Køkkenalrum i lyse farver
© Foto: Dag Sandven/Styling: Per Olav Sølvberg

Kom med på besøg i den stilfulde lejlighed på blot 57 m2

Intet er overladt til tilfældighederne i denne nyrenoverede lejlighed i Bergen i Norge.

En detaljeret planlægningsproces

Planlægning, planlægning, planlægning. Ordet, produktionschef Morten Michelsen og indretningsarkitekt Nina Michelsen fra Michelsens bliver ved med at komme tilbage til i forbindelse med deres arbejde på en lejlighed ved den norske kystby Bergens havnefront.

Om boligen bruger de termen “compact living”, men det er egentlig ikke, fordi lejligheden med sine 57 m² synes specielt kompakt ved første gennemsyn.

Produktionschef og indretningsarkitekt

Morten Michelsen og Nina Michelsen begyndte deres virksomhed sammen i 2014. Hun er den daglige kreative leder, og han overser produktionen af deres projekter. I august 2022 splitter de deres makkerskab op: Morten fortsætter driften af Michelsens, og Nina starter som selvstændig interiør- og indretningsarkitekt.

© Foto: Dag Sandven/Styling: Per Olav Sølvberg
Lyst køkkenalrum med træ

Når man kigge efter, får man øje på endnu en fin detalje i køkkenet: Fronterne under køkkenbordet er skåret af det samme stykke træ, og årerne løber lige så fint over i hinanden fra skuffe til skuffe. Bordet på stålben fra Frama er lavet af Michelsens, stolene er No 30-stole fra Ton, pendellampen er fra Foscarini, og den tekniske belysning er fra Supermodular.

© Foto: Dag Sandven/Styling: Per Olav Sølvberg

Smarte og integrerede løsninger

Der er et dejligt lyst og åbent køkken-alrum med gennemgang til to værelser i forlængelse af hinanden. Og det er cirka alt, hvad man kan se ved første øjekast.

Men boligen indeholder meget mere. På venstre hånd, når man kommer ind ad hoveddøren, gemmer der sig langs gangen bag to solide skydedøre ikke mindre end først et badeværelse, så en vaskesøjle med vaskemaskine og tørretumbler, så en arbejdsplads med skrivebord, som sluttelig går over i køkkenet.

Intet overladt til tilfældighederne

Starter man ved indgangen igen og denne gang først går på opdagelse bag spejlet direkte over for hoveddøren, finder man en stor, rummelig garderobe og et par skridt mod højre en næsten hemmelig dør – en James Bond dør, som Nina kalder den – der leder ind i soveværelset, så man faktisk kan gå hele vejen rundt i lejligheden.

Det bliver mere og mere tydeligt, hvad Morten og Nina mener med, at planlægningen var alfa og omega i designprocessen, for ikke en centimeter er overladt til tilfældighederne.

Lejligheden er som en labyrint lagt i et puslespil – alt passer sammen ned til mindste detalje.

Lamelvæg som skillevæg

Den lille skillevæg er lavet for at tilføje noget ekstra rumfornemmelse, så gangen ikke bare gik i ét med køkken-alrummet, men også for at trække noget dagslys fra vinduerne ud i gangen, der ellers ville have været meget mørk.

© Foto: Dag Sandven/Styling: Per Olav Sølvberg
Pladsopbevaring i små rum

Der er kun vinduer på den ene side af lejligheden, og de vender ud mod havnefronten i Bergen. Derfor er alle leverum – køkken, stue og soveværelser – også placeret på vinduessiden, så man får mest mulig fornøjelse af udsigt og lys.

© Foto: Dag Sandven/Styling: Per Olav Sølvberg

“Luk et par døre, og så er rodet ude af syne”

– Det kan kun lade sig gøre at tegne sådan en bolig her, når man starter med et blankt lærred, siger Nina Michelsen om renoveringsprocessen.

En af fordelene ved boligen er klart, at man lynhurtigt kan gemme alt, der “larmer”, væk: Det kræver blot at trække et par døre for, så ser man ikke et rodet skrivebord eller en uredt seng, og man står med en minimalistisk base, hvor træ og dagslys skaber ro.

Lyst køkkenalrum med træ

Den nuværende ejer har valgt at overgive sig fuldstændig til omgivelsernes enkle præmisser og har indrettet sig überminimalistisk. Sofaen og lænestolen er fra Fogia, sofabordet er fra Frama, og maleriet er af Per Olav Sølvberg.

© Foto: Dag Sandven/Styling: Per Olav Sølvberg

En lejlighed designet til voksne

På samme måde kan man makse helt ud på levet liv og lade alt være synligt, hvis man ønsker det. Ulempen kan være lyden, mener Morten Michelsen.

– Lejligheden egner sig nok bedst til en eller to voksne. Det bliver vanskeligt, så snart der er børn involveret. Ikke fordi der ikke er plads, men fordi det er lidt sværere i forhold til lyd og larm med den måde, hvorpå lejlighedens grundplan er, hvor alle rum ligger i tæt forlængelse af hinanden.

Smart indretning i små hjem

Egentligt ville Nina Michelsen og Morten Michelsen gerne have brugt douglastræ på alle overfladerne. Men som det ofte er med renoveringsprojekter, så må man nogle gange gå på kompromis på grund af budgettet. I stedet er dele af interiøret beklædt med egetræsfiner, og medmindre man er ekspert, er det svært at se forskel på de to træsorter med det blotte øje.

© Foto: Dag Sandven/Styling: Per Olav Sølvberg

En fast rumfordeling

Fordi hver eneste centimeter er så nøje anlagt, er det heller ikke en bolig, hvor man lige kan rykke rundt på rumfordelingen, hvis man får lyst til at prøve at indrette sig anderledes. Den står, som den står, og det er en del af charmen. Ligesom man skal sætte pris på de mange træoverflader, hvis kvaliteter er nøje indtænkt i den overordnede designfilosofi.

Lyst soveværelse inspiration

Der er et ekstra værelse imellem køkken-alrummet og soveværelset. Det er tænkt som en ekstra lille stue, hvor man kan trække sig tilbage, eller et TV-rum, eller det kan agere gæsteværelse med en opredning.

© Foto: Dag Sandven/Styling: Per Olav Sølvberg

Tidløse materialer

Hverken Nina eller Morten nævner på noget tidspunkt ordet “bæredygtig”, og det er på en måde også overflødigt, fordi man straks fornemmer det indlejret i hele tankegangen.

Selvfølgelig kan en ovn gå i stykker, eller en vaskemaskine strejke, så de skal udskiftes, og boligen kan skifte hænder, men kernen af interiøret består, forklarer Nina og Morten.

– Materialerne er valgt, fordi de kan modstå tidens tand og ældes smukt. Vi har tænkt meget på, hvordan vores bedsteforældres generation levede: De passede på deres ting og plejede dem, og på den måde kunne de holde i årtier. Det er det samme med denne lejlighed: Her skal man værne om det eksisterende.

Lyst soveværelse i lille lejlighed

Begge senge er indbyggede, ligesom alt andet i lejligheden. De er nøje målt af i forhold til resten af interiøret og kan kun stå, præcis hvor de gør.

© Foto: Dag Sandven/Styling: Per Olav Sølvberg