Kig ind i det ekstraordinære gods hos de tidligere ejere af Carl Hansen & Søn

Godsets enestående rammer byder på designklassiker efter designklassiker, når man bevæger sig rundt i de i alt 40 rum.

Godset Hellerup

En hvid perle på fyn. Godset Hellerup har en lang historie. Den nuværende bygning er tilbage fra 1670, hvor nordfløjen blev opført. Herresædet har fået sit navn efter den lille landsby, der omgav ejendommen frem til ca. år 1500. Byen er forsvundet, og i dag står kun den smukke gamle Hellerup Kirke tilbage. Kirken, der er en typisk herregårdskirke, er opført omkring år 1200, og hele den romanske kerne fra dengang er bevaret.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Godsets skatkammer af dansk design

Hvis der findes en møbelhimmel, så ville dette sted være et godt bud. Godset Hellerup ligger midt på Fyn og kan historisk dateres tilbage til 1600 tallet.

De nuværende ejere, Inger og Knud Erik Hansen, står i spidsen for et af Danmarks mest hæderkronede designfirmaer, Carl Hansen & Søn, der er et væksteventyr i sig selv. Det bevises til fulde, når man går rundt i de næsten 40 rum i hjemmet, hvor klassiker på klassiker møder gæsten.

Knud Erik Hansen og Inger Marie Jensen Hansen

Designelskere. Inger og Knud Erik Hansen lever for det gode design – her sammen med familie- og vagthunden Paulie.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hellerup på Fyn

Fyns fede muld har gennem århundreder fået landsdelen til at blomstre – også hos det utal af slotte og herregårde, som stadig dominerer den danske ø i midten af kongeriget.

En dag, hvor Knud Erik Hansen sad i Thorsø i Midtjylland og læste i Dagbladet Børsen, blev han tiltrukket af en annonce med billeder af et gods, men fordi der stod Hellerup, bladrede han videre, for han kunne ikke se sig selv bo nord for København. Noget fik ham dog til at gå tilbage i avisen, og han opdagede så, at Hellerup også er et navn på et sted på Fyn.

Godset så attraktivt ud, og efter et besøg blev lysten til at bo midt på Fyn forstærket, også for at komme tæt på fabrikken i Gelsted, og efter forhandlinger om prisen – de tog rundt regnet et år – havde familien et nyt hjem. Et gods på næsten 1600 m2.

Spillebordet på Godset Hellerup

Eksklusivt spillebord. I den grønne stue står bridge- og skakbordet lavet i europæisk kirsebær, som er gyldent og aldrig ændrer farve, modsat amerikansk kirsebær, der bliver mørkere med tiden. Bordet blev oprindeligt produceret af Tranekær Furniture, som Carl Hansen & Søn opkøbte i 2003, og det fulgte med i købet. Omkring spillebordet står to CH24, som også er i europæisk kirsebær.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Krydsbensbord i teak designet af Hans J. Wegner

I den gule spisestue står krydsbensbordet i teak designet af Hans J. Wegner i 1950. På bordet ses to træskåle tegnet af Finn Juhl, og på gulvet står to rustikke glasvaser, som er fremstillet af genbrugsglas, og som kan købes i alle Carl Hansen & Søns flagship stores.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Tiltrukket af forandring og vækst

På denne vinterdag byder Inger og Knud Erik Hansen velkommen sammen med schæferen Paulie. Ægteparret har netop gennemført et generationsskifte i Carl Hansen & Søn, og så kunne man måske tro, at nu ville den 64-årige tidligere overlæge og den 70-årige møbeldirektør trække sig tilbage og nyde et velfortjent otium, men sådan er det ikke.

– Vi bliver begge tiltrukket af forandring og vækst. Vi elsker at se noget udvikle sig. Det er det nye og udvikling i det hele taget, der driver os frem og får os til at stå op om morgenen, siger Knud Erik Hansen. Hans hustru tilføjer:

– Ja, så kan det godt være, vi en gang imellem fuldstændig udkørte går i seng kl. 20 om aftenen, men vi står til gengæld tidligt op med ny energi.

Faaborgstol i vinduet

Ikon i elmetræ. I vinduespartiet står Faaborgstolen, som Kaare Klint designede til Faaborg Museum i 1914. I 2014 fejrede Carl Hansen & Søn 100-års jubilæum for den ikoniske stol ved at lave en limiteret serie i elmetræ.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Spisestue

Det funktionelle CH339-spisebord designede Hans J. Wegner i 1962. Denne udgave har isat en tillægsplade, så der let kan sidde ti personer omkring bordet. CH24-stolen – også kaldet Y-stolen – er den allerførste model, som Hans J. Wegner i 1949 tegnede eksklusivt for Carl Hansen & Søn. Stolen har været i uafbrudt produktion siden 1950.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Biblioteket

