Med en tilbygning har den gamle patriciervilla fået ekstra dimension

Det var kærlighed ved første blik, da parret så den gamle patriciervilla for første gang. Men hvordan får man nyt og gammelt til at passe sammen? Se resultatet af deres store renovering her.

Kobberlampe foran mørkt gardin

Gardiner er brugt i huset til at dæmpe akustikken fra de høje lofter og stengulvene samt for at skabe et blødt udtryk. Lampen i kobber er fra Studio Oliver Gustav.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad

En vellykket fusion mellem...

en stram arkitektonisk tilbygning og en gammel patriciervilla er lykkedes takket være en gennemført minimalistisk og moderne stil.

Trappen der nærmest svæver som et kunststykke i rummet

I Risskov uden for Aarhus har Anja Jønsson og Jacob Fisker skabt et pragtstykke af en villa, hvor de på deres 375 m² har formået at forene to arkitektoniske stilarter både ude og inde med en gennemført ren stil med stringente former. Trappen svæver nærmest som et kunststykke i rummet, hvor glasvæggen fungerer som gelænder. Fra trappeafsatsen fornemmer man rummets fulde længde, hvor et ovenlysvindue som en særlig effekt rammer det stramme og enkle køkken flot ind.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad
Hvidpudsede facader og sorte detaljer

På magisk vis har Anja og Jacob fået en ny tilbygning med et moderne udtryk til at smelte sammen med en klassisk patriciervilla og på den måde skabt et herskabeligt palæ i funktionelle rammer. Det, som binder husene sammen, er bl.a. de hvidpudsede facader og sorte detaljer som teglens farve og de specialfremstillede skodder. Ved husets indgangsparti bliver man mødt af en betonterrasse, græsser og perlegrus.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad

Fint bevaret stemning

Når man drejer ned mod vandet i den gamle del af Risskov uden for Aarhus, fornemmer man straks den stemning, der er så fint bevaret med smalle veje, krogede træer, duften af syrener og gamle villaer fra det forrige århundrede.

Lidt tilbagetrukket finder man denne patriciervilla fra 1928, der er smukt moderniseret med respekt for husets originale detaljer og med en moderne og stram tilbygning.

Stuerne ligger en suite mellem det gamle hus og den nye tilbygning

Stuerne ligger en suite mellem det gamle hus og den nye tilbygning, og alle er stilsikkert og unikt indrettet med en gennemgående farveholdning med hvid, sort og brun, som skaber et harmonisk udtryk og en rød tråd i oplevelsen af husets indretning.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad

Et afstemt udtryk

Med zink, store glaspartier rammet ind af sorte skodder og et fladt tag adskiller tilbygningen sig fra det oprindelige hus’ klassiske herskabelige udtryk med sort tegl og småsprossede vinduer.

Alligevel er der en klar sammenhæng i udtrykket mellem de to bygninger, der forenes gennem ensartede sokler og hvidpudsede facader. Det arkitektoniske udtryk er nemlig tilpasset det gamle hus, samtidig med at det afspejler en moderne tid.

Pejsestuen

Pejsestuen er et overflødighedshorn af smukke og originale detaljer som de udskårne paneler, der går fra gulv til loft, blomsterranker i stukken og franske døre. Sofaen og de to stole, der er designet af Le Corbusier, har parret valgt i sort læder for at give kant til stuens romantiske udtryk. Af samme årsag har parret valgt et sort Moon-sofabord fra Gubi samt en taburet, der er designet af Poul Kjærholm ligesom PK9, der også bliver kaldt Tulipanstolen, der står skulpturelt op ad de dekorative paneler. Det grafiske udtryk underbygges af saltstager i forskellige størrelser fra Sirocco Living på kaminhylden samt et vintagespejl.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad

Kærlighed ved første blik

Parret bag den gennemførte villa er Anja Jønsson og Jacob Fisker, der bebor de 352 m² med deres tre børn på henholdsvis 17, 12 og 7 år.

Anja har arbejdet som designer inden for modebranchen i mange år og har i dag et firma, der beskæftiger sig med livsstil. På den måde falder det hende let at tænke i stil, som man kan se på resultatet af hendes hus, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

At huset ligger i Risskov, er dog lidt af en tilfældighed, for da parret kørte gennem det smukke kvarter en sommerdag for 15 år siden og så huset med dets ranker af bonderoser, var det kærlighed ved første blik. Inden dagen var omme, var de derfor blevet husejere af et hus, der trængte til en kærlig hånd.

