Højskolens spisesal
© Kirstine Autzen

Kom med indenfor i en af Danmarks smukkeste højskoler

Den gamle bygning, der huser Krogerup Højskole, er fra 1700-tallet og har for nyligt været gennem en længere restaurering og renovering. Nu står skolen flottere end nogensinde og har sikret sig mange års levetid. Se med her.

Krogerup Højskole

Gåturen fra Humlebæk station til Krogerup Højskole byder på idyllisk skov, store marker, en hyggelig gårdbutik og kunstmuseet Louisiana. Man tror næsten ikke, det kan blive flottere, indtil man ser den gamle herregård dukke op bag træerne.

Dér ligger Krogerup Højskole, som for lige akkurat 75 år siden blev grundlagt som højskole af den kendte demokratifortaler Hal Koch.

I dag hedder forstanderen Rasmus Meyer. Han har netop sagt farvel til et hold højskoleelever og kan nu begynde at gøre klar til jul. Juleferien vil nemlig være fyldt med jule- og nytårskurser på højskolen.

Da højskolen stort set aldrig står tom, kan det være svært at få tid til at gennemføre større renoveringer. Det projekt har endelig kunnet lade sig gøre på grund af pandemiens nedlukninger.

Det er ikke kun højskolens facade, der imponerer. Når man træder ind i den gamle herregård, oplever man smukke arkitektoniske rum med en indretning spækket med danske møbler designet af blandt andet Børge Mogensen, Arne Jacobsen og Poul Henningsen.

Lampe fra Arne Jacobsen

Endnu et hjørne på skolens bibliotek, som eleverne nyder glæde af. Den elegante standerlampe er et Arne Jacobsen design. Maleriet som forestiller en stilk er malet af Anna Bjerger og er købt hos Edition Copenhagen.

© Kirstine Autzen
Den grønne hall

Den grønne hall er det første, man træder ind i, når man åbner de gamle døre til Krogerup Højskole. De moderne cirkellamper er designet af Marianne Tuxen.

© Kirstine Autzen

Tradition i spænd med modernitet

For at sikre, at Krogerup Højskole kan stå mange år endnu, har skolen med økonomisk støtte fra forskellige fonde, kunnet gennemføre flere ikke-synlige renoveringsprojekter såsom ny el i bygningen, dræn hele vejen rundt om skolen og facedebehandling. Derudover er samtlige rum i højskolens gamle bygning blevet renoveret og ældre møbler restaureret.

For forstander Rasmus Meyer er det særligt vigtigt at værne om skolens ældre kulturarv samtidig med, at man tilpasser sig tidens trends.

– Ambitionen med projektet har været at skabe en restaurering og modernisering, som på en og samme tid respekterer, at vi befinder os i en gammel herregård med en lang og interessant historie samtidig med, at vi er en højskole, der forholder sig til vores samtid, fortæller han.

Et af de rum, hvor den ambition især kommer til udtryk, er bygningens hall.

– Hallens farvesætning er på en og samme tid traditionel og moderne. Da vi stod overfor valget om, hvilket lys vi skulle have, kunne vi for eksempel have valgt en traditionel lysekrone, men i stedet fik vi lysdesigneren Marianne Tuxen til at designe en moderne lysopsætning.

Rasmus Meyer nævner også, at de ved for eksempel biblioteket og spisesalen har valgt at bevare traditionelle farver og klassiske designlamper, men at kunstværkerne på væggene er moderne kunst.

Den grønne hall

Billedet på den grønne væg er af Emily Gernild (1985) købt hos Edition Copenhagen.

© Kirstine Autzen
Pejsestue

I pejsestuen finder man en flot billedvæg med både elevværker, kunstplakater fra Louisiana og fotoprojekter. Stolene er de klassiske Y-stole model CH24 designet af Hans J. Wegner.

© Kirstine Autzen
Læsehjørne

Et perfekt læsespot for eleverne. Sofabordet og Loungestolen model CH25 er designet af Hans J. Wegner. Den røde sofa er fra Arne Jacobsen & Flemming Lassen. Lampen er en Le Klint gulvampe model 351 af Aage Petersen.

© Kirstine Autzen
Man kan finde mere moderne højskoler, hvor man for eksempel får eget toilet og bad. Det får man ikke her. Til gengæld får man oplevelsen af at bo i et værelse tegnet af Børge Mogensen — Rasmus Meyer, forstander

En bæredygtig fremtid

En stor del af projektet har indretningsvirksomheden Ramsing & Co. været inde over. For direktøren af virksomheden, Claus Ramsing, har højskolens kulturarv og bæredygtighed været særlig vigtig.

– I projektet som helhed har vi, Ramsing & Co, sammen med Rasmus Meyer, haft stor fokus på produkter, der har et formsprog og et udtryk, som passer til skolens værdier og identitet – og alt i en god og bæredygtig langtidsholdbar kvalitet.

Rasmus Meyer fortæller også, at det har været vigtigt at vælge en bæredygtig løsning, også selvom at den har været dyrere.

– Vi har gerne ville købe nogle ting, som også kan stå til de kommende generationer. Hvis vi passer på møblerne, så står de her også 40 år fra nu.

Musikkens rum

Musik er en vigtig del af højskolen. I dette rum synger eleverne, som er med i koret, sange fra Højskolesangbogen. Den smukke speciallavede reol er fra Ramsing & Co. KEVI højstolene er fra Jørgen Rasmussen.

© Kirstine Autzen
Krogerup Højskole bibliotek

De to litografier på den røde væg er af Alexander Tovborg købt hos Edition Copenhagen.

© Kirstine Autzen

En højskole i Hal Koch og Børge Mogensens ånd

Det er ikke kun et bæredygtighedselement, der er grunden til, at mange af de ældre møbler på Krogerup Højskole er blevet restaureret. Møblerne gemmer nemlig også på en historie.

– Da skolen blev designet, bad man Børge Mogensen om at tegne skolens elevværelser og møblere skolen. Det var den oprindelige tanke, at det var ham, der skulle møblere skolen, og det, synes jeg, er værd at holde fast i, fortæller Rasmus Meyer.

Han beskriver Krogerup som et lille stykke Danmarkshistorie. Før højskolen blev grundlagt, var den store herregård en politiskole. Da det danske politi blev interneret under 2. verdenskrig, kom gården i tyskernes varetægt og blev en form for hovedkvarter for Gestapo. Efter krigen blev den i 1946 grundlagt af den kendte demokratitænker og teologiprofessor Hal Koch.

For Rasmus Meyer er historien og indretningen en af de helt særlige og unikke ting ved Krogerup Højskole.

– Man kan finde mere moderne højskoler, hvor man for eksempel får eget toilet og bad. Det får man ikke her. Til gengæld får man oplevelsen af at bo i et værelse tegnet af Børge Mogensen.

Krogerup Højskole spisesal

Det store sorte kunstværk er malet af svenske Anna Bjerger. Både borde og stole er Børge Mogensen design. Kronelamperne ned gennem gangen er designet af Vilhelm Lauritzen. De klassiske PH lamper fra Poul Henningensen er modellen PH4-3.

© Kirstine Autzen
Krogerup Højskole bibliotek

Der er altid liv i alle rum på Krogerup Højskole. Her sidder elever og fordyber sig omgivet af smukt design.

© Kirstine Autzen
Krogerup Højskoles bibliotek

På biblioteket kan eleverne finde spændende litteratur at fordybe sig i. Siddenicherne er designet af arkitekt Bente Lange og lysdesigner Marianne Tuxen.

© Kirstine Autzen