I biblioteket med den karakteristiske okkerfarve står et Kaare Klint-sofaarrangement sammen med et sofabord i eg designet af Hans J. Wegner. Hverken sofabordet eller de to sofaer er i dag i produktion, men begge sofaer er en variant af KK41181-sofaen, som Kaare Klint i 1930 designede til Thorvald Staunings kontor. Denne sofa er fortsat i produktion.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Den majestætiske grå dør og Coupé-sofaen

Den majestætiske grå dør har selskab af Coupé-sofaen, der er designet af Frits Henningsen i 1936. Efter at have været ude af produktion i en årrække reintroducerede Carl Hansen & Søn den eksklusive sofa i 2019.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Nye kapitler

Inger Marie Jensen Hansen er dr.med., ph.d. og tidligere ansat som overlæge på Sygehus Fyn. For nogle år siden fik en sygdomsperiode hende til at sadle om, så hun i dag med succes har stået for etableringen af Carl Hansen & Søns flagskibsbutikker rundtomkring i verden lige fra Tokyo til den nyeste i Hamborg.

Hendes mand, Knud Erik Hansen, tog plads i direktørstolen hos Carl Hansen & Søn i 2002, og siden er det kun gået én vej for den familieejede møbelvirksomhed: fremad. Opkøb af snedkerier, gentagne udvidelser af fabrikken, åbning af flagskibsbutikker i hele verden, en kraftigt forøget medarbejderstab og vækst i regnskaberne år for år.

Et væsentligt nyt kapitel hos den danske møbelvirksomhed blev skrevet 1. januar 2021, hvor fjerde generation, sønnen Morten Hai van Bui Hansen, er blevet hovedaktionær. Dog vil Inger og Knud Erik Hansen fortsætte den daglige drift og fungere som minoritetsejere.

Fire CH25 foran den gamle svenske brændeovn

Foran den gamle svenske brændeovn står fire CH25, som Hans J. Wegner tegnede eksklusivt for Carl Hansen & Søn tilbage i 1949. De fire loungestole omkranser et prøvebord fra Nissen & Gehl. Til venstre står et koreansk medicinskab, som Knud Erik Hansen har haft med hjem fra sit lange arbejdsliv i Asien. Skænken til højre har Knud Erik Hansen selv tegnet og fået en snedker i Hongkong til at lave. På det ses en minimodel af virksomhedens guldkalv: Y-stolen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En række af prominente ejere

Hellerups historie går helt tilbage til middelalderen. Den første kendte ejer af gården var Niels Jensen Bild, der ejede en bygning omkring 1400 på dette sted, og dele af kirken, der ligger klos op ad godset, kan stadig dateres tilbage til den tid.

I 1670 byggede Johan Christoph von Körbitz det, der i dag er nordfløjen, og siden er huset renoveret og tilbygget ad flere omgange.

I 1770 blev bygningens oprindelige tårn fjernet for at give plads til en indvendig trappe, og godsets klassicistiske ydre opstod.

Knud Erik Hansen indskriver sig dermed i en række af prominente ejere, som familierne Rantzau, Bild, Bølle, Urne, Brockenhuus, von Körbitz og Sehestedt Juul, der skiftevis har stået på skødet op gennem historien.

Den smukke skæve gang

I den smukke skæve gang står en række af Hans J. Wegners prøvestole. På skænken står to terrakottavaser, som kan købes i alle Carl Hansen & Søns flagship stores. Skibsklokken kom Knud Erik Hansens far en dag hjem med, og den har fulgt ham igennem hele hans opvækst. Den hang oprindeligt i deres sommerhus på Sydfyn, og når moderen, Ella Hansen, ringede med den, så vidste Knud Erik Hansen og hans bror, at de skulle komme hjem til middag

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Designs, der fortæller en historie

I dag er Hellerup ramme om et aktivt liv, og så udgør huset en enestående ramme om mange af de møbler, som virksomheden har produceret gennem årene. Her ses Hans J. Wegner-møbler i alle afskygninger, men også klassiske design af Ole Wanscher, Kaare Klint, Mogens Lassen, Poul Kjærholm og Frits Henningsen – møbler, der alle fortæller en historie, som i visse tilfælde går tre generationer tilbage.

Knud Erik Hansen er en gudsbenådet fortæller og siger fx om Frits Henningsen, at han desværre havde forlangt, at alle tegningerne af hans møbler skulle brændes, når han døde, og derfor har det været noget af et arkæologisk arbejde at få sat arkitektens møbler i produktion igen.

Frits Henningsen-møblement

Du er dum. Dette flotte Frits Henningsen-møblement er fra Knud Erik Hansens barndomshjem, og det er man ikke i tvivl om, for på bordpladens bund har de to brødre skrevet: Du er dum. Og: Du er også dum ... På bordet står en keramikvase, som forhandles hos Carl Hansen & Søn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Prinsessebord fra Rud

Prinsessebordet er fra Rud. Rasmussen og tegnet til kong Frederik 9., der bestilte det i gave til hans tre prinsessers 18-års fødselsdage. Det er lavet i europæisk kirsebær, som er helt gyldent og ikke ændrer farve over tid. Til venstre for chatollet står Hans J. Wegners CH22-prøvestol fra 1949, og til højre står Flaglinestolen, som Hans J. Wegner designede i 1950.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Prisen for godt design

På et tidspunkt fik Knud Erik Hansen kontakt til en svensk hønseejer, der havde en sjælden udgave af en Henningsen-lænestol. Stolen stod i hønsehuset og bar tydeligt præg af selskabet med fuglene.

