
Se Vipp-ejerens hjem på toppen af København
Til den imponerende lejlighed hører en skøn tagterrasse med masser af grønt, hyggelige oaser og et dejligt udekøkken.
AfHaven på toppen af København
Den gamle Viking-blyantfabrik på Islands Brygge har været i Vipp-ejer Jette Egelunds liv de sidste 20 år: som virksomhedens kontor, som en af Vipps særlige venues og som rammen for Jettes private hjem.

Jette er mest til afdæmpede farver, og ved spisepladsen er alt smukt afstemt. Reolen, der ligner en forstørret sættekasse, er lavet i et samarbejde mellem indretningsarkitekt Julie Cloos Mølsgaard og Nordhavnssnedkeren. Bord og stole er fra Vipps Cabin-serie – bordet er en prototype. Lampen er fra Rich Brilliant Willing i New York.

I stuen nedenunder er der indrettet et hyggeligt sofahjørne med masser af Vipps design: Chimney-sofa og -ottoman, sofaborde og gulvlamper. Sofagruppen er omgivet af et speciallavet sidebord og en antik bordlampe bagerst. Vasen på bordet er fra Sandra Davolioi med papirblomster af Rie Elise Larsen.

Glasvæggen ind til kontoret er skabt af klejnsmed Klaus Blomqvist og sørger for ro derinde, samtidig med at der er kontakt til omgivelserne udenfor. Skrivebordet er lavet af Kristian Frandsen, lampen derpå hedder Atollo og er fra Oluce, og kontorstol samt loungestol og fodskammel er fra Vipp.

Mogens Dahl er klassisk musiker og dirigent, hvilket hjemmet bestemt også bærer præg af.
En gammel blyantfabrik
I dag er Islands Brygge et af de mest attraktive steder at bo i København med vand, grønne områder og centrum indenfor en radius på 15 minutter. Men tilbage i 2002 var området mere undervurderet og bar præg af sin historie som arbejder- og fabrikskvarter.
Dengang ledte Jette Egelund efter et kontor til sit firma, Vipp, og fandt en nogenlunde indflytningsklar og lidt rå underetage i den gamle blyantfabrik, bygget i 1930’erne, der i sin tid lavede de klassiske gule Viking-blyanter. Som årene gik, blev etagerne længere oppe i bygningen også ledige, og Jette og hendes partner, Mogens Dahl, købte førstesalen, hvor de boede i otte år, og da øverste etage blev ledig, satte parret lejligheden i stand og flyttede derop.
I dag ejer Vipp stuen og førstesalen, som blandt andet huser lokalerne til Vipps Supper Club, og øverst oppe bor så Jette og Mogens.

En af fabrikkens originalelementer ses bagerst i køkkenet, nemlig den tunge metaldør, der leder ind til det, der engang var en mellemgang imellem fabrikkens bygninger. Her er i dag Mogens’ nodebibliotek. Det meste af interiøret her er fra Vipp: spisebord, stole og den lange sorte kogeø. Særligt bordet fungerer rigtig godt, når hele familien er samlet.

Køkkenet hedder V1, og ved siden af vasken står en af virksomhedens bestsellere, sæbedispenseren. Opsatsen ved siden af er antik.

Et fint og levende tableau på hjørnet af køkkenet – alt fra Vipp.
Hvor tit finder man lige et fladt tag i København?
Det var arkitekt Mads Møller fra Arcgency, der hjalp med at få boligen til at falde på plads med renoveringen af andensalen og tilbygningen på taget, som Jette kalder “Taghuset”.
Arcgency har tidligere hjulpet Vipp med at lave deres Vipp Shelter i Sverige, et af mange venues, som Vipp har kurateret verden over.
Flere af den gamle fabriks originalelementer er bevaret i privatboligen, såsom den gamle vareelevator, der går direkte op i køkkenet, og en lang mellemgang, som er udnyttet til Mogens’, der er dirigent, nodebibliotek.
Og så var der muligheden for at bruge taget til en have, for hvor tit finder man lige et fladt tag i København? Her kom endnu en række eksperter på banen – ingeniører fra Rambøll, der skulle sikre bygningens stabilitet, og landskabsarkitekt Pia Ingemann Øigaard fra Yards Landscape, der har designet havens layout og sammen med en anlægsgartner fra Malmos været med til at udtænke beplantningen.
Haven har et mere råt look, der kan stå distancen oppe på taget, hvor det blæser meget.

