7 overvejelser du skal gøre dig, inden du køber grund

Arkitekterne giver deres bedste råd til, hvordan du finder den helt rigtige grund til dit drømmehus.

grund køb af grund
© Andreas Mikkel Hansen m.fl.

Find den rigtige grund til dit nye hus

Det kan være sin sag at se sit nye hus for sig på en kedelig pløjemark eller et goldt frimærke i en forstad. Ikke desto mindre kan netop det stykke jord blive det sted, du og din familie skal bo de næste mange år.

Her får du gode råd om, hvor og hvordan du finder den helt rigtige grund til dit drømmehus.

grund køb af grund
© Andreas Mikkel Hansen m.fl.

1. Hvor vil du bo?

Hav dine og familiens mål og værdier for øje – både nu og de næste 10 år.

Skal den gode skole være i cykelafstand? Skal der være skov til hunden og mountainbiken tæt på? Skal I nemt kunne komme til byen?

Undgå for mange kompromiser, for de her ting bliver afgørende for, om I kommer til at trives i området mange år frem.

Måske du kunne tænke dig at bo i en skov?

Familien i huset her havde forelsket sig i en unik naturgrund med egen skov og drømte om et træhus, inspireret af de simple lader, man kender fra USA. og kom på besøg i den sorte lade.

Se mere fra huset her.

grund køb af grund
© Andreas Mikkel Hansen m.fl.

2. Ny udstykning eller gammelt kvarter?

I nye udstykninger skal du forberede dig på at fortove og gadebelysning først kommer på plads til allersidst.

Har du kig på en grund i en ny udstykning, bør du tjekke, hvordan de omkringliggende huse kommer til at se ud. Kan du leve med dem?

Tegningerne finder du hos kommunen. Vender grunden ud mod et stykke skov eller en anden smuk udsigt, du gerne vil beholde i fremtiden, så husk at tjekke lokalplanen.

Køber du en grund i et ældre kvarter, ved du, hvad du har omkring dig, men der er merudgifter til nedrivning af det gamle hus.

På gamle udstykninger er der ofte ikke helt styr på skellene. Få en landmåler ud, så stregerne kan trækkes rigtigt fra starten. Det gavner også naboskabet.

Det nye hus på billedet er skudt op i et ældre villakvarter med smukke tilvoksede haver. Også de gamle træer og buske på grunden overlevede gravearbejdet – det havde familien givet entreprenøren strenge ordrer på.

Se