En lejlighed omringet af historiske bygninger

Besøg et helt unikt hjem, der er indrettet med håndplukkede klassikere, arvestykker og modig kunst, købt med hjertet.

© Christoffer Regild

Marmorkirken ligger lige for foden af Nikolaj Thomasen og Mikkel Østergaards lejlighed i indre København.

© Christoffer Regild

Et originalt Bodil Kjær-skrivebord i Rio-palisander sætter scenen på arbejdsværelset, hvorfra der er udsigt til Marmorkirken. Bordet omfavnes af en dybrød vægfarve, Red Earth no. 64 fra Farrow & Ball, der som de andre vægfarver i lejligheden har en estate emulsion-finish, der er en særlig mættet effekt.

Omringet af historiske bygninger

Det var under et ophold i Mellemøsten, at drømmen om at vende tilbage til Danmark begyndte at forme sig for parret Mikkel Østergaard og Nikolaj Thomasen. Dengang, i 2016, var ideen om at bo midt i Frederiksstaden, Københavns bymidte med herskabelige lejligheder, omringet af historiske bygninger, helt uvirkelig. Så da der endelig kom en lejlighed til salg med direkte udsigt til Frederiks Kirke, bød de på den med det samme, og overtog den 1. januar 2017.

Farverigt hjem i gule farver
© Christoffer Regild

Den gule stue i farven Dorset Cream no. 68 fra Farrow & Ball udstråler sommer. Det store Eske Kath-maleri og det lille dybgrønne maleri, Næsehorn ved skovsø, af Hans Scherfig, købt på Bruun Rasmussen, tilfører endnu mere farve til rummet. I hjørnet står gulvlampen PH 3/2 i krom med skærme i hvidt opalglas af Poul Henningsen. De to sofaer er italienske og købt hos Campo & Co Intérieur. Sofabordet i messing, Speculum, er fra Aytm og den blå puf er fra Coop. I loftet hænger Koglen i kobber af PH, og på en vintage barvogn, Aldo Tura, står bordlampen PH 3/2 jubilæumsmodel i kobber. Maleriet mellem de to vinduer er af Sigurd Swane.

© Christoffer Regild

Her bor advokat Nikolaj Thomasen og tandlæge Mikkel Østergaard. Lejligheden på 163 m² er opført i 1885 og ligger i Frederiksgade i indre København.

Frederiks Kirken

Det var den danske bank- og industrimand C.F. Tietgen (1829-1901), der opførte Frederiks Kirke, som i folkemunde kaldes Marmorkirken. For at finansiere den købte han de omkringliggende grunde og lod kirkens arkitekt, Ferdinand Meldahl (1827-1908), tegne bygningerne omkring, så det danner en helhed.

© Christoffer Regild

Her ses de forskellige vægfarver og de brede, nye plankegulve fra gulvplanker.dk. Den høje konsol er fra Coop, og på den står en petroleumsfarvet vase af Axel Salto, der er fremstillet hos Ibsens Enke, en lille brun vase, Cocoon, fra Royal Copenhagen og en stor brun vase fra Lyngby Porcelæn.

Ind i en ny æra

Med den baggrundsviden gik Mikkel og Nikolaj i gang med at totalrenovere lejligheden med respekt for den oprindelige arkitektur. Stukken blev renset op, og den originale keramiske kakkelovn blev efterset. De gamle gulve var nedslidte, så de blev erstattet med lyse, brede planker, mens køkken og bad blev erstattet med italiensk og dansk design, der har løftet lejligheden ind i en ny æra, og som understreger de kontraster, parret holder særligt af.

© Christoffer Regild

Kig til spisestuen. Det omkring hundrede år gamle spisebord med stole i mahogni er arvestykker, og lysekronen i messing er designet af Gino Sarfatti for Flos.

