindebæk med udsigt til Østersøen, blev der helt stille.
– Lene og jeg udvekslede ikke et ord. Vi cirklede bare helt tavse rundt om den forfaldne gård, inden vi tog videre for at se på fire andre salgstilbud. Men før vi kørte tilbage til Hellerup, måtte vi lige se Vindebæk-gården igen, og da var vi solgt. Vi mærkede begge tydeligt, at dette var stedet, hvor vores nye liv kunne begynde, fortæller Egon Gade.
En arkitekttegnet gård
Så de købte gården. Men det blev lidt af et puslespil at få tingene til at gå op. Først skulle de have solgt huset i Hellerup til den rette pris. Det gik der et år med, men ventetiden blev brugt til at ansøge Kystdirektoratet om tilladelse til at opføre en ny gård samme sted som den gamle bondegård, der var placeret under 300 meter fra kysten og dermed inden for strandbeskyttelseslinjen.
Den nye gård er tegnet af arkitekt Uffe Black og bygget i massivt douglasgran, der nu efter snart tre år har fået en klædelig grå farve. Der er indlagt jordvarme under de smukke marmorerede betongulve, og der er solceller på taget, så udgifterne til opvarmning og el er særdeles beskedne. Taget er af Plannja-stålplader.
Den helt kvadratiske gårds fire længer måler hver 22 meter, og arealet udgør tilsammen 400 m². Der er en østvendt længe med to separate værelser med bad og havudsigt og direkte udgang ud til haven. De anvendes enten som gæsteværelser eller til B&B-udlejning.
Som skabt til landskabet
Den sidste længe mod vest er indrettet med et studio på 70 m2 med ovenlysvinduer. Her har parret deres arbejdspladser, men rummet vil fremover også blive lejet ud til eksempelvis kurser, konferencer og foredrag. Der er seks meter til loftet i alle rum, og lyset vælder ind gennem vinduerne, der har varierende formater.
Den nye firlængede gård blev bygget hen over sommeren 2018. Det er en nabobonde, der forpagter jorden, men Lene og Egon har planer om at holde får og høns, når haven om føje tid er blevet færdigprojekteret. Tilbage står en smuk og enkel, stedsspecifik bygning, der ser ud til altid at have ligget netop der i landskabet. Men det har den jo på sin vis også. De gamle bønder vidste nøjagtig besked om verdensretningerne og om, hvor gårdene fik den optimale udsigt. Det har de nye initiativtagere bag dette pionerprojekt draget klar fordel af.