Tag et kig ind i et hjem, hvor det skandinaviske møder det japanske
Designer Lisbeth Kamstrup-holm har tegnet sin og familiens villa i Birkerød som en ægte kærlighedserklæring til japansk bygningskunst – enkel, besjælet og æstetisk. Her er rummene fyldt med klassisk dansk design og kunsthåndværk, heriblandt de smukt flettede spånkurve, som Lisbeth har genoplivet med kurvefabrikken Lillerød.
Af
Lisbeth Kamstrup-Holm er uddannet produktdesigner fra DTU og Kunstakademiets Arkitektskole. Hun har igennem sin karriere skabt møbler til udstillinger og har nu, sammen med sin far, genoplivet Lillerød Kurvefabrik, hvor hun er partner og designansvarlig.
Japandi
Da Lisbeth og hendes mand, Jesper, for nogle år siden rejste rundt i Japan, blev kimen til deres fremtidige hjem sået. Som designer har Lisbeth altid interesseret sig for arkitektur, håndværk og æstetik, men i mødet med den japanske byggestil og tankerne omkring, hvordan et hjemmeliv kan og bør se ud, opstod et særligt slægtskab, der siden har resulteret i det træhus, vi står i nu.

Stuen med den bløde sofa er indrettet i stuens bageste del, der er blevet mere intim og hyggelig, efter den ældste datter, Ingrids, værelse er etableret som en glas-kube i midten af det store rum. Lisbeth er gået efter farver, der skaber en god baggrund for hjemmets forskellige funktioner, og som afspejler naturen udenfor.
Detaljeret og diskret
Åbent, men med plads til at passe sig selv. Enkelt, men alligevel avanceret. Detaljeret og diskret på samme tid – og med et øje på naturen udenfor. Græsset, træerne og himlen, der kigger ind i de lysskakter, som Lisbeth har tegnet ind i det allerinderste af familiens hjem.

Væggen i sofaafdelingen er malet i farven Linblå fra Jotun, og kurvene er fra Lillerød Kurvefabrik, der oprindelig blev grundlagt i 1890'erne af den svenske familie Johansson. De producerede spånkurve frem til 1970'erne, og Lisbeth, der selv er vokset op i byen, kan huske nogle af kurvefabrikkens arvinger. I dag har hun, sammen med sin far, Jørgen Kamstrup-Larsen, genoptaget produktionen med opdaterede kurvemodeller, der produceres i askefiner i Danmark.

Dybere nuancer af grå og blå mødes i stuens sofahjørne. Sofaen er fra Hay, standerlampen AJ fra Louis Poulsen og pendlerne er Formakami fra &Tradition. Træstolen er model J81 af Jørgen Bækmark fra FDB Møbler, sofaborde fra Herman Design Studio, og Trisser af Nanna Ditzel fra Snedkergaarden. Printet er et ungdomsfoto af Lisbeths far.
Fokus på detaljerne og helheden
– I den japanske designtradition har man, ligesom os her i Norden, en stor kærlighed for det gode håndværk, enkelhed og levedygtighed i de hjem, man skaber. Noget af det, jeg især tog med mig derfra, var, hvor gode de er til at skabe rum i husene, der bidrager til hjemmet indefra, men som man ikke nødvendigvis kan se udefra. Vi tog egentligt ikke til Japan med det formål at blive inspireret til ny arkitektur, men jeg blev så grebet af japanernes evne til både at fokusere på detaljerne og helheden, så da vi fik grunden i Birkerød, vidste jeg bare, at jeg ville tegne et hus til os, der var inspireret af Japan, fortæller Lisbeth.


Det åbne køkken er badet i lys fra de store vinduer, og herfra er der direkte adgang til terrassen. Lisbeth har selv designet køkkenet til huset og har fået det bygget af Mikkel, en elev fra Københavns Tekniske Skoles snedker-linje, der siden har udført flere projekter for Lisbeth. Som i japansk arkitektur er der her en klar inddeling mellem de fælles og de private sfærer i hjemmet. Farven på væggen er Washed Linnen fra Jotun, væglamper fra Lampe Gras.
Gennemtænkte detaljer
Fine og gennemtænkte detaljer griber ind i enkelheden af det sorte træhus, der er omgivet af en frodig have. En udvendig trappe fører frem til hoveddøren, og et stort køkken- og stuerum rummer familiens fælles liv, mens den anden halvdel af huset udgør en mere privat afdeling.

Hyggehjørnet til familiens tre børn med junior Myrestole og klassiske Trisser af Nanna Ditzel er et godt eksempel på, hvordan børnene er tænkt ind i indretningen.
En indre kube
Børnenes værelser fordeler sig omkring de åbne og mere dynamiske fællesrum, så man kan være sammen – men også trække sig tilbage efter behov. Ældste datter, Ingrids, værelse er et nyt element, som Lisbeth og Jesper har tegnet og bygget. En indre kube med store vinduer, der både har etableret et nyt børneværelse og givet nye og mere intime kroge og områder til den store stue. En detalje, der bidrager til arkitekturen på flere plan.

