© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Kig ind i det nyfortolkede 70'er A-hus, som er bygget ind i naturen

Det var den fantastiske beliggenhed mellem klittoppe og himmelrum som overbevidste Grethe og Bent om, at det var den helt rigtige grund til deres drømmehus.

Et hus med en unik beliggenhed

Grethe og Bent Hansen ledte efter et hus, som kunne renoveres, og som skulle have en unik beliggenhed med natur og havet tæt på. De kørte ud for at se dette hus en grå og tåget regnvejrsdag og tænkte, at der måske ville være muligheder her.

Da de så det igen 14 dage senere, var det på den skønneste sommerdag i 30 graders varme, og det afgjorde sagen.

70'er-A-hus
© andreas mikkel hansen
70'er-A-Hus

Tæt på himmel og hav.

© andreas mikkel hansen
70'er-A-hus

Huset putter sig så fint ind i omgivelserne.

© andreas mikkel hansen

De smukke omgivelser afgjorde valget

– Vi blev straks taget op på toppen af klitten, hvor der er 360-graders udsigt til hav, landskab og fjord, og vidste, at det var her, vi skulle være. Det lille hyggelige A-hus stod som en tidslomme fra 70’erne. Vi bestemte os for, at vi nok skulle prøve at bruge det, som det var, inden en ombygning, fortæller parret om deres umiddelbare overvejelser og det bunkerbelagte område.

70'er-A-Hus

Den skønne terrasse i læ bag klitten. Bordet er fra Jyst, mens bakken er fra Ferm Living, og tekruset er fra Vipp. Lysestagen med det fine håndtag er en LED-Wick-lampe fra Graypants, og bænken er fra Skagerak.

© andreas mikkel hansen
70'er-A-Hus

Bunkerne er bygget som en del af Atlantvolden fra 2. verdenskrig.

© andreas mikkel hansen
70'er-A-Hus

Parret nyder udsigten fra det store vinduesparti, og i de sene nattetimer er det altid en oplevelse at studere himmelrummet. Linum Lounge-stolene er fra Skagerak.

© andreas mikkel hansen

Samhørighed med naturen

Deres tanker var bl.a., at huset skulle åbnes mere op ud mod klitterne og havet for at skabe samhørighed med naturen. Der skulle være masser af lysindfald, så man kunne følge de store og hurtige vejrmæssige forandringer, der er på vestkysten.

Bents idé var, at bygningen skulle fremstå meget ensartet udadtil i antracitgrå med sort tag og grå vinduer, således at det samlede indtryk blev et hus indflettet i klitten og fremstående som en enhed i landskabet. Han byggede en LEGO-model af huset, som næsten en til en er det hus, der står i dag.

70'er-A-Hus

Køkkenet er et forrammekøkken og er udført af SIG Køkken i samarbejde med Grethe og Bent. Parret har selv været på savværket og vælge den douglasstamme, som fronterne på skufferne skulle laves af. Bordpladen er tegnet af Bent og udført af et lokalt maskinvæksted.

© andreas mikkel hansen
70'er-A-Hus

Emhætten på væggen skulle fylde mindst muligt og indgå som et dekorativt og funktionelt element sammen med resten af køkkenet i stål og træ. Lamperne er fra Ikea.

© andreas mikkel hansen

Et køkken med historisk reference

Beslutninger om indretning og materialer er taget i samarbejde med parrets svigerdatter, arkitekt Matilde Friese, ud fra synspunktet, at alt skulle være enkelt og naturligt. For at trække tråde til de omkringliggende bunkere faldt valget på beton til gulvet, og træbeklædningen på vægge og loft er et nik til farverne fra sand og drivtømmer.

Stålet i køkkenet har en historisk reference, da kysten i området bliver kaldt “Jernkysten”, fordi mange skibe er gået på grund her. Desuden var stål et praktisk valg, fordi det kunne bukkes i facon til bordplader og hældning op ad væggen.

70'er-A-Hus

Alle soverum er med dobbeltsenge, tagvindue, trævægge og cementgulve, som er nemme at holde og rengøre. Natlamperne er fra det oprindelige A-hus. Dynebetræk og sengetæppe er fra Geismars.

© andreas mikkel hansen
70'er-A-Hus

I forlængelse af køkken-alrummet er der en lang og smal gang, som fører ned til tre soverum og badeværelset med sauna. For enden af gangen er der udgang til terrasse.

© andreas mikkel hansen
70'er-A-Hus

Spisebordet samt bænken er udført af Bent, mens hynderne er lavet efter mål af Skumhuset. Lampen over spisebordet er fra Ilva, og den sorte bænk og skammel er fra Skagerak. På bordet står glas fra Vipp og en mælkekande fra Ferm Living.

© andreas mikkel hansen
70'er-A-Hus

Sofaen er tegnet og bygget i birkefinerplader af Bent, og hynderne er syet af Skumhuset i Aarhus. Det uldne tæppe er fra Vipp, og sejlskibet på gulvet har familien selv samlet.

© andreas mikkel hansen

Med hems og havudsigt

– Vi kunne også have valgt at lave ombygningen helt i oprindelig stil med A-huset. Men drømmene gik på at få hems på, som ville give havudsigt og højt til loftet. Douglaslisterne rækker opad for at understrege højden og på langs, for at huset skulle åbne sig mod havet.

70'er-A-Hus

Med køkkenet til venstre og stuen til højre er familiens samlingspunkt ved pejsen i de sene aftentimer. Tanken med lamellerne er at understrege retningen, man lader blikket gå mod havet og mod himmelrummet. Parret har ved fælles hjælp sat de i alt 4,5 km lister op med 7500 skruer.

© andreas mikkel hansen

Et rum med mange funktioner

I det store rum er køkkenet centralt placeret for familiens gøremål, hvad enten det er madlavning, bagning, hygge ved brændeovnen eller en middagssøvn på hemsen eller i stuekrogen.

Inde i huset gør stuens afslutning mod klitten, at der opstår en huleagtig fornemmelse, og det giver dem, der har lyst, mulighed for at gå lidt i læ for lyset på en solskinsdag.

70'er-A-Hus

Overalt i huset er der anvendt trælameller, cement og spartelmasse. Badeværelse og sauna er begge udvidet, men er placeret på det oprindelige sted i huset. De lange metalhylder har parret selv udtænkt og monteret fast til den rå væg. Badebørster og svampe er fra Blindes Arbejde.

© andreas mikkel hansen
70'er-A-Hus

Saunaen er samlingssted efter en tur i havet på en ruskende kold efterårs- og vinterdag, for det meste af familien bader hele året. Vasken på badeværelset er fra Spa Kompagniet, håndklæderne er fra Vipp, og håndsæben fra Tromborg.

© andreas mikkel hansen