På blæsende dage viser havet tænder, og den salte vind flår i marehalmen, hjælmen og tidslerne. På en stille sommerdag kan solen derimod brage igennem, mens havet ligger blikstille for en stund.
Et sommerhus i klitterne
Midt imellem klitterne med udsigt til havet gemmer sig et sommerhus, der ikke ser ud af meget, når man iagttager det udefra. Det ydmyge ydre har været et bevidst arkitektonisk greb, så huset så vidt muligt falder i ét med omgivelserne.
– Ønsket var et hus, der kunne ophæve grænserne mellem ude og inde, og som kunne spille sammen med naturen. Vi ønskede ikke et prangende hus, men derimod et sted, hvor man kan nyde kvaliteterne i materialerne, fortæller ejeren af sommerhuset, der altid har haft en forkærlighed for det utilregnelige vilde vesterhavsmiljø.
En arkitekttegnet perle
Det er arkitekt Charles Bessard, der har tegnet huset, som ikke kun visuelt interagerer med omgivelserne. Også i udformningen er der taget højde for naturen, hvor der både i materialevalg samt regulering af indeklimaet er arbejdet med at vende det barske vejr til en medspiller.
– Det tærer meget på bygninger, når de ligger så tæt på havet, som dette hus gør. Vejr og vind slider på materialerne, så det kræver ekstra vedligeholdelse. Materialerne er derfor valgt ud fra, at de ikke blot skal kunne tåle det omskiftelige vejr. De skal også arbejde sammen med det, så vejret er med til at præge materialernes udtryk og gøre dem smukkere med tiden, forklarer Charles Bessard, der omhyggeligt har udvalgt alle materialer ud fra deres egenskaber.
Modsat de tendenser, der ses inden for moderne byggeteknik, hvor man typisk opfører nye huse med dampspærre og regulerer indeklimaet ved hjælp af mekanisk ventilation, har Charles Bessard valgt at gå den modsatte retning.
Huset er således opført uden dampspærre og isoleret med papiruld, hvilket gør det muligt for huset ved egen hjælp at regulere fugtigheden i konstruktionerne, når det udsættes for det barske klima.
Med naturens kraft
Temperatur, lysindfald og luftskifte i huset er også nøje orkestreret ved hjælp af naturens kræfter, hvor man ved hjælp af strategisk placerede ventilationsåbninger i husets facade, kombineret med ovenlysvinduer, kan regulere både luftskifte og temperatur, uanset vejrforhold og vindretning.
Det skaber et behageligt indeklima, både når naturen viser sig fra sin barske side på blæsende vinterdage, og når solen brager ned på en vindstille sommerdag.
Alle veje fører til Vesterhavet
Lyset falder ind i striber gennem de smalle vinduer i gangen, der leder ned til husets tre gæsteværelser. I alle tre gæsteværelser indrammer indbyggede skabe en niche, hvor der er mulighed for at nyde udsigten over Vesterhavet fra sengen.
Facaden er udført i oliebehandlet og brændt cedertræ, som begge dele er bestandigt over for den salte vind fra havet. Vekselvirkningen mellem overfladerne gør, at huset ændrer karakter og udtryk, hver gang man ser det fra en ny vinkel.
Terrassen på den sydlige side af huset er hævet, så der er en glidende overgang mellem ude og inde, som skaber en fin balance i huset.
Arkitekten bag
Charles Bessard er født og opvokset i Paris med en far, der var arkitekt. Arkitektur har derfor altid været en del ad hans liv. Med base i København har Charles Bessard specialiseret sig i boligarkitektur både i ind- og udlandet.
Det internationale islæt afspejler sig i hans arbejde, der er kendetegnet ved helhedsløsninger, hvor interiøret også udgør en del af arkitekturen. Ved også at arbejde med interiør bliver stemningen og funktionalitet en mere interageret del af arkitekturen.