Arkitekt Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mød den dansk/ukrainske multikunstner og arkitekt Sergei Sviatchenko

Med få præcise klip skaber Sergei Sviatchenko nye virkeligheder gennem sine collagekunst. Vi gik en tur med stilikonet fra hans lejlighed til et studio på byens gamle rådhus og hans atelier i en baggård tæt på.

En møbelkollektion af internationale topklassikere

Sergei Sviatchenko er glad. Den dag, vi besøger ham i Viborg, har han lige modtaget en mail om, at han har modtaget et legat fra Statens Kunstfond.

– Det er ikke så meget for pengenes skyld, at jeg smiler. Anerkendelsen er den største pris, siger Sergei Sviatchenko. Dansker. Ukrainer. Far. Ægtemand. Bedstefar. Arkitekt. Kunstner. Digter. Viborgenser. Beatles-fan. Stilikon. Ord, der sat sammen giver en collage af en snart 70-årig mand, som har succes som kunstner.

– Jeg er en arkitekt, som også er kunstner. Altså både-og, påpeger han, og man tror ham, når man ser den private lejligheds møbelkollektion af internationale topklassikere og ditto samme i udstillingslokalerne et andet sted i Viborg.

Lejlighedens vægge rummer fortrinsvis hans egne værker. Få oliemalerier og især mange collager hænger overalt. Centralt i stuen finder man portrættet af hans far Evgenij Sviatchenko, der var professor i arkitektur og en karismatisk person, siger sønnen med en særlig blødhed i stemmen, når han taler om ham.

Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

I Viborgs gamle Rådhus residerer Sergei Sviatchenko med mange, mange værker i selskab med flotte klassiske møbler af Mies van der Rohe og Le Corbusier. Det er også her, han holder møder med gallerier eller interesserede købere. Til september åbner der en udstilling i Viborg med ham i forbindelse med hans 70-års fødselsdag.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

Overalt på væggene hænger der kunst. Foto, collage og oliemaleri. Øverst ses et af Sergei Sviatchenkos mest skattede billeder, et blåt portræt af hans far – en kendt arkitekt i sin samtid – og under et lige så afholdt foto af hans kone, Helena. Skabet er af Wegner, og lampen af Arne Jacobsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
"Jeg føler at fortælle en historie i de billeder, jeg skaber. Ud af en konstruktion klipper jeg en dekonstruktion, som så bliver til en rekonstruktion". — Sergei Sviatchenko
Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

Collagerne på væggen i stuen har han selv skabt, men han dyrker også oliemaleriet, kunstfotografier eller laver skulpturer i fx plexiglas. Den grønne lampe er af Alexander Taylor for Established & Sons.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I sin fars arkitekt-fodspor

– Min far var en meget dygtig arkitekt, og det føltes helt naturligt at følge i hans fodspor. Jeg tog min ph.d. i arkitektur på arkitektskolen i Kyiv, men allerede dengang arbejdede jeg med collager, fortæller manden, der har været kåret som en af landets bedst klædte mænd af magasinet Euroman, og det forstår man godt med hans altid velbundne slips og de stumpede bukser.

Hans gennemførte stil har for eksempel betydet, at Paul Smith har lavet et jakkesæt kun til ham – signeret – og han har selv designet kollektioner for anerkendte modebrands. At være velklædt er en vigtig del af hans person.

Sergei Sviatchenko

Klassiske møbler udgør langt det meste af møblementet i den lille lejlighed. Her Charles og Ray Eames’ mesterværker Lounge Chair og La Chaise sammen med Le Corbusiers hvide lænestol. Lampen fra Bestlite er en særlig serie, som Sergei Sviatchenko har været med til at designe, da Bestlite fyldte 90 år. Bogreolen bugner af kunstbøger.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En fri, dansk kultur

Familien flyttede til Danmark i 1990. Det var efter Murens fald, og familien søgte en mere fri kultur.

– Jeg og min familie har været heldige. Vi har altid arbejdet, og stor var vores glæde, den dag fem tunge breve dumpede ind af brevsprækken i 2000. Vi havde fået vores pas og kunne kalde os danskere, siger Sergei Sviatchenko.

Sergei Sviatchenko

Den lille sofa kommer fra britiske Established & Sons og udgør stuens tv-hjørne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

Beatles forever kunne man næsten kalde dette rum, fordi reolen indeholder Beatles-plader og andre af 1960’ernes store bands. De små stole er af Eames, og det store spisebord til højre bliver flyttet ud i lokalet, når hele familien er på besøg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Virkeligheden sat sammen på ny

Collage er den kunstform, som han har arbejdet mest med.

– Jeg forsøger at fortælle en historie i de billeder, jeg skaber. Ud af en konstruktion klipper jeg en dekonstruktion, som så bliver til en rekonstruktion. Jeg tager noget fra virkeligheden og sætter det sammen til en ny, fortæller han.

Hans serie Less handler om at bruge så få virkemidler som muligt. Det kan være to eller tre klip i samme billede, og det er så langt ned i elementer, som man kan nå. Det kræver præcision og mod til at vide, hvad man vil. Og frem kommer surrealistiske billeder med referencer til både Dali, Magritte og Max Ernst. Nogle gange groteske, nogle gange med et mere humoristisk resultat.

Da vi senere bevæger os ind i Viborgs gamle rådhus, besøger vi en lang række lokaler, som nu rummer hundreder af kunstnerens værker. I et af værelserne sidder han gerne og klipper ved skrivebordet, som har billeder af Beatles stående som iagttagere af processen.

Musikken på anlægget er tit 60’ernes største bands, herunder Beatles, og på væggen hænger et billede af familien, hvor han har fået den til at passere det berømte forgængerfelt på Abbey Road i det nordlige London – ligesom Beatles gør det på albummet Abbey Road.

Sergei Sviatchenko

Soveværelsets væg domineres af en collage, som kun består af et klip. Puden er af Raf Simons for Kvadrat, og sengetæppet er af Helena Sviatchenko.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et ekspressionistisk atelier

Sergei Sviatchenko er en kendt mand i Viborg, hvor folk begejstret hilser på ham, hvad enten vi går på gaderne eller spiser frokost på en af byens lokale caféer, som for tiden viser en udstilling med ham selv.

Da vi senere går videre til en baggård hos en cykelhandler, kommer vi til hans atelier, hvor han især maler med olie, og det går ekspressionistisk for sig.

Sko, gulv, vægge og vask vidner om mere vildskab. Men under kitlen er slipset der stadig. Sådan som en virkelig elegantier har det.

Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad