Se de arkitekttegnede, flytbare modelhuse

I bæredygtige materialer udvisker de yderligere grænsen imellem ude og inde.

En arkitektonisk pagt med naturen

Med afsæt i både skandinavisk og japansk æstetik – samt en vision om at trække naturen ind i boligen og mennesket ud i naturen – har Njordrum by Wienberg Architects udviklet et modulbaseret hus. Det kan skaleres op og ned, og taler direkte ind i en moderne fortælling om at leve i pagt med – og i respekt for – det naturskabte.

Njordum by Wienberg Architects

– Oplevelsen af rumlighed afhænger ikke alene af antallet af kvadratmeter. Den afhænger i høj grad også af funktionel indretning, godt lys, loftshøjder, materialer og kontakt til uderummene, mener arkitekt Martin Wienberg, der sammen med designer Lars Vejen og projektkoordinator Steffen Toft har sat sig for at bevise, at man sagtens kan nedskalere sin bolig og samtidig opnå en fornemmelse af, at rummene udvider sig, og at grænserne imellem ude og inde ophæves.

Under navnet Njordrum by Wienberg Architects har de tre udviklet et modulbaseret huskoncept, som på alle måder kommer naturen i møde. Både i forhold til det arkitektoniske greb og til de valgte bygge-materialer, som alle har en grøn profil, der sikrer bæredygtighed i hele boligens livscyklus.

Njordrum-huset er baseret på arkitekttegnede moduler på hver 45 m², som kan sammensættes på forskellig vis, og som adskilles ved hjælp af integrerede terrasser/uderum. Ideen er, at man kan skalere huset op og ned efter behov, og at man får mulighed for at indrette sig funktionelt med en kombination af private zoner, fællesrum og uderum. Alt, både ude og inde, er bygget i træ og organiske materialer, der patinerer smukt over tid.

En trio med masser af erfaring

Martin Wienberg, der har arbejdet som arkitekt i mange sammenhænge, senest hos Friis & Moltke, har siden han for en årrække siden skabte et holistisk hus i træ til sig selv og sin familie, haft en drøm om at kondensere alle sine erfaringer i et hus-koncept, der optimerer økonomi og bæredygtighed, samtidig med at det minimerer byggetid og omkostninger – kort fortalt: en bolig, der appellerer til mennesker, der ønsker sig enkle løsninger af høj kvalitet.

– Set i bakspejlet har alle mine hidtidige opgaver været en rejse hen mod netop Njordrum, som for alvor tog form i dialogen med Lars Vejen, hvis japansk inspirerede æstetik harmonerer godt med mine egne ideer.

Med Steffen Tofts entreprenørmæssige kompetencer begyndte visionen at tage form og vi har sammen talt og tegnet os frem til det foreliggende koncept, fortæller Martin Wienberg, der allerede har tre konkrete projekter på tegnebrættet.

© Foto: Anne Kring, Dejan Alankhan. Illustrationer: WEMAKE

Njordrums arkitekttegnede moduler er bæredygtige både inde og ude. Det gælder i valget af materialer, produktionsmetoder og genanvendelighed. Arkitekterne bag har tænkt grønne tanker i hele boligens livscyklus.

Et mikro-univers

Njordrum er på mange måder vokset ud af en dogmatisk ramme med velformulerede krav til selv den mindste æstetiske detalje. Hele ideen er netop at skabe et homogent mikro-univers, hvor der er værdimæssig overensstemmelse med det ydre og det indre.

Der er et slægtskab imellem materialerne og en afklaret enkelhed i formsproget. Indvendig er de private zoner komprimerede med soveværelse, børneværelser, opbevaring og bad, imens fællesarealerne skaber rum til fortolkning.

Indbyggede alkover, reposer og integrerede skabe giver overalt en maksimal udnyttelse af kvadratmeterne. Hver enhed har et klassiskskrånende sadeltag og loft til kip, som sikrer ekstra højde til fællesrum og køkken.

Gennemgående trægulve og paneler skaber en visuel ro, som øger fornemmelsen af plads og lys.

© Foto: Anne Kring, Dejan Alankhan. Illustrationer: WEMAKE

Stofligheden er til at tage og føle på indvendig, hvor alle overflader er beklædt med træpaneler. Designeren Lars Vejen har skabt møbler, lamper, døre og dørgreb til huset. Reposer, alkover, indbyggede skabe og mulighed for hems skaber en fortættet atmosfære.

Man skal føle sig tilpas i huset

Lars Vejen, der arbejder med design for både danske og internationale virksomheder – og som også har base i Japan – sikrer, at selv de små detaljer er på plads. Han har designet døre, dørgreb, belysning, køkkenelementer med mere – og er man interesseret, så kan han bidrage med interiør og design, der matcher konceptet.

– Vi har ønsket at tilføre ekstra værdi til hvert eneste rum. Ideen er jo, at man intuitivt skal føle sig godt tilpas i huset, forklarer Lars Vejen, der blandt meget andet har udviklet et dørgreb i stål med indsats i birkebark.

Birkebarken har – ud over sin smukke stoflighed – antibakterielle egenskaber, og ifølge Lars Vejen er det et godt eksempel på den naturlige tilgang, som trekløveret har til designprocessen.

– Det handler om at vælge de bedste materialer og sætte dem sammen på en god måde. At få boligen til at fremstå som et naturligt hele, hvor oplevelsen af kvalitet ikke brydes et eneste sted, lyder det fra Lars Vejen.

© Foto: Anne Kring, Dejan Alankhan. Illustrationer: WEMAKE

Uderummet i skikkelse af en delvis overdækket terrasse er en integreret del af huset. Vinduespartier, udsnit, skydedøre og indkig ophæver grænserne imellem ude og inde.

Hos Njordrum har man indgået en pagt med naturen

– Ud over at vælge træ, som rent ressource- og nedbrydningsmæssigt er det mest forsvarlige byggemateriale, så stilles de arkitekttegnede moduler direkte på punktfundamenter, som kræver langt færre ressourcer end et helstøbt fundament. Metoden, der betyder, at boligen bliver flytbar, giver en visuel lethed og en oplevelse af, at naturen fortsætter ind under huset, forklarer Martin Wienberg, der kan fortælle, at facadeelementer og tagkonstruktion leveres færdige til byggepladsen, hvor det hele samles og apteres.

Den proces betyder et reduceret energiforbrug under opførelsen af huset og sikrer samtidig, at byggeprocessen reduceres til imellem to og fire måneder. På den tid får man ikke blot et færdigt og indflytningsklart hus, man får også et hus med definerede uderum i skikkelse af terrasser med eller uden overdækning.

– Ved at forskyde modulerne i forhold til hinanden skaber vi nogle skærmede uderum, som faktisk virker som en forlængelse af de indvendige rum. Vi ophæver så at sige grænserne imellem ude og inde. På den måde bliver huset også et pædagogisk projekt, som trækker mennesket ud i naturen og naturen ind i boligen, siger Martin Wienberg,

© Foto: Anne Kring, Dejan Alankhan. Illustrationer: WEMAKE

Med afsæt i ét arkitekttegnet modul, hver på 45 m², kan der skabes et velgennemtænkt og fleksibelt hus – ganske enkelt ved at sætte modulerne sammen, til man har de ønskede funktioner og det antal kvadratmeter, der er behov for.