Et pragteksempel på en moderne fortolkning af bjælkehytten

Godt gemt i snelandskabet finder du denne enestående træhytte. Tag med på en tur ud i det norske winter wonderland.

Hytte i snelandskab i Norge
© Niklas Hart

Den aflange hytte ligger på højen som et strandet skib. Den spidse profil er tydeligt markeret i det afrundede landskab, der kendetegner det norske område Sirdal.

Midt i en vinterdrøm

En spids vinkel kigger ud af sneen. Den skarpe, geometriske form skiller sig tydeligt ud blandt de runde bjerge i det norske område Sirdal. Forfra ligner den mest af alt et enkelt shelter eller måske endda en lille jagthytte. Forvilder man sig imidlertid om til hyttens langside, finder man ud af, at den er meget mere end det. Godt nok er hytten kun tre og en halv meter bred, men den særegne bolig strækker sig hele 20 meter bagud.

– Den aflange form er resultatet af et naturligt ønske om at få mest muligt ud af den storslåede udsigt og om at udnytte rummet bedst muligt, fortæller arkitekt Ådne Trodahl og fortsætter:

– Ved at give hytten en vis længde får man bl.a. et soveværelse, der kan være helt adskilt fra den zone, man opholder sig mest i om dagen. Det ville være svært at opnå med det samme antal kvadratmeter i en mere firkantet form.

Træhytte med udsigt til sneen
© Niklas Hart

I alrummet er den fulde loftshøjde og tagets stejle hældning udnyttet med et kig helt til kip, der får hjemmet til at føles lyst og rummeligt. Utzon-pendlerne i messing er fra &Tradition, mens Børge Mogensens Folkestole, som står rundt om bordet, i sin tid blev designet for Fredericia Furniture.

Hyggelig og varm træhytte
© Niklas Hart

Man træder ind i hjemmet via en enkel entré med skifergulv. Hovedrummet ligger på venstre side, mens værelsernes fløj, der ligger til højre, kan skærmes af med en diskret skydedør.

Inspireret af skibet

De særlige proportioner minder på mange måder om et skibs, og hjemmets indre er ligeledes præget af den maritime inspiration.

– Hytten er tænkt og planlagt som en båd. Man har funktionsvæggen med hylder og rum til opbevaring, og så er der skabt små kahytter med hovedrummet som udgangspunkt, forklarer Trodahl.

LÆS OGSÅ

Norsk hytte midt i snelandskabet
© Niklas Hart

Hyttens endevæg måler blot 3,5 meter, og med den enkle form ser hjemmet langt mindre ud, end det egentlig er – et udtryk, der passer perfekt til omgivelserne uden veje og mange spor efter beboelse.

Multifunktionelle rum

Dybest set er der ingen lukkede rum, da alle zoner er koblet sammen, men de kan lukkes af med én af de i alt fire skydedøre, når behovet opstår.

– Ved at anvende skydedøre får man fem værelser, der kan fungere som ét. På den måde er alt i brug hele tiden. Når skydedøren mellem alrummet og de resterende rum er åben, oplever man således rummet i hele sin længde. Det er en sjov kvalitet at kunne se hele vejen ned igennem et hjem på den måde, mener arkitekten.

Og selvom hytten er smal, føles den aldrig trang. De store, ramme-løse vinduer fanger konstant øjet med udsigt til skrånende bjergbirke og enten rige springvand eller rolige, sneklædte bjerge, alt efter årstiden.

Arkitekten Ådne Trodahl, som har tegnet hytten
© Niklas Hart

Ådne Trodahl fra det familiedrevne arkitektfirma Trodahl Arkitekter med base i Sandnes står bag den særegne hytte i Norges uforstyrrede natur.

Minimalistisk og ærligt

Vi befinder os i et beskyttet naturområde, hvor den vilde natur skal have forrang. Derfor er der langt mellem hytterne, og der er ikke etableret veje.

Man kommer hertil med båd eller bjergstøvler om sommeren og snescooter eller på ski om vinteren.

Fra skisporet ser hytten minimalistisk og stram ud, men når man kommer tættere på, vil man opdage facadens uregelmæssige form, hvor plankerne synes at vride og bøje sig på væggene.

– Dette er Norges egen naturlige ressource, brugt på samme måde som i det 17. århundrede. Man bruger hele træstammen; selv barken kan man se rester af. Metoden er måske hverken raffineret eller forfinet, men det skaber et ærligt og naturligt spil i facaden, hvor hver eneste planke er sin egen og forskellig fra den næste, siger Trodahl.

Flot udsigt til det norske snelandskab
© Niklas Hart

Selv fra Hemsen er der uspoleret udsigt til den omkring-liggende natur. Det lange vindue ligner næsten en lysende kunstinstallation og bliver en del af hjemmets indretning.

Minimalistisk køkken i træhytte
© Niklas Hart

Nærheden til naturen gennemsyrer hele projektet, hvor både byggematerialer og interiør er holdt i træ. Bordpladen i køkkenet er således lavet af træblokke, hvor enderne vender opad og afslører træets karakteristiske årringe.

Naturlige toner

For arkitekten var projektet ikke mindst en materialeopgave. Hele hytten skulle være i fyrretræ – fra tag og beklædning til hjemmets indre.

Der er ikke gjort noget forsøg på at nedtone træets struktur med lak eller bejdse, og generelt er både farve- og materialepaletten i hele hjemmet holdt i helt naturlige toner.

De specialsyede puder på både bænken og sofaen, der er integreret i hjemmets vægge, er betrukket med grå uld, mens det rustikke skifergulv i entréen er rustfarvet.

Hyggelig hytte i det norske landskab
© Niklas Hart

Huset ligger i et beskyttet naturområde, hvor der hverken er adgang til afløb eller elektricitet. Belysningen leveres således af tre solpaneler. Her lever man fuldstændig off-the-grid og kan lade sig opsluge af den smukke natur, der på disse egne stadig er uspoleret og vild.

Tværsnittet af et fyrretræ

Det mest farverige element i hjemmet må siges at være det obligatoriske vægtæppe med røde og orange nuancer, der er vævet af bedstemor. På den måde stadfæstes fyrretræets dominans, men uden at hjemmet virker hverken ensformigt eller kedeligt, mener arkitekten.

– Det er sjovt at se, hvor mange forskellige udtryk man kan skabe med det samme råmateriale; alle de forskellige måder at bruge træet på – lige fra bjælker, der ligger på tværs i loftet, til gulvbrædder og plader i krydsfiner, der bliver til hylder og siddepladser. Det resulterer i en bolig, der viser hele tværsnittet af et fyrretræ, siger Trodahl.

Skrå vægge i norsk træhytte
© Niklas Hart

De skrå vægge på hemsen giver en hyggelig fornemmelse og lader fyrretræet være i fokus. Interiøret er holdt i lyse farver og træ i samme tone som vægge og gulv. Den lille batteri-drevne lampe FollowMe er fra Marset, mens væglampen er fra Bega. Kerros-bordet er designet af Matti Klenell for Iittala.

LÆS OGSÅ