Modsætninger mødes

Vi er generelt meget glade for modsætninger, der mødes, hvad enten det er gammelt, der møder nyt, eller det enkle, der møder det detaljerede, siger de. Netop derfor er hjemmet fyldt med moderne klassikere, auktionsfund, kunst, arvestykker, og genstande hentet hjem fra hele verden. Vi kan godt lide klassiske ting, men vover os også ud i objekter og kunst, der lever deres eget liv, men vi går aldrig efter en bestemt stil, siger parret, som også fik malet alle rum i forskellige farver, der hver minder dem om en årstid. Det var egentlig ikke tænkt sådan, men det kom intuitivt, da vi skulle vælge farverne. Nu har vi en gul, sommerlig pejsestue, et mørkerødt kontor, der omslutter en som efteråret, og en grøn spisestue, der symboliserer forår, siger de.

© Christoffer Regild

En kæmpe Alocasia-plante er med til at skabe en frodig forårs-stemning i spisestuen. Porcelænsleoparden er vintage, og fra 1950’ernes Italien, købt hos vintagebutikken Else Schneider. Den smalle gulvlampe Victory er fra Lumencenter Italia. I gangen hænger en antik indonesisk maske i ibenholt af guden Shiva, der er købt på et galleri i Ubud på Bali.

Inspirerende indretning

Ligesom farverne finder objekterne og kunsten deres helt naturlige plads i herskabslejligheden, fordi de er valgt ud fra parrets fornemmelse for æstetik. Når vi ser noget, vi kan lide, så køber vi det, så skal vi nok finde en god plads bagefter. Vi elsker også at købe ting i udlandet, selvom det kan godt være en udfordring at transportere en Masai-stav, en balinesisk Shivamaske i ibenholt eller en miniaturesæl fra Grønland, griner de. Det tænker parret dog ikke så meget over, når de finder dem. Indretningen skal selvfølgelig være funktionel, men den må også gerne pirre sanserne, sætte gang i fantasien og blive ved med at inspirere, år efter år.

© Christoffer Regild

De grønne vægfarver Vert de Terre no. 234 og Lichen no. 19, begge fra Farrow & Ball, understreger forårsstemningen i rummet. På bordet står en Ilse-lysestage fra Georg Jensen, en messingskål fra Anne Black og en vandkande fra Nordal.

Højt til loftet

Det ville være kedeligt kun at købe praktiske ting. Derfor er vores hjem fuld af personlig kunst, ting fra udlandet og arkitekttegnede møbler. Frederiksstaden og den fantastiske kirke lige uden for vinduet lægger op til, at her er lidt højere til loftet. Her skal leves, slutter de.

© Christoffer Regild

Køkkenet er Xila fra Boffi, designet i 1972 af Luigi Massoni. Her er det med fronter i Metals Lead og Boffi White. Bordpladen er i marmorvarianten Calacatta Quartzite.
I køkkenet er der indrettet en lille spiseplads med Wire-barstole fra Overgaard og Dyrman, købt hos Rue Verte. Marmorskærebrættet er købt i Toscana, peberkværnen er fra Georg Jensen, saltkarret fra Japan, kanden fra Ditte Fischer, mens bakken er antik.

© Christoffer Regild

Over håndvasken fra Bad og Stil er spejlet ført helt op til loftet for at fremhæve loftshøjden. Armaturerne er fra Vola, duften er Jo Malone Home Fragrance, og håndsæben er fra Aesop. Den lille, hvide marmorkrukke er af Michael Verheyden, købt hos Studio Oliver Gustav.

© Christoffer Regild

Brusenichen er bygget op af hele marmorplader i varianten Gris Pulpis, og brusehovedet er fra Vola.

© Christoffer Regild

Opgangen med herskabelige detaljer.

© Christoffer Regild

Soveværelset har farven Mouse’s Back no. 40 fra Farrow & Ball, sengen er fra Auping, og sengetæppet er fra Society. Pendlen, Pinecone, er fra Fontana Arte, Eschasse-gulvvasen og bordlampen er fra Menu, og sengebordet, Frame, er fra By Lassen.