Se den anerkendte kunstners hjem på Fanø

Kunstner og tekstildesigner, Annemette Beck, forvandler naturfibre og skrald til imponerende kunstværker. Kom med indenfor i hendes kunstneriske hjem her.

Annemette Beck
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Atelier

Den store væv, der tidligere var hendes vigtigste arbejdsredskab, er sat lidt på standby, imens Annemette bruger tid på at undersøge de plastiske egenskaber i jerntråde eller at skabe gople-lignende installationer af silikone

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Udsyn og indsigt

Naturen langs vestkysten er i evig interaktion med havet og vinden. Nye strukturer, aftryk og fragmenter afsløres og forsvinder, og det er netop i dette krydsfelt, imellem evighed og foranderlighed, det magiske opstår. Det siger kunstner og tekstildesigner Annemette Beck, hvis imponerende CV tæller opgaver for Chanel og Dior, danske ambassader i New York og Prag og Viborg Domkirke, blot for at nævne nogle få.

For fire år siden slog hun sig ned midt i den rå natur på vadehavsøen Fanø, og her finder hun den stilhed, der giver hende mulighed for at høre sin egen kunstneriske stemme.

Materialer

Annemette Becks skønne hus på Fanø er fyldt med materialer af enhver art: naturfibre, skrald fra skrotpladsen og stranden, metaller og plast, der forvandles til tredimensionelle kunstværker.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Papirgarner

Papirgarner til fremtidige projekter hænger fremme til inspiration. Materialemæssigt breder Annemette sig glad og gerne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra byliv til landliv

Det er godt fire år siden, kunstneren og tekstildesigneren Annemette Beck pakkede sin mondæne, højloftede lejlighed i Aarhus ned.

I flyttekasserne var fragmenter fra et kunstnerliv i den internationale overhalingsbane, nogle vilde designmøbler fra Støvlelandet, to kæmpestore væve, garn- og tekstilsamples til et helt livs kunstnerisk udfoldelse plus en forventning om at åbne et helt nyt kapitel i et gammelt, lavloftet hus på Fanø. Annemette trængte med egne ord til at komme ned til jorden og ud i naturen – helst i en natur, som i ny og næ viser tænder, og det er Vesterhavet garant for.

Kobberkunst

Detaljeskud af nogle patinerede kobberarbejder, som i skrivende stund er udlånt til en bank i London.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Atelier

Den ene af Annemettes to store væve indtager en pæn del af pladsen i hendes atelier. Overalt hænger igangværende arbejder og værker, som enten har været udstillet eller er på vej til en udstilling. De knyttede silikonebånd i forgrunden er fra forrige sommers vandreudstilling Fra fyr til fyr.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Som tænkt, så gjort

At det blev Fanø, var ikke helt tilfældigt, for Annemette tilbragte alle sine barndomssomre ved Vesterhavet, men det var i virkeligheden hendes datter og samarbejdspartner gennem en årrække, der opfordrede sin mor til at afprøve ølivet. Og som tænkt så gjort.

Stue

Annemette holder af kontraster, og hun rystede ikke på hånden, da hun rykkede ind i det gamle Fanø-hus med sine moderne møbler. Le Corbusier-møblerne har fulgt hende længe, og de vidner om, at hun altid er gået efter de ting, hun har drømt om – uanset i hvilken kontekst de skulle fungere.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Stue med kakkelovn

Gulve, vægge og lofter er malet hvide – både for at maksimere lyset og for at få visuel plads til både væv og kakkelovn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Renovering med respekt for originale detaljer

Annemette købte et gammelt Fanø-hus i udkanten af Nordby, og så gik hun ellers i gang med at forvandle husets indre til en bolig, som hun kunne se sig selv i.

Istandsættelsen foregik, imens hun i fire måneder boede i det totale byggekaos med nedrivning af vægge, åbning til kip og etablering af nyt køkken og bad.

Huset er blevet renoveret i stor respekt for den oprindelige byggestil, men Annemette havde brug for mere lys og albuerum, så der blev væltet nogle vægge og bl.a. skabt et hyggeligt køkken-alrum med ildsted og et smukt lysindfald.