Et mindre spisehjørne bag kogeøen – stole og lampe er fra Vipp og bordet er designet af Jean Prouve.

Der må gerne være smæk på farverne, når det kommer til kunsten i hjemmet. Værket, der leder ind i soveværelset, er af Gert & Uwe Tobias fra Galleri Nils Stærk. Inde i soveværelset står en seng fra Auping med puder af Julie Cloos Mølsgaard, tæppet er fra Massimo, og væglampen fra Vipp.

Fra kontoret er der kig til trappen, der leder op til tilbygningen på taget. Over Kristian Frandsens skrivebord hænger et værk af Rita Kernn-Larsen
Jette Egelunds indretningserfaring
Jette Egelund fortæller her om sin indretningserfaring, og hvorfor et fjernsyn med lang ledning har vist sig at være hjemmets bedste investering.
Er der et rum, du holder særligt af?
– Jeg er meget glad for det lille taghus. Her er så dejligt lyst, og man ser solen gå ned hen over byen.

Taghuset indeholder alt, hvad hjertet begærer: pejs, bløde pladser, kunst, spiseplads og udgang til have og terrasse. Sofaerne er fra Vipp, og det blå spejl er fundet hos Etage Projects.

Endnu et spisehjørne hvor stole og bord i mørk eg er fra Vipps Cabin-serie. Maleriet er af Jan Voss fra Galerie Birch, og gardinerne er fra Kvadrat.
Hvad er dit bedste indretningstip?
– At omgive sig med det, man selv synes er rart at se på, møbler, der fungerer og tåler at være i brug gennem mange år. Personligt kan jeg bedst lide afdæmpede farver, men det er ikke en religion. Andre kan jo trives med mere farverige stoffer og mønstre, så det er noget med at mærke efter, hvad man kan lide. Til gengæld kan jeg godt lide farver på væggene i form af moderne kunst, så her passer mit ønske om afdæmpede farver ikke. Jeg har haft stor glæde af indretningsarkitekt Julie Cloos Mølsgaard, der har hjupet med indretning af lejligheden.

Kig til den grønne have på taget, hvor der er plantet træer langs kanterne, som både skærmer for omgivelserne og blæsten.

Der er gjort smukt brug af pladsen under trappen med daybed fra Vipp, glasværk af FOS og H.J. Wegners Flaglinestol.
Hvad er det bedste, du har købt til hjemmet?
– Et fjernsyn med en meget lang ledning. Det kan tages med ud i taghaven, og det var en stor luksus at sidde derude og følge med i EM og Tour de France.

I den ene ende af taghuset er en del af terrassen overdækket og indrettet med spiseplads og køkken – en genial måde at få mere udeliv på, selv når sæsonerne er på det yderste. Bord og stole er fra Vipp.
Hvad er dit kæreste eje?
– Vi har for nylig anskaffet os det runde spisebord, det fungerer rigtig godt og kan rumme familien, når de er på besøg. Ellers har jeg et par gamle malerier, jeg har arvet af min mor, og et par lysestager fra hendes tid, som betyder meget for mig.

Sofaen er fra Gloster og sidebordet fra Vipp. Hele vejen langs ydermurene er der plantet træer og indlagt vandingsanlæg, så de kan klare sig året rundt.

Når man har en tilbygning som denne på taget, er et udekøkken næsten et must. Det er fra Vipp, og det samme er brandets klassiker, skraldespanden
Hvad skal man tænke over, hvis man gerne vil anlægge en byhave som jeres?
– Hvis ikke planterne har jord nok, trives de ikke. Spørg professionelle til råds. Vi har eksempelvis investeret i et vandingsanlæg, så vi godt kan være væk på ferie, uden at det hele går til. De beslutninger hjalp Pia os med. Det koster noget ekstra, men på den lange bane betaler det sig, fordi planterne ikke dør.
Hvis du ikke skulle bo her, hvor skulle det så være?
– Jeg kan trives mange steder, men helst hvor jeg har adgang til en morgendukkert.

Jette alierede sig med landskabsarkitekt Pia Ingemann Øigaard fra Yards Landscape og en anlægsgartner fra Malmos, og sammen har de besluttet, hvordan haven på taget skulle indrettes. Her er primært forskellige græsser, der kan holde til vind og vejr, og så har Jette selv tilføjet krukker med blomster.