Desværre for Knud Erik Hansen vidste hønseavleren imidlertid godt, at stolen var sjælden og noget værd – ja, flere hundredtusinder af kroner – og det blev da også prisen i sidste ende.

Da handlen var slut, blev stolen straks kørt til fabrikken og fuldstændig skilt ad, så Carl Hansen & Søn i dag kan producere møbler, som er tro udgaver af de oprindelige.

Trappeopgangen

I trappeopgangen står to CH07-skalstole, som er tegnet i 1963. De er polstret i silke fra Jim Thompson. Loungestolen var designmæssigt forud for sin tid og måtte derfor vente tålmodigt på sin plads i rampelyset. I dag betragtes den dog som en af Hans J. Wegners mest banebrydende design. Mellem de to loungestole står Hans J. Wegners bakkebord CH417. På den lille hylde står en række Hans J. Wegner-miniaturestole, som en japansk medarbejder har lavet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Designklassikere i hyggelige rammer

Godset Hellerup har næsten 40 rum – lige fra mange opholdsstuer til gæsteværelser. 1700-talsstuerne har forskellige farver, hvor engelskrøde, grønne og okkerfarvede vægge giver en hyggelig ramme om opholdsgrupper, læsehjørner og spisearrangementer.

De mange klassiske møbler, der sælges over hele verden, får selskab af flere prototyper, hvoraf mange er udviklet i et tæt samspil mellem Knud Erik Hansens far, Holger Hansen, og møbelarkitekt Hans J. Wegner. Her er ligeledes møbler, som ikke er i produktion, samt møbler, der har været i familiens eje i generationer.

Antikviteter, kunst og kuriositeter hjembragt fra Knud Erik Hansens lange arbejdsophold i udlandet – bl.a. ti år i Singapore og Hongkong samt en længere periode i Sydafrika – giver hjemmet et personligt præg.

Børge Mogensen-kinaskab i maghoni

Op ad skorstenen står et smukt Børge Mogensen-kinaskab i maghoni, som er blevet produceret af Søborg Møbler. Da Carl Hansen & Søn opkøbte virksomheden, fulgte dette fine skab med. I forgrunden står Knud Erik Hansens skrivebord, som er fra Rud. Rasmussen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Wegners skalstol

Skalstol i fuldt flor. Wegners skalstol blev i 2013 i forbindelse med stolens 50-års jubilæum lavet i en udgave af teaktræ og med gedeskind. Over ses lampen Enigma af Shoichi Uchiyama for Louis Poulsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ægte håndværks unikke udtryk

Øverste etage er som at komme i himlen, hvis man er møbelelsker. De næsten 500 m2 er opdelt i siddegrupper med tæpper under, så rummet virker overskueligt.

Atmosfæren her er i det hele taget varm og hyggelig. Da denne etage blev renoveret i 2013 med skrå vægge og loft til kip, valgte man at skabe et stort opholdsrum med fritlagte bjælker i pommersk fyr, der giver rummet noget rustikt og oprindeligt. Knud Erik Hansen peger op mod træværket:

– Se, hvordan økserne har formet bjælkerne, siger han. Han har, siden han voksede op på fabrikken i 1950’erne, været tiltrukket af det håndlavede og det ægte håndværks udtryk. Hjemmet Hellerup rummer præcis den følelse.

Unikaflygel af Andreas Christensen

Oppe på det nyrenoverede loft står et unikaflygel af Andreas Christensen. Det købte Knud Erik Hansens far, Holger Hansen, i 1949 på købestævnet i Fredericia – og Knud Erik Hansen kan give et nummer, hvis stemningen er til det. Ved siden af står Tadao Andos lænestol, som han designede som en hyldest til Wegners æstetik.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Gæsterum

Godset Hellerup har mange gæsterum – her et øverst oppe med udsigt til kirken og med broderet sengetæppe og puder, som bliver solgt i Carl Hansen & Søns flagship stores i Danmark. Foran sengen står daybedden OW150, som er tegnet af Ole Wanscher i 1963. Den består af en enkelt læderhynde, som nærmest svæver over rammen i massiv eg

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Køkkenet

Parret renoverede for nogle år siden underetagen og fik i den forbindelse et nyt køkken – et Bulthaup B3-køkken, som er lavet i massivt egetræ. Spisebordet SH900 er tegnet af Strand + Hvass i 2007 og er stadig i produktion hos Carl Hansen & Søn. Omkring bordet står Hans J. Wegners CH29P-savbukstole, som han tegnede i 1952. Inspirationen til stolen fik han fra tømrernes savbukke. I loftet over spisebordet hænger der en lampe tegnet af Hans J. Wegner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Godset Hellerup
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad