Gården
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Se den nybyggede gård, der vandt prisen for bedste nybygning i 2020

Den smukke, moderne og firlængede gård i træ har den skønneste beliggenhed i naturen på Møn. Kig med indenfor her!

Pionerprojekt med havudsigt

Grafisk designer Lene Arevad Gade og hendes mand, fotografen Egon Gade, opgav for nogle år siden deres villa i Hellerup og deres ødegård i Sverige for at realisere en længe næret drøm om at flytte på landet. De valgte Møn, hvor de har opført en smuk, moderne firlænget gård i træ med den skønnest tænkelige beliggenhed i naturen og med 180-graders udsigt til Østersøen.

På Møn faldt Lene Arvad Gade og Egon Gade for en unikt beliggende

På Møn faldt Lene Arvad Gade og Egon Gade for en unikt beliggende, forfalden bondegård, som ikke stod til at redde. I stedet opførte de en ny firlænget gård af douglasgran. Boligarealet er på 400 m2 med jordtilliggender, som de har forpagtet ud.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Enestående natur

Fra at være en relativt fjernt beliggende ferieø for mange københavnere er Møn blevet “møndæn”. Denne 218 km2 store, naturskønne ø i Østersøen ligger kun fem kvarters kørsel fra København og har et stort antal skønne ting at tilbyde såvel de lokale som de tilrejsende: Hårbølle Mejeri, der er kommet på gourmeternes landkort med deres forrygende osteproduktion, Kunsthal 44Møen, som hver sommer viser udstillinger på internationalt niveau, og ikke at forglemme Møns Dark Sky Park, der gør det muligt at se op til 5000 stjerner på en skyfri nattehimmel som et ud af kun ti steder i Europa, hvor det er lykkedes at undgå lysforurening.
Men den primære attraktion er og bliver dog øens enestående natur, og her er Møns Klint i særklasse.

Fotografi af Egon Gade

Over bordet i køkken-alrummet hænger et fotografi af Egon Gade med skymotiv og høj himmel. I glasset spejles haven og havet. Den keramiske lampe har Lene bragt med sig fra barndomshjemmet i Vig. Forrest på bordet står to Kubus-lysestager i kobber designet af Mogens Lassen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Egon og Lene Gade

Lene og Egon gade arbejder næsten udelukkende hjemmefra. De har kontor i det store atelierrum med ovenlysvinduer. Atelieret eller studiet bliver også brugt til konferencer, billedkunstkurser og foredrag. Der er 630 cm til kip. I loftet hænger lampen Gigant fra Wever & Ducré.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Det store atelierrum

Det store atelierrum eller studie er indrettet med et multifleksibelt møblement, der gør det muligt at omdanne det til undervisningslokale, foredragssal, konferencerum m.v. Kun fantasien sætter grænser. Bagerst ses den høje, sandfarvede reol, som er sat kreativt sammen af Montana-moduler i forskellige formater. Fra rummet er der kig gennem næste længe til Østersøen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Køkkenet

Køkkenmodulerne består af Fritz Hansens gamle receptionsdisk, fra dengang firmaet holdt til i Pakhus 48 i Københavns Frihavn, kombineret med Ikea. På væggen hænger nogle gamle Brugsenplakater for kaffe og tobak, som Lene har bragt med sig fra barndomshjemmet i Vig, hvor hendes far var brugsuddeler.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En ny livsfase

Men øens magi var ikke i tankerne hos Lene Arevad Gade og Egon Gade, da de for fem år siden indledte deres søgen efter en ny begyndelse på landet. De gik efter det helt rigtige naturskønne sted at realisere deres drøm om at skabe en ny og original ramme om næste livsfase, nu da deres to børn var flyttet hjemmefra.

Som kreative selvstændige er de mere fleksible end de fleste, men afstanden til hovedstaden måtte ikke være alt for stor, da størsteparten af deres samarbejdspartnere holder til dér. De gav sig god tid og undersøgte mange smukke steder, men der var hele tiden et eller andet i vejen. Men da de kom til den forfaldne firlængede gård i Vindebæk med udsigt til Østersøen, blev der helt stille.

– Lene og jeg udvekslede ikke et ord. Vi cirklede bare helt tavse rundt om den forfaldne gård, inden vi tog videre for at se på fire andre salgstilbud. Men før vi kørte tilbage til Hellerup, måtte vi lige se Vindebæk-gården igen, og da var vi solgt. Vi mærkede begge tydeligt, at dette var stedet, hvor vores nye liv kunne begynde, fortæller Egon Gade.

