Cityhjem og laboratorium

Tag med ind i en af storbyens nye velfungerende hjem, hvor to små lejligheder er blevet forbundet med en trappe og mere end fordobler indtrykket. Brand- og designdirektør for Menu, Joachim Kornbek Hansen, inviterer os indenfor i sin nye bolig på Nørrebro i København. Her prøver han firrmaets nye produkter af.

Brand- og designdirektøren
© Birgitta Wolfgang

Lejligheder i stueplan hører ikke til de mest eftertragtede i storbyerne. Sådan var det ikke engang. I byens finere kvarterer havde stuelejlighederne højere til loftet og generelt flere kvadratmetre, også i arbejderkvartererne var stuelejlighederne mest eftertragtet, så var det fx lettere at komme i gården, hvor boligernes toiletter typisk lå. Og det er i et gammelt arbejderkvarter etableret omkring 1890, at Joachim Kornbek Hansen har slået to små lejligheder sammen og opnået en velfungerende citylejlighed. Vi er på Nørrebro hvor den generelle boligstandard blev forbedret i løbet af 1900-tallet, men området forblev alligevel det dårligste af hovedstadens kvarterer. I slutningen af 1960'erne fandtes her fx halvdelen af Københavns brandfarlige korridorlejligheder. Denne lejlighed var da også i meget dårlig stand med fx rådne gulve, da han begyndte på renoveringen, men ideen om at lægge to små lejligheder sammen og forbinde dem med en trappe har gjort underværker. Endnu mangler badeværelset og soveværelset at få den store tur.

– Jeg har åbnet så meget op, som jeg har kunnet, for at få så meget lys ind som muligt, siger den 24-årige Joachim Kornbek Hansen, som siden han flyttede hjemmefra først i en periode boede sammen med sin søster i en lejlighed. Alle i familien Hansen har design i blodet, bedstefar etablerede designfirmaet Menu, som Joachims far nu ejer, og både Joachim og hans søster arbejder i. Broderen etablerede det fremadstormende designfirma &tradition.

Det er især gulvene, der giver lejligheden sit karakteristiske præg. De lysegrå epoxy-gulve i stueplanet og med objekter i egetræ til at give varme i indretningen. Ovenpå er der lagt mørke planker, som giver en mere hulefornemmelse i det, som er tænkt som et hjemmekontor. Trappen har han selv tegnet, og alle møbler har han et forhold til.

– Jeg bruger lejligheden som et laboratorium for vores produkter. Hvordan fungerer de i dagligdagen? Det er altafgørende for designets videre skæbne. Et hjem skal være hyggeligt og praktisk, siger han.

BILLEDE Joachim Kornbek Hansen har med held ombygget oprindeligt to små lejligheder til én.

Lyst og åbent
© Birgitta Wolfgang

Lysindfaldet er ikke stort i stueplanet, så det er en grundlæggende god idé at male vægge og gulve så lyse som muligt. De lysegrå epoxy-gulve giver en lækker overflade at gå på og er nemme at vaske. Møblerne er alle fra Menu – og de bliver løbende skiftet ud. Lampen er fra &tradition. Den lange skænk i egetræ er lavet til lejligheden og tænkt til opbevaring, men også som siddemøbel. Joachim er ved at få syet små læderpuder, så møblet får flere funktioner.

Designet efter egne ønsker
© Birgitta Wolfgang

Køkkenet bliver flittigt brugt, men et emfang er fravalgt, for det ville ødelægge rummets look, siger Joachim Kornbek Hansen.

– Så vi steger ikke så meget mad i køkkenet, ler han.

Køkkensnedkeren har designet det efter Joachims ønsker. Møblerne, vase og piedestalen i marmor er fra Menu, og pendlen fra &tradition. Køkkenskabet kommer fra den franske designduo Tsé & Tsé. Der er direkte adgang ud til den grønne gård, så man nemt kan tænde en grill lige udenfor.

Entré med skulpturel knagerække, skostativ og indbyggede skabe
© Birgitta Wolfgang

Skabene over for køkkenet følger rummets form og gemmer behændigt bl.a. et elskab.

Enkel, skulpturel lampe af Søren Rose hængende over køkkenbordet
© Birgitta Wolfgang

Lampen over køkkenbordet af Søren Rose kan praktisk vendes som arbejdslys.

Kig fra stue til køkken hvor lysegråt epoxy-gulv går helt igennem
© Birgitta Wolfgang

Billedet her viser, hvor effektfuldt et epoxy-gulv samler flere rum.

Hulefornemmelse på førstesalen
© Birgitta Wolfgang

Førstesalen får hulefornemmelse på grund af de mørkebrune gulve fra Dinesen og de lange gardiner fra Jab. Indretningen er et miks af møbler fra &tradition, bl.a. Jaime Hayons skrivebord og objekter fra Menu, herunder en helt ny lænestol af Therese Arns. Den bliver lanceret på møbelmessen i Milano her i april. Ved trappen hænger en skulpturel lampe Mantis af Bernard Scottlander og giver lys til et billede, som Joachims kone har malet. Billederne på væggen er fra Paper Collection. Og vase og ur på skrivebordets marmorplade er fra Menu.

Trappe med sort gelænder til førstesal med mørkebrune gulve
© Birgitta Wolfgang
Hjemmekontor med rødt skrivebord, olivengrøn kontorstol og designer lamper
© Birgitta Wolfgang
Opsats med marmorplade, ur, solbriller og vase
© Birgitta Wolfgang