Skrivepulten er ligesom Dot-skamlen et loppefund, der er malet. Bordlampen er også fra et loppemarked, og plakaten over sengen er en limited edition fra Ikea. Kurv fra Lillerød.
Naturen som et vigtigt element
– Tingene udvikler sig hele tiden, i takt med at vores behov skifter. Vi har egentligt bare ønsket at skabe nogle enkle rammer omkring vores liv. Hvor maden, samtalen og familien er i fokus. Derfor var det også en fantastisk følelse at flytte ind og pludselig bo i de rum, vi selv havde tænkt, tegnet og bygget. Med almindelige hverdagsting, der var så simplificeret i arkitekturen, at de bare fungerer. Køkkenet med den kæmpe køkkenø, hvor mange kan stå og lave mad. At man kan ligge i badekarret og kigge op på himlen, og at vi har inddraget naturen i alle rum, forklarer Lisbeth.

På datteren ingrids værelse er der plads til at være kreativ.
Indretning med omtanke og kærlighed
I indretningen har Lisbeth trukket på mange af de samme ideer og tanker, som hun har tegnet huset med. Nemlig at alting skal have en funktion og være skabt med omhu.
– Jeg er hele tiden i proces med at overveje, om tingene omkring os tilfører noget, giver værdi og indhold til vores liv, for ellers skal de ikke være der. Jeg går efter ting, der er holdbare for mig, som jeg ved, jeg har lyst til at omgive mig med i lang tid. Er der lagt omtanke og kærlighed i dem, jamen, så giver de mening for mig, fortæller hun.

Et kig ind i "glashuset", hvor Ingrid bor. Ved at tegne værelset som et æstetisk element med masser af vinduespartier løfter værelset resten af rummet, der også får helt nye dimensioner.
Unikt og håndlavet
Lisbeth har erfaret, at især det gode håndværk, gerne med nogle år i bagagen, bidrager positivt og tilfører sanselighed til det enkle, nybyggede hus.
– Jeg er rigtig inspireret af de gamle møbelklassikere, men jeg elsker også, når man genfortolker designtraditionerne. Og så elsker jeg alt, der er unikt og håndlavet, noget som jeg tror flere af os i stigende grad gerne vil omgive os med, siger hun. Netop de parametre navigerer Lisbeth også efter professionelt lige nu. Hun har nemlig sammen med sin far genoplivet den gamle kurvefabrik Lillerød, der i næsten 100 år har haft sin produktion i Lisbeths barndomsby ved samme navn.

Hyggehjørne ved den indmurede pejs, der er opstået, efter at de byggede "glashuset". Det har givet nye rum og kroge i det store åbne køkken-alrum. Pendlen er Frugtlygten fra Le Klint, og Palissade-sofaen er fra Hay. Sofabordet er en prototype, som Lisbeth selv har lavet, mens brændekurven er fra Lillerød.
Et vigtigt og praktisk element
– Vi har taget det her kurvehåndværk op igen, fordi det repræsenterer et stykke kulturhistorie i sig selv, men vi har redesignet kurvene, så de er tidssvarende. Jeg har brugt meget tid på at undersøge mit eget hjem for at se, hvordan de kan indgå i et moderne familieliv. Til vasketøj, legetøj og de små ting i den åbne reol. Kurvene er lavet i hånden og er unikt snedkerhåndværk. De
tilfører kærlighed til de rum, de indgår i, siger Lisbeth, der selv har flettet og udviklet de fleste af de nye kurvemodeller i sit værksted i husets højloftede kælder. Og det har sat sit spor i hjemmet.

Den klassiske kommode er malet i samme nuance som væggene, Warm Grey fra Jotun, et smukt stilgreb, der skaber ro i soveværelset. Bordlampe fra Ikea, pendel fra &Tradition, og væglampe fra
Lampe Gras.
Viderefører kreativiteten
– Jeg kan se på mine børn, at de også får lyst til at skabe noget med deres hænder, og jeg tror, at det betyder noget, at vi løbende taler om de ting, vi omgiver os med. Det kendetegner vores familie, og jeg vil gerne inspirere dem til at skabe noget, der giver mening for dem, slutter Lisbeth.

Der er kig til himlen fra badekarret gennem den indre lysskakt. Den er inspireret af japansk arkitektur, hvor himlen altid tænkes ind som et element af indretningen. Lysskakten fortsætter ned til den høje kælder, hvor den giver lys til Lisbeths værksted. Vask og badekar fra Copenhagen Bath, spejl fra Novel Cabinet Makers, kurv fra Lillerød.

Bordlampe fra Ikea og diverse keramik.

Soveværelset åbner sig som et hemmeligt rum i stuens store åbne reol. Kurvene er fra Lillerød.

I entreen står en fin og funktionel bænk og byder velkommen. Den har Lisbeth selv designet til "Skud på stammen", der er et snedkersamarbejde mellem snedkerskolen på Københavns Tekniske skole og en række designere. Vægfarven i entreen er Warm Grey fra Jotun. Pendler fra &Tradition.

Fra terrassen er der et flot kig ud over Birkerød Sø.

Familiens sorte træhus ligger som en skarp kube på den grønne grund i Birkerød. Lisbeth har tegnet huset med inspiration fra både klassisk japansk og nordisk arkitektur. Adgangen sker ad den udvendige trappe, der fører op til entreen i stueplan. I den højloftede kælder har hele familien værksteder og "krearum".

Lisbeth på vej ud til familiens høns.