Et kig ned gennem køkken-alrummet

Et kig ned gennem køkken-alrummets 22 m lange længe med garderobe, to Poul Kjærholm-stole, hvor man kan nyde havudsigten, og bagerst den indbyggede pejs. I loftet hænger en INO circle-lampe fra XAL. Pejsen er malet antracitgrå. Farvefladerne i Lene og Egons hjem er malet med ekstremt matte, miljøvenlige silikatfarver fra det tyske malingfirma Keim. Disse farver er inspireret af de italienske freskoteknikker. Men størstedelen af vægfladerne er pudset med Rødvig Kulekalk fra Faxe. De spiller smukt sammen med betongulvene.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Køkken alrum

Lene Gade har valgt farvesætningen – her aubergine. På væggen hænger et af Egon Gades fotografier med motiv af en tordenhimmel. Han er en mesterlig fotograf, der i de senere år også har arbejdet mere frit med det fotografiske medie.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En arkitekttegnet gård

Så de købte gården. Men det blev lidt af et puslespil at få tingene til at gå op. Først skulle de have solgt huset i Hellerup til den rette pris. Det gik der et år med, men ventetiden blev brugt til at ansøge Kystdirektoratet om tilladelse til at opføre en ny gård samme sted som den gamle bondegård, der var placeret under 300 meter fra kysten og dermed inden for strandbeskyttelseslinjen.

Den nye gård er tegnet af arkitekt Uffe Black og bygget i massivt douglasgran, der nu efter snart tre år har fået en klædelig grå farve. Der er indlagt jordvarme under de smukke marmorerede betongulve, og der er solceller på taget, så udgifterne til opvarmning og el er særdeles beskedne. Taget er af Plannja-stålplader.
Den helt kvadratiske gårds fire længer måler hver 22 meter, og arealet udgør tilsammen 400 m². Der er en østvendt længe med to separate værelser med bad og havudsigt og direkte udgang ud til haven. De anvendes enten som gæsteværelser eller til B&B-udlejning.

En stabel mursten

Op ad ydervæggen i douglastræ ligger en stabel mursten, som Lene og Egon har samlet på stranden. De er slebet runde af havet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Soveværelset

Fra soveværelset er der direkte udgang til haven. Over sengegærdet hænger Egons fotografi Golden Leaf. På den anden væg hænger to vævearbejder af Sharon Fisher. Lampen er en Wiro Diamond fra Wever & Ducré.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et smukt kig ud over Østersøen

Den private beboelseslænge rummer en stor, multifunktionel stue med pejs, køkken og spiseplads. Soveværelset ligger for enden mod øst og har en forrygende udsigt også mod syd. Hele længen vender mod syd med panoramisk kig ud over Østersøen, hvor Falster med Stubbehage skyder sin profil ud i havet, mens den modstående længe mod nord ud til markerne bag gården er indrettet til garage og redskabsrum.

Egon Gades fotografi Ballerina – en violet valmue fotograferet i modlys.

Egon Gade er en fremragende fotograf. Her ses hans fotografi Ballerina – en violet valmue fotograferet i modlys.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Som skabt til landskabet

Den sidste længe mod vest er indrettet med et studio på 70 m2 med ovenlysvinduer. Her har parret deres arbejdspladser, men rummet vil fremover også blive lejet ud til eksempelvis kurser, konferencer og foredrag. Der er seks meter til loftet i alle rum, og lyset vælder ind gennem vinduerne, der har varierende formater.

Den nye firlængede gård blev bygget hen over sommeren 2018. Det er en nabobonde, der forpagter jorden, men Lene og Egon har planer om at holde får og høns, når haven om føje tid er blevet færdigprojekteret. Tilbage står en smuk og enkel, stedsspecifik bygning, der ser ud til altid at have ligget netop der i landskabet. Men det har den jo på sin vis også. De gamle bønder vidste nøjagtig besked om verdensretningerne og om, hvor gårdene fik den optimale udsigt. Det har de nye initiativtagere bag dette pionerprojekt draget klar fordel af.

Gården set fra parkeringspladsen

Gården set fra parkeringspladsen med indgang til gårdspladsen. Havet blinker blåt tæt på straks ved ankomsten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I 2020...

...indbragte gården Lene og Egon Bygnings- og Landskabskultur Møns pris for bedste nybygning i 2020 med motiveringen:
“På soklen af en gammel gård er der opført en ny træbygning af høj håndværksmæssig kvalitet. I perfekt balance mellem en traditionsbevidst formgivning og et moderne, arkitektonisk udtryk i ‘sin egen ret’. En smuk nyfortolkning af den klassiske mønske bondegård.”

Lene og Egon driver virksomheden Studiegården

Lene og Egon driver virksomheden Studiegården, hvor de inviterer forskellige aktører til at samarbejde med dem om at holde foredrag, workshops og konferencer. De driver også onlinegalleriet Egon Gade Artwork, hvor man kan købe Egons fotografiske værker i store og små formater.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad