Ich bin ein danskberliner

Berlin er Europas kunstmekka. Tag med på en sviptur til Tysklands hovedstad, og besøg den danske galleriejer Mikael Andersen.

© Tim Bjørn

Berlin er Europas førende kunstscene, og når man hører til toppen på den danske ditto, er det naturligt at tænke: Dér vil jeg også være.

Den beslutning tog Mikael Andersen for tre år siden, og efter en tøvende opstart på grund af finanskrise, kan han i dag se tilbage på, at tanken om at lave en kunstakse mellem København og Berlin er lykkedes. Fra hans succesgalleri i Bredgade i København til Prenzlauer Berg i det tidligere Østberlin.

På få år er Berlin blevet en af danskernes mest foretrukne rejsebyer, ja, faktisk hører man til tider mere dansk på gaderne end tyske verber. Det kan irritere, men er egentlig et udtryk for vores fascination af den delte by, der tyve år efter genforeningen stadig heler sig.

Mikael Andersen deler nu sit arbejdsliv mellem København og Berlin, og det har fået indflydelse på hans syn på kunst.

© Tim Bjørn

Stuens afslapningszone bliver flittigt brugt, når enten en fernisering nedenunder udvikler sig til en lille fest, eller der skal stresses af. Bagest ses indgangen til soveafdelingen, som kan lukkes med skydedøre. Højderne på den brungrønne reol fra Montana er holdt, så der er plads til kunsthåndværk.

© Tim Bjørn

Mikael Andersen har mere end almindelig god næse for tendenser og udvikling i den moderne kunst. Hans smag er global med vægt på dansk, tysk, sydafrikansk og japansk kunst.

© Tim Bjørn

Berliner Fernsehturm blev opført i slutningen af 1960’erne på Alexanderplatz og var i det gamle DDR et vartegn – og sådan er det stadig, dog nok mere nu en påmindelse om en tid, der var.Mikael Andersens lejlighed ligger oven over galleriet.

© Tim Bjørn

Trappen til lejligheden får dramatisk opdrift af den grønne farve, der følger granittrin fra 1840 og stålgelænderet.

© Tim Bjørn

Mikael Andersen valgte bevidst et lille køkken – dette er fra Svane Køkkener – for at spise ude i Berlin er så billigt, at mange middage lægges ude i byen. Den danske kunstner Eske Kath, som også har stået for det markante loftmaleri i kronprinsparrets nye bolig på Amalienborg, har malet maleriet i baggrunden.

© Tim Bjørn

Farveholdningens nuancer af jord- og andre naturfarver på møblerne giver en flot base, når kunsten bliver et så altdominerende element som her. På Kjærholm-bordet står Mogens Lassens lysestage og en bronzemaske af Sonja Ferlov. Italienske Piero Lissoni har designet sofaerne for Fritz Hansen.

© Tim Bjørn

Skulptur, oliemaleri og kunsthåndværk kan stillet rigtigt sammen supplere og udfordre hinanden, som her i lejlighedens soveværelse – en meget vellykket kombination. Bronzeskulpturen af Sonja Ferlov er et af hendes hovedværker og hedder Solidaritet. I vindueskarmen står en samling af West Germani Ceramics, hvor den azurblå farve har været udvælgelseskriteriet. På gulvet ses den næsten oldgræsk formede vase, som er lavet i 1960’ernes Tyskland. Oliemaleriet er af Mustafa Maluka.

© Tim Bjørn

Her er et eksempel på hvor væsentligt et element kunst kan være i en indretning. På reolen fra Montana står en samling af næsten kubistisk formet hollandsk keramik. Over hænger et bondagebillede af den japanske kunstner Nobuyoshi Araki, som den islandske sanger Björg i øvrigt er fan af.

© Tim Bjørn

Det meget udtryksfulde oliemaleri af en ung mand er skabt af den sydafrikanske kunstner Mustafa Maluka, som får dramatisk følgeskab af en skulptur i sorte sten af Günther Förg. Stolen er designet af Verner Panton og er oprindeligt lavet til Tivoli og for nogle år siden relanceret af Djob.

© Tim Bjørn

Også i lejlighedens lille badeværelse har kunsten hovedstatus. Her hænger et typisk billede af den danske kunster Paul Gernes, hvis værker nu 14 år efter hans død oplever lidt af en genopblomstring. Gardinet i gråt hør er designet af Henrik Hviid.

© Tim Bjørn

Udvalgte kunstnere har mulighed for at få stillet dette studio til rådighed for et inspirationsophold i Berlin. Mikael Andersen bestemmer selv hvem og hvornår. Sydafrikaneren Moshekwa Langa var her for nylig, og nogle af hans værker ses her på gulvet.

© Tim Bjørn

Den lille entré virker som fordelingsgang ind til lejlighed og studio. Den danske kunstner Morten Stræde har lavet skulpturen Canto 6 i 1991, der hænger på væggen. Næsten som et kar med vievand i en katolsk kirke.

© Tim Bjørn

Galleri i det hedengagne Østberlin Mikael Andersens galleri ligger på Pfefferberg i et gammel bryggeri fra 1800-tallet, hvor kældrene under galleriet har imponerende hvælvinger. Da Mikael Andersen overtog stedet lignede det en ruin, og en omfattende renovering har ført omgivelserne i tiptop stand. Områdets gamle industriejendomme rummer flere gallerier plus fx den danskislandske verdenskunster Olafur Eliassons værksted.