Friis & Moltke

Se, hvordan én af de første Friis og Moltke-villaer er blevet opdateret og står helt skarpt igen

Familien Kliver overtog det arkitekttegnede hus i 2021 og har siden renoveret det, så det i dag favner både fortid og fremtid med et strejf af Syden og en bjælke på tværs af de 29 meter, der udgør husets længde.

Midt i Skåde Bakker, højt placeret mellem gamle graner og med et smukt kig ud over Aarhusbugten, hvor man på en klar dag kan se helt til Mols Bjerge, ligger dette smukke arkitekttegnede hus. Faktisk er det et af de første huse, som den berømte tegnestue Friis & Moltke tegnede.

Dengang var det skabt på bestilling af en kendt Aarhuslæge kaldet Flemming Kissmeyer. Senere har huset fået navnet Partyhuset, og hvis vægge kunne tale, ville man sikkert kunne få mange sjove historier ud af dem om det hav af fester, der er blevet holdt i huset. Fester, som bl.a. skulle have haft Dirch Passer på gæstelisten.

Her i 2023 er der anderledes stille. En børnefamilie på fire bor i dag i huset. Familien består af Astrid og Henrik Kliver samt deres to børn og en hund. Parret havde drømt om at bo i netop dette område, så da huset pludselig kom til salg, kunne de ikke lade muligheden ligge – og det til trods for, at de på ganske få år allerede havde købt og istandsat to huse samt fået to børn. Nu kastede de sig over et nyt projekt.

– Da vi boede i den anden ende af Aarhus, kørte vi næsten hver søndag i skoven og til vandet. Vi kørte rundt i Skåde Bakker, og vi elsker, at her er så højt til himlen. Madpakken smager bedre herude. Det var faktisk ikke planlagt, men pludselig var der en mulighed for at komme herud og bo. Det var noget, som vi havde drømt om længe, og så slog vi bare til, fortæller Astrid.

Det gode forarbejde har givet det smukke resultat

I december 2021 overtog parret nøglerne til deres nye hus, og så var det ellers bare om at komme i gang med renoveringen.

Efter netop at have sat to andre huse i stand følte de sig parate til opgaven.

Men en ting, de ikke vidste noget om, var den stil, som huset var bygget i.

– Vi havde ingen erfaring med den stil, som der ligger i sådan en gammel arkitekttegnet villa. Men da vi altid har haft meget stor respekt for et steds oprindelige tanker, følte vi, at vi var nødt til at sætte os ind i, hvad det var for et hus, vi havde købt. Vi besøgte en del Friis & Moltke-huse. Vi købte bøger. Vi gik en masse ture i kvarteret, hvor der ligger flere fine Friis & Moltke-huse. Vi gjorde virkelig vores research ordentligt, inden vi satte håndværkerne i gang, fortæller Astrid.

Familien ville skabe deres drømmehjem

Planen var lagt. Familien ville skabe deres drømmehjem med respekt for arkitekturen og historierne, der lå i huset.

– Huset er 29 m langt, og det første, vi blev enige om, var, at den limtræsbjælke, der før gik igennem hele huset, skulle frem igen. Den var under flere renoveringer gennem årene blevet gemt væk eller fjernet helt. Så den ville vi genetablere, så den skabte en linje igennem hele huset og bandt det sammen i en åben planløsning. Derudover var køkkenet lukket af, og her åbnede vi op. På væggen ud mod køkkenrummet finder man den ikoniske Friis & Moltke-pejs, som vi valgte skulle have lov at trone i rummet. Derfor fjernede vi væggen bag pejsen, så man har et view til den fra begge sider, fortæller Astrid om huset, som hun har lært at elske for dets specielle og karismatiske træk.

Den smukke natur, som omgiver huset, og som jo var den, der i første omgang fik familien til at købe huset, skulle have lov at spille en bærende rolle. Derfor valgte familien at gøre en indsats for, at den ligesom dannede rammen om deres nye hjem.

– Vi drømte om noget enkelt, da vi syntes, trækronerne, der omfavner huset, og som man kigger på fra alle husets rum, skulle være i fokus. Derfor har vi valgt at lade alle vægge være hvide, og vi har valgt helt fjerlette gardiner og derudover en varm indretning med en del egetræ, som spiller smukt sammen med naturen udenfor. Vi elsker at omgive os med ting, der er lavet ordentligt, af ordentlige materialer og efter rene linjer, og som derfor holder – ligesom huset, fortæller Astrid.