Utecht lænestol
© Peter Kragballe

Her er ændringerne arkitekten lavede for at opdatere huset fra 30'erne

Det handler ikke kun om smag, når et hus med adskillige årtier på bagen skal opdateres. Det handler også om at respektere historien og have mod til at udfordre den de bedste steder. Her deler arkitekten bag denne vellykkede renovering sine overvejelser og de 3 moderne elementer, der er inviteret indenfor – med respekt for historien!

Villaen havde nærmest stået uberørt hen siden sin opførelse, da Valbæk Brørup Arkitekter fik den ind på tegnestuen.

Den havde mange oprindelige karaktertræk fra 1930’erne: facadedøre og vinduer i teaktræ og en smuk gul murstensfacade, der repræsenterer et synligt og gennemarbejdet håndværk, som tilsammen i dag er nærmest ubetalelige.

Æstetikken forbinder på fornem vis de internationale modernistiske strømninger i arkitekturen i 1930’erne med den traditionelle danske byggeskik. Bygningen fremstår enormt taktil, fordi materialerne får lov til at træde frem og skabe stemning og atmosfære.

– Med et hus som dette er det vigtigt for os at arbejde videre med den oprindelige arkitektur og de gode byggematerialer. Renoveringen og interiøret skal understøtte det eksisterende. Vi tillader os at fjerne elementer eller temaer, som ikke er i tråd med husets overordnede stil. I det her tilfælde manglede spisestuen både dagslys og luft, samtidig med at køkkenforholdene var for beskedne, siger Eva Kristine Brørup fra Valbæk Brørup Arkitekter, der har stået bag transformationen.

Hun har bl.a. har ryddet op i rumfordelingen, men hall, fordeling til første sal og kælder, gæstetoilet og det nye grovkøkken er stadig placeret mod vejen, mens stuerne og det nye køkken er orienteret mod haven.

3 nutidige elementer, der fører huset ind i 2020'erne

Da Valbæk Brørup Arkitekter begyndte processen med renoveringen, valgte de at fokusere på tre elementer, som ikke var i tråd med husets oprindelige stil, men som tilfører et nutidigt islæt: køkkenerne, to nye, store vinduespartier samt de indvendige døre.

Den mest markante ændring af huset udefra er gavlvinduet ind til køkken-alrummet.

Her lå spisestuen oprindeligt, men familien benyttede den aldrig, fordi den var mørk og var adskilt fra aktiviteterne i køkkenet.

Køkken og spisestue er nu blevet et sammenhængende lyst og smukt dimensioneret rum, der har direkte adgang til den store sydvendte have.

Det oprindelige køkken er nu indrettet som et grovkøkken med både opvask, ovn, køleskab og opbevaring, så det aflaster køkken-alrummet, som derfor opleves åbent og ryddet.

De små detaljer, der løfter hele udtrykket

Aluminiumsvinduerne har som de oprindelige vinduer spinkle karme og rammer, men er skiftet for at leve op til nutidige krav til varmetab.

Køkkenvinduet og stuevinduet går begge til loft, mens brystningshøjden i stuen er sænket til 30 cm, hvilket gør en enorm forskel for stemningen. Nu kan man sidde i en lav stol og nyde udsigten til haven, badet i dagslys.

Andre nye detaljer, som er med til at give interiøret et stort kvalitetsløft, er eksempelvis stikkontakter i porcelæn, som forbliver smukke over tid, og synlige, rektangulære spots, placeret langs væggene i hele stueetagen, som skaber en afdæmpet grundbelysning, mens væglamper og pendler alle bidrager med designmæssig kvalitet og understøtter møblerne. Sidst, men ikke mindst, dørene indenfor.

– De indvendige døre er høje og udført med en elegant tynd karm og helt uden gerigter. Det er et eksempel på et sted, hvor vi har ændret huset og dermed forstærket oplevelsen af åbenhed i boligen. Alt i alt står huset i dag som den bedste version af sig selv.