Huset er bygget på en bådtrailer, så det kan flyttes.
© chris1million

Anders lever off-grid i et hus på 14 kvadratmeter

Kom med på besøg i et bæredygtigt tiny house på Djursland. Her dyrker Anders grøntsager i haven, tager bad i regnvand og forsøger at leve så klimavenligt og selvforsynende som muligt.

For enden af en sommerhusvej på Djursland, gennem en bevokset sti og med udsigt til skov og grønne enge, finder man Anders Boisen og hans hjem: et tiny house på 14 kvadratmeter, som han selv har bygget.

Huset er off-the-grid, hvilket vil sige, at det hverken er koblet på el, varme eller kloaknettet. I stedet har han solceller, der giver strøm nok til køleskab, computer og et par lamper. Ud af vandhanen kommer der renset regnvand. Han laver mad over gaskomfur, varmen får han fra sin bioethanol pejs, og toilettet bruger savsmuld i stedet for vand.

Anders byder velkommen i sit tiny house

Anders lever off-grid og så klimavenligt og selvforsynende som muligt. Han dyrker mad i sin køkkenhave og sanker årstidens vilde planter i skoven.

© chris1million
Anders og hunden Borsi i køkkenhaven

I haven har Anders opsat solceller, der forsyner ham med strøm. Han fortæller, at han bruger så få kilowatt, at han godt ville kunne klare sig med solceller året rundt, men da hans hus står på en sommerhusgrund, er han nødt til at flytte ud i et par måneder. Selvom huset er småt, er der stadig plads til delehunden Borsi.

© chris1million

Det behøver ikke være convenient for at være godt

– Jeg vil gerne have, at vi stiller spørgsmålstegn ved, hvad det gode boliv er. Typisk ser vi det som noget, hvor alt er meget let og tilgængeligt, og hvor vi ikke tænker over vores forbrug. Jeg har en helt anden fornemmelse for mit forbrug, når jeg bor, som jeg gør, siger Anders, og giver et eksempel:

– Når jeg tager bad, bliver jeg nødt til at tænke over, hvor meget vand, jeg har i tanken – har det regnet de sidste par dage, og hvad siger vejrudsigten? Hvis jeg ikke har særlig meget vand, så bliver det et meget kort bad. Det er ret simpelt.

Det hjemmelavede vandrensningssystem

Anders opsamler regnvand i en vandtank, som herefter bliver renset i hans hjemmelavede vandfilter. Når han skal i bad, varmer han vand på gaskomfuret, blander det med koldt vand og får det ud gennem bruseren via en lille 12-volts pumpe, der kører på strøm fra solceller.

© chris1million

Lever efter naturens cyklus

Missionen er at bo klima- og miljøvenligt, følge naturens cyklus og have et lavt ressourceforbrug.

– Vi bor på en planet med knappe ressourcer, og når jeg bor, som jeg gør, så skubber mit hus mig til at tænke på mit forbrug og naturens ressourcer. Det har givet mig en helt anden bevidsthed at leve efter naturens cyklus.

Foran huset har Anders opført et udekøkken. Ved siden af kan han høste squash, bønner, salat og andre grøntsager i køkkenhaven. I en indhegning går et par høns, og ved vejen står hans solceller.

– Jeg dyrker min egen mad, og jeg har en hel anden kontaktflade med min egen trivsel. Jeg ser mig selv i en større sammenhæng med naturen. Du får en hel anden fornemmelse for dig selv og dit liv, når du følger naturens cyklus. Det giver mening på et højere niveau.

Udekøkken

Selvom huset kun fylder 14 kvadratmeter, så føler Anders, at han aldrig har haft mere plads. Nu foregår en stor del af hans liv nemlig udenfor, blandt andet ved det nye udekøkken.

© chris1million
Rivejern i udekøkkenet
© chris1million

Føles som et almindeligt hus

Inde i huset har stort set alt mere end én funktion. Sofaen er både gæsteseng og opbevaringsplads, brusenichen bliver også brugt som garderobe, og trappen op til hemsen er også en del af køkkenbordet og pladsen under trinene er opbevaringsskabe.

– Det er nødvendigt med multifunktioner. Jeg synes stadig her er plads, jeg ikke har udnyttet hver en centimeter, men det skal heller ikke føles som om, at jeg bor i et sneglehus. Jeg vil gerne have, at det føles som et almindeligt hus.

Anders har ingen håndværkererfaring eller arkitektbaggrund, og han skitserede ikke nogen tegninger af sit hus, før han gik i gang med at bygge det.

– Jeg tegnede kun en grundplan, så jeg vidste, hvor døren skulle være. Resten er bygget ud fra mit hoved. Jeg fandt inspiration på nettet, og så gjorde jeg det bare. Jeg har engang lavet en tilbygning til et kolonihavehus, så jeg var ikke helt på bar bund, men det er også den eneste erfaring, jeg havde.

Sofa, gæsteseng og opbevaringsplads

Sofaen fungerer også som gæsteseng og i hulrummet under, er der masser af opbevaringsplads.

© chris1million
Køkken og soveværelse i tiny house

Man skal op ad en trappestige via køkkenbordet, for at komme op til soveværelset på hemsen.

© chris1million

Det mest klimavenlige hus

Anders flyttede i tiny house for 2,5 år siden. Indtil da boede han i en lejlighed i Århus og havde et job som konsulent i kommunen. Selvom det egentlig gik meget godt, så var der alligevel noget, der trak i ham, og da han faldt over en Youtube-kanal med folk, der bor i tiny houses på de mest fantastiske steder rundt omkring i verden, satte det skub i drømmene.

– Jeg ville gerne væk fra kontorstolen og ud i naturen, og jeg ville gerne have tid til at skrive den bog, jeg altid har drømt om. Tiny houses kan give en større frihed, fordi de er billigere at bo i end almindelige huse, og så er de mere klimavenlige. Jeg øjnede en mulighed for at arbejde mere selvstændigt og komme væk fra asfaltjunglen, siger Anders, og fortsætter:

– Jeg havde i forvejen en stærk interesse for den grønne omstilling og særligt, hvordan vi bygger huse i dag. Jeg ville gerne udforske, om man kan finde nogle boformer, der er mere klimavenlige, så jeg satte mig for at bygge det mest klimavenlige og bæredygtige hus.

Anders fortæller, at huset er bygget af bæredygtige materialer, som blandt andet træfiberisolering, dansk lærketræ, FSC-certificeret træ og genbrugte vinduer og døre.

Trappen op til hemsen er også opbevaringsplads

Trappen er i forlængelse af køkkenbordet og under trinene er der plads til opbevaring.

© chris1million
Spisekammeret er fyldt med syltede og tørrede frugt og grønt

Når man ikke har strøm nok til en fryser, er det vigtigt at kunne sylte, tørre, gære, safte, hengemme og lave marmelader. I det lille spisekammer står der alt fra bønner, tomater, squash og svampe til æbler, brombær og mirabeller på glas og er klar til vinteren.

© chris1million

Udlever sin drøm

Det er tydeligt, at Anders er glad for sit valg om at flytte væk fra byen og leve tættere på naturen. Hans boform er blevet en livsstil, og det er også det, han tjener sine penge på.

Han holder foredrag rundt i hele landet om at bo bæredygtigt på 14 kvadratmeter og underviser i at bygge tiny houses og leve selvforsynende, og han har skrevet bogen ‘Om at bo småt og leve godt’. Derudover har han en Youtube-kanal og Instagram, hvor hans følgere kan få et indblik i hans liv og få gode fifs.

– Jeg lever i min hobby og af min hobby. Det er en kæmpe sidegevinst, at jeg har kunne skabe en indtægt ud af det. Det er blevet min livsstil 360 grader rundt. Jeg føler, at jeg har fået et rigere liv, og jeg gør de ting, som jeg drømmer om. Huset har været nøglen til, at jeg har fået det liv.

Anders beskriver det som et liv, hvor han “selv svinger taktstokken” og selv bestemmer, hvordan han bruger sin tid.

– I processen med at bygge en bolig og leve selvforsynende, er det gået op for mig, hvor tilfredsstillende det er at udleve en drøm. Jeg er tro mod, hvad jeg vil i mit liv og i verden. Jeg er ikke låst af en normal arbejdstid fra 8-16. Men det betyder ikke, at jeg arbejder mindre. Jeg arbejder fra jeg vågner, til jeg går i seng, men jeg gør ikke noget, som jeg ikke kan lide. Jeg glæder mig til at stå op hver dag.

Soveværelset befinder sig på hemsen

I alt kan der sove tre personer i det lille hjem. To på hemsen og en på sofaen. Fra ovenlysvinduet over dobbeltsengen er der frit kig til stjernehimlen hver nat.

© chris1million

Bagsiden af medaljen

Det hele er dog ikke en dans på roser, og som Anders siger, så skal man ikke romantisere at hoppe ud af hamsterhjulet. Det er også vigtigt at sige, at der er en bagside.

– Man fjerner et sikkerhedsnet i forhold til blandt andet indtægt og pension, når man siger sit job op. Det gjorde mig usikker og bange, og i starten var det svært at få enderne til at mødes, siger han og fortsætter:

– Man hopper ikke direkte ud i fryd og gammen, og du kommer til at møde dig selv i hårde situationer. Når du står i minusgrader midt om natten, og din brændeovn skubber røg ind i huset og ikke ud, og du ikke ved hvorfor, så er det ikke så sjovt. Det kan virkelig give bagslag at gøre tingene selv, for så betyder det også, at du selv må fikse det, for der er ikke nogen andre, der ved, hvordan det fungerer, siger han.

Han fortæller, at han under corona pludselig stod uden indtægt, da han hverken kunne holde foredrag eller kurser.

– Der er fordele og ulemper. Det er en del af det. På sociale medier ser man kun alt det lækre og hyggelige ved at bo i et tiny house, men sandheden er, at det også går galt ind i mellem. Når dine mest primære behov er truet, så modner det dig i gevaldig grad at tage hånd om de problemstillinger.

Bag huset har Anders bygget et toilethus

Toilettet, der står i et lille hus for sig selv, er bygget med genbrugsmaterialer: Det er beklædt med såkaldte “skaller”, som er restprodukter fra savværker, samt overskydende lærkebrædder fra hovedhuset. Udenfor kan man vaske hænder i opsamlet regnvand og med bionedbrydeligt sæbe, der ikke forurener miljøet.

© chris1million

En dannelsesrejse

Til trods for udfordringer, er der ikke nogen tvivl om, at Anders er glad for sit valg.

– Du bliver meget mere bevidst om, hvad der udgør din trivsel, når du selv er ansvarlig for alt og har bygget det fra bunden. Den glæde vil jeg håbe, at andre kan opleve.

Om det er et valg for livstid ved han ikke, men lige nu føles det rigtigt og vigtigt.

– Jeg har ikke en fasttømret ide om, hvad det gode boliv er, men lige nu er jeg ved at undersøge, hvordan det gode boliv ser ud, når man lever i naturens cyklus. Det er en enorm dannelsesrejse, og jeg har behov for at se, hvor det ender.

Anders høster bønner i sin køkkenhave

Rundt omkring i haven hænger der flere lyskæder, som er med til at give lidt lys i mørket. De kører selvfølgelig på solceller.

© chris1million