Gang

Der er kunst og materialeeksperimenter, uanset hvor øjet falder. Et kig fra entréen og ud i køkkenet, hvor relieffer og mobiler i metal spiller op mod de sorte køkkenelementer. Køkkenet, der har åben forbindelse ind til spisestuen, er specialfremstillet af FormB i Aarhus.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Kunstværk

3-D-space drawing i rustfrit stål er et eksempel på, hvordan Annemette forvandler genstridige materialer, så de fremstår plastiske og levende, ja næsten sfæriske.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Moderne møbler og organiseret arbejdsrod

Annemette, der i sit kunstneriske arbejde er vant til at skære fra, minimere og fjerne alt det overflødige i bestræbelserne på at nå frem til et klart og enkelt udtryk, udviste samme mod i nyindretningen af sit nye hus.

Et sort køkken, hvidlakerede trægulve, en blommefarvet væg, der passer til husets originale hollandske kakler, kunst, der kradser, moderne møbler og organiseret arbejdsrod er blot nogle af elementerne i det, der er endt som et både spændende og hyggeligt hjem. Man er ikke i tvivl om, at her bor en kunstner med en meget sikker fornemmelse for materialer, farver og teksturer.

Spisestue

Annemette er ikke bange for at eksperimentere med skalaer. Her har hun givet spisestuens format modspil med et stort, rustikt bord, specielt fremstillet til rummet af snedkermester Gert Kjeldtoft. Det smukke østerslignende fad er skabt af Annemettes kunstnerkollega, keramikeren Mette Maya Gregersen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Køkken alrum

Der er revet vægge ned og lagt bærende bjælker ind for at skabe forbindelse mellem køkken og spisestue. Lyset strømmer ind ad de små sprosseruder, der er omgivet af hollandske kakler i en lidt atypisk blommefarvet variant. Farven er fremhævet med en lilla væg. Bordet er specialfremstillet af snedker-mester Gert Kjeldtoft, og de sorte Y-stole, designet af Hans J. Wegner, har fået pels på.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Inspiration fra naturen

Uanset hvor man lader øjet hvile, så bliver sanserne stimuleret af materialer, som enten er transformeret til kunstværker eller venter på at finde deres form.

Materialerne finder vej til atelieret – og resten af huset – under de daglige vandringer i naturen, ved et besøg på en skrotplads eller på rejser til bl.a. Italien.

Inspirationen henter Annemette både i den natur, der findes i rige mængder lige uden for hendes dør, og i mødet med det fremmede, med kunsten, modeindustrien – og ikke mindst i mødet med andre mennesker, gerne i en international kontekst.

Vindueskarm

Detaljer fra opholdsstuen hvor lyset filtreres gennem rullegardiner af papir. De to gamle karafler er arvestykker fra Annemettes mormor.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Kunstværk

Det keramiske værk er skabt af den græske keramiker Sotis Filippides, der er bosat i London.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Internationalt udsyn

Ligesom Fanøs gamle sømænd og skippere, der havde rod i det nære og mod til at rejse ud på de syv verdenshave, har Annemette også et internationalt udsyn.

Lysten til at afsøge alle hjørner af det kunstneriske rum har præget hele den kreative rejse fra studierne på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, hvor specialet var stoftryk, og frem til det foreløbige kunstneriske ståsted.

Badekar

Stueetagen store badeværelse er holdt superenkelt med hvid sanitet samt hvide vægge og lofter. Fliserne er de samme,som ligger i køkken og spisestue.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Kunstværk

Et tableau bestående af et prøveophæng fra en udstilling, 3-d-space drawings, og gipsaftryk fra stranden

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vovemod, eventyrlyst og udlængsel

Vovemod, eventyrlyst og udlængsel har, sammen med lidt held til at løbe på de rigtige mennesker, banet vejen for en international karriere med udstillinger mange steder i verden.

Annemette har sat kunstneriske aftryk på nogle af verdens største modehuse og hoteller, såsom Armani, Chanel og Dior og Fairmont St Andrews Hotel, The Waldorf Hilton Hotel og Emirates Marina Hotel. Undervejs er det også blevet til en lang række udsmykninger af kirkerum, bl.a. domkirkerne i København og Viborg.

Nu indtager hun verden fra Fanø, hvor vekselvirkningen imellem de stille vintermåneder og de hektiske sommermåneder passer hendes kunstnersjæl.

Soveværelse

Fra soveværelset er der et kig ud i en fordelingsgang, der leder hen til et værelse, hvor Annemette huser en endnu større væv end den, der står i atelieret. Den måtte ind gennem vinduet med hjælp fra en kran. Gangen fungerer som et dekorativt opbevaringssted for hundredvis af eksklusive garner hentet hjem fra rejser i Italien. Installationen ved trappen er Annemettes eget værk skabt af filt og garnfrynser. Det er oprindelig udviklet i forbindelse med indretningen af et hotel i London.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

LÆS OGSÅ