Biblioteket

I biblioteket har parret fået speciallavet den meget romantiske, rundede karnap med småsprossede hvide vinduer, så den fremstår, som var den original. Rundingen giver et smukt lysindfald på Hans J. Wegners Flaglinestol. Krukkerne er købt på rejser, og lampen i messing er Crepuscule fra Material Lust.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad

Et spændende projekt

Da villaen er bevaringsværdig, skulle de historiske detaljer bibeholdes både indvendigt og udvendigt. Selvom de kunne forudse det omfattende arbejde og de store udfordringer, var det et projekt, der begejstrede dem.

– Vi elsker at bygge om og renovere, og vi holder af hele processen lige fra planlægningen til udførelsen og bagefter til indretningen, siger parret om moderniseringen, der indbefattede en restaurering af sildebensparketgulvet, rekonstruktion af stukken samt en nænsom genopbygning af de udskårne paneler.

Biblioteket med PK80 daybed

Parret holder af at finde ting fra vidt forskellige steder og mikser gerne vintage og arvestykker med designikoner for at skabe kontraster i indretningen, hvilket gør den interessant. Den tilgang ses her i biblioteket, hvor designklassikeren, en sort daybed PK80 i læder af Poul Kjærholm, er sat sammen med moderne kunst i form af et fotografi af en kvinde, der er fundet i New York. Den specialfremstillede reol i røget eg er lavet uden sokkel for at lette udtrykket, som får modspil af et vintagetæppe, der bløder den mørke palet op.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad
Spisepladsen med udsigt til et grønt, levende bagtæppe

Spisepladsen er placeret med udsigt til en af husets mange terrasser, hvor en væg af grønt skaber et levende bagtæppe. På samme måde er gardinet fra Kvadrat med til at tilføre stoflighed til rummet. Der er masser af plads omkring det speciallavede spisebord. Stolene EA 108 i sort læder fra Vitra, der er designet af Ray og Charles Eames, har parret valgt ud fra både et praktisk og et behageligt synspunkt. Lampen over spisebordet er designet af Tom Dixon, og den gamle idrætsbænk er vintage.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad

En svævende overgang

Langsomt blev det gamle hus også mere funktionelt. Især med den nye tilbygning på 100 m², som Anja og Jacob fik hjælp til at tegne gennem arkitektfirmaet Rasmus Rasmus.

Selvom den nye bygning har et moderne og stramt udtryk med store glaspartier fra gulv til loft, ovenlys og rå gulve i magnesit, der er et betonlignende materiale, er der et klassisk element i konstruktionen, som får bygningen til at glide sammen med det oprindelige hus.

– Der ligger en afgrænsning i materialevalget, hvor målet var at få alt til at spille sammen, som man kan se på de to gulvmaterialer, hvor der er en nærmest svævende overgang, siger Anja.

Husets hjerterum i den nye tilbygning med køkken, spiseplads og stue

Husets hjerterum ligger i den nye tilbygning med køkken, spiseplads og stue i ét. Anja og Jacob har ud over store vinduespartier sat et ovenlysvindue over køkkenøen, så rummet er badet i dagslys året rundt. Køkkenet fra PN Snedkeri er holdt i hvidt med en hvid Corian-bordplade og armatur fra Vola, og med sit stringente udtryk passer det smukt ind i det moderne rum, der nærmest kan give associationer til et kunstmuseum. Samtidig skaber det en flot kontrast til de mørke farver i resten af rummet. De to pendler er fra Ochre, og vasen på køkkenbordet er fundet på en rejse, mens den rå marmorskål er købt hos Flair i Firenze. Sofaen fra Minotti og Arco-lampen fra Flos får blødt modspil af det lyse tæppe fra Rue Verte.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad
Anja Jønsson

Anja Jønsson har gennem mange år arbejdet som designer inden for modebranchen, og hun har i dag et firma, der beskæftiger sig med livsstil. Visuelt stærke og gennemførte udtryk er en del af hendes arbejde, og hun bruger dem naturligt i sin indretning.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad
Køkken og stue

Parret er ikke så vilde med hverken emhætter eller hårde hvidevarer, så alt er gemt væg bag store, hvide låger. De lange gardiner for enden af væggen er lavet i møbelstof fra Kvadrat, og de er med til at skabe en blød overgang til det rå gulv, samtidig med at de gemmer på et indbygget tv.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad

Samlingspunktet

Ud over at tilføre den oprindelige villa en ekstra dimension har tilbygningen også givet nye muligheder, idet der er blevet plads til ét stort opholdsrum, der rummer køkken, spiseplads og stue.

Det er stedet, hvor familien samles om et stort langbord med fint udsyn til haven fra store vinduer, der kan åbnes op, så man oveni kan få en fornemmelse af at sidde ude.

Forældreafdelingen på første sal

Forældreafdelingen på første sal har udsigt over de smukke haver i det gamle kvarter. De synlige spær er nænsomt restaureret, og de er med til at give rummet hygge og charme. Sengen har parret købt i udlandet, og det mørke sengetæppe er fra Utzon, mens puderne er fra Himla. Stolen fra Rue Verte indbyder til aftenlæsning og aflægning af tøj, og den står smukt med den enkle Schottlander-lampe fra Mantis. Lysestagen Little Bold fra Moooi er en gave.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad
Den pompøse hall

Når man træder ind i den oprindelige del af huset, står tiden nærmest stille i den pompøse hall, hvor en imponerende loftshøjde giver et herskabeligt look. Her vidner den brede trappe, det smukt udskårne gelænder, de høje paneler og stukken om husets mange bevarede detaljer. Det restaurerede sildebensparketgulv i olieret eg fortsætter gennem de to stuer, der ligger en suite. Farvetonerne fra stolen, Den Trætte Mand af By Lassen, går smukt sammen med Louis Weisdorf-pendlen fra Lauritz. Det lille billede over stolen er tegnet af Anjas onkel og portrætterer hendes mor.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad
Den nye tilbygning med en kontorplads på reposet

I den nye tilbygning har parret lavet en kontorplads på reposet. Gulvet og trappen er støbt i magnesit, der er blødere i overfladen end beton. Skrivebordet er specialfremstillet, og med de kantede linjer passer det formmæssigt med trappen. Tulipanstolen er designet af Poul Kjærholm, og nagelstagen af messing er designet af Fritz Nagel. Fotoet over skrivebordet er fra Hans Alf Gallery, og hatteformen af træ på gulvet er fra Studio Oliver Gustav.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad

Personlig stemning og små oaser

Med Anjas sans for detaljer er der overalt en personlig stemning, som er skabt af de smukkeste små oaser og opstillinger med rå stenfade, planter, fine objekter og strandfund sat sammen med omhyggeligt udvalgte materialer og kunstværker.

Terrasse med udgang fra biblioteket

Parret har anlagt flere terrasser rundt om huset for at udnytte alle solpletter og for at skabe et rigt udeliv i haven, som er anlagt af en havearkitekt fra London. Denne terrasse er der udgang til fra biblioteket, og den er støbt i beton for at skabe et mere moderne udtryk til den gamle villa. Det rå havebord i træ er speciallavet, og kurvestolene har parret købt i Belgien. Det store træfad er vintage.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad
Baderum i den nye tilbygning

I den nye tilbygning er der også blevet plads til et baderum. De mørke toner skaber et roligt udtryk, der emmer af spastemning. Magnesitgulvet er det samme som i resten af tilbygningen, mens fliserne på væggene er speciallavede. Dagslyset strømmer ind ad et stort ovenlysvindue og ad glasdøren, der er fremstillet i fuld højde, og hvorfra der er direkte udgang til et udendørsbad. Den rå håndklædeholder i træ fra Brücke 49 bryder badeværelsets grålige nuancer. Armaturet er fra Vola og er designet af Arne Jacobsen.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad
Udendørsbruser

Udendørsbruseren bruger familien året rundt. Bruseområdet er lavet i de samme materialer som det indendørs bad og også med Vola-armatur og -brusehoved. På den måde har parret skabt en rød tråd mellem ude og inde. Gulvet er kantet med perlesten, så der ikke danner sig smuds, og så vandet kan løbe væk.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad