Det krævede mere end 5.000 håndværkertimer: Nu er Henrik og Louises villa det drømmehjem, de vidste, det kunne blive

Ikke siden 1929 havde nogen rørt ved villaen fra 1898 og det krævede mere end de lige havde troet at komme i mål. Til gengæld er resultatet gennemtænkt fra kvist til den flotteste kælder, vi nogensinde har set!

Det er ikke nogen lille opgave at opdatere en villa fra 1898, hvis indbo ikke har været udskiftet siden den forrige ejer flyttede ind i 1929. Men med sans for originale detaljer, klassisk design og kunst er det lykkes Louise og Henrik Lange at transformere en gammel tidslomme til et moderne hjem uden at gå på kompromis med husets originalitet og charme.

Louise og Henrik Lange, der tilsammen driver Lange Production. Sammen har de børnene Ida og Konrad og hunden Herman.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Der er en smule fransk landkøkken over stemningen i køkkenet, men på en moderne og ren måde. Selve køkkenet er lavet af svenske Himlekök og tilsat armatur fra Toni Copenhagen og bordplade og backsplash i Grigio Billiemi marmor. Langbordet, der har vist sig at være et kæmpe aktiv for både de madlavende og tilskuere, er fra The Travelling Band. På det står en vase fra Hay og et vintagefad fundet i Paris. Stolene matcher dem, der er i spisestuen – de er designet af Grete Jalk i 1953 og produceret af Lange Production. Væglamperne er fra Nuura.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Gaskomfuret og emhætten er fra Ilve-serien Nostalgie og rammer perfekt stilen i resten af køkkenet.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Et hjørne af spisestuen, der støder op til køkkenet. Sidebordet er Fabricius & Kastholms FK 89 Coffee Table, sat i produktion af Lange Production. Lampen er designet af Verner Panton. Porcelænshesten er vintage, og det samme er vintrineskabet på væggen.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

I bagklogskabens lys

Efter to år og over 100 fremvisninger havde Louise og Henrik Lange ikke fundet drømmehuset. Indtil de en søndag formiddag for tre år siden rystede posen og kørte til et område af Gentofte, de ikke havde besøgt før, for at se en gammel villa fra 1898. Klip til 15 minutter senere, hvor de havde skrevet under på en købsaftale uden så meget som at have set en tilstandsrapport.

– I bagklogskabens lys vil jeg klart anbefale, at man ikke gør som os, men altid ser tilstandsrapporten igennem, griner Henrik Lange.

For selvom familien Lange i dag står med præcis det hus, de ønskede sig, så har vejen dertil været lang; mere præcist to år, langt over 5.000 håndværkertimer og fire måneder i en skurvogn, hvorefter de måtte kapitulere og finde noget mere permanent at bo i under renoveringen.

– Så snart vi kradsede i overfladen, fandt vi ud af, at det var et meget større job end bare at slibe nogle gulve og restaurere lidt stuk. Det var et dødsbo, og manden, der havde boet i huset, flyttede ind i 1929, og det stod stadig som dengang. Vi har fundet billeder af de forskellige rum, hvor konsoller, lamper og gulvtæpper var præcis de samme, som da vi overtog det. Da vi eksempelvis tog de sænkede lofter ned, fandt vi elektricitet, der lignede noget, som sad på et elektrisk hegn med kobbertråde sat på fatninger. Da vidste vi, at alt måtte ud og reetableres, forklarer Henrik.

Den lille stue bliver kaldt biblioteket af familien, og her samles de fredag eftermiddag, når de er klar til at gå på weekend. I forgrunden står Finn Juhls Pelikan-stol. Udtræksbordene GJ Nesting Tables og sofaen GJ 118 er begge designet af Grete Jalk og sat i produktion af Lange Production. Montana har lavet trådreolerne på væggen, og maleriet er af kunstner Cecilie Westh.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Da Lange Production satte Horst Brünings HB 128-barvogn fra 1968 i produktion, var det på et tidspunkt, hvor barvogne ikke havde vundet indpas i indretningen, som de har i dag. Lampen derpå er fra Nuura og hedder Blossi, og værket på væggen er af den amerikanske kunstner Simon Keenleyside fra 2007.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

De herskabelige karme og høje paneler er genskabt efter husets oprindelige tidsånd fra starten af 1900-tallet.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Den slanke taburet med lædersæde er designet af Grete Jalk i 1961. Plakaten på væggen er af Leonetto Cappiello, der skabte motivet i 1922.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Danske designskatte

Han og Louise driver til daglig Lange Production, der sætter danske designskatte i produktion, herunder en række møbler af bl.a. Fabricius & Kastholm og Grete Jalk. Så det er ikke fremmed for dem at have blik for tidligere tiders kvalitet og potentiale.

– Vi har hele tiden haft for øje at være tro mod den tid, huset blev opført i, men i en udseendemæssigt opdateret version. Da det stod klart, at stukken ikke kunne reddes – den smuldrede simpelthen imellem fingrene på os – hyrede vi Møller Stuk og fik dem til at genetablere den i hele huset, inspireret af tiden omkring 1900-tallets begyndelse, siger Henrik.

Endnu et Nesting Table fra Grete Jalks hænder – dette er fundet vintage. Snoopy-lampen er fra Flos.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Endnu et ønske gik i opfyldelse

Det ville have været billigere at rive huset ned, men i stedet er den røde tråd blevet at genetablere det til fordums storhed, udvendigt såvel som indvendigt. Ved at inddrage både kælder og tagetage er der lagt yderligere 120 m2 til indendørsarealerne, og på den måde blev endnu et ønske opfyldt:

– Jeg har altid elsket engelske rækkehuse, og nu har vi pludselig et hus med fire etager, som minder derom. Jeg kan virkelig godt lide at have en trappe i centrum, der både giver noget afstand rummene imellem og kræver, at man bevæger sig fra sted til sted. For Louise og mig, der arbejder hjemme på kontoret i kælderen, giver det også en helt anden følelse af at tage på arbejde end bare at sætte sig ved spisebordet. Det er nok en af de ting, der har overrasket os mest: hvor stort huset er blevet, og at vi benytter hver enkelt del af det, forklarer Henrik.

Horst Brünings HB 120 Dining Table passer perfekt til hverdagen, men når der er gæster, bliver langbordet i køkkenet ofte inddraget til børnebord. Stolene er designet af Grete Jalk. Begge dele er fra Lange Production.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Egentlig havde Louise og Henrik tænkt sig, at væggene i huset skulle males i meget vildere farver, end de endte med. I stedet besluttede de sig for at lade kunst og den omkringliggende natur
udenfor være der, hvor der er knald på farverne. Alle rum er dog stadig malet i forskellige nuancer, der spiller roligt op til hinanden. Maleriet er af den danske kunstner Jørgen Larsen fra 1970'erne, og lysekronen er Louis Poulsens VL Ring Crown.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Husets samlingspunkt

Køkkenet er blandt yndlingsrummene. Det rektangulære konsolbord i midten skulle egentlig slet ikke have været der, men er endt med at være en af de bedste tilføjelser og et regulært samlingspunkt: Foruden at fungere som afsætningsbord under madlavning laver børnene lektier ved det, og når der er mange mennesker på besøg, fungerer det som ekstra spiseplads. En af stuerne, der ligger i forlængelse af spisestuen, bliver kaldt “det lille bibliotek”, og her søger alle husets beboere hen, når det bliver fredag eftermiddag.

– Det er blevet der, hvor vi samler os til weekenden. Det er det, der er skønt ved huset: Der er alle mulige steder, hvor man finder hen på forskellige tidspunkter, siger Henrik.

Der er 90 m2 i kælderen, som er omdannet til Lange Productions kontor fyldt med virksomhedens møbler. Omkring skrivebordspladsen er en Grete Jalk GJ Bow Chair og en GJ Dining Chair samt en skænk af Fabricius & Kastholm.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Fra generation til generation

Som producenter af designmøbler lever Louise og Henrik naturligvis også med et nøje kurateret udvalg af møbler. Faktisk bruger de deres hjem til at finde ud af, hvilke design de finder værd at kaste sig over at producere.

– Hvis ikke det er noget, vi selv vil have stående og bruge, så sætter vi det ikke i produktion. Foruden at nyde formsproget og de gode materialer giver det at leve med godt design mig en følelse af, at jeg også vil gøre mig lige så meget umage med det, jeg laver. Det er fantastisk at være omgivet af ting, hvor man ved, at man ikke er den sidste generation, som bruger det.

Sofagruppen består af en sort lænestol og sofa af Horst Brüning og en cognacfarvet af Fabricius & Kastholm, som også har tegnet bordet.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Hele kælderen er belagt med fliser fra Östersjösten. Loungestolen Græshoppen af Fabricius & Kastholm var en af de første møbler, Lange Production relancerede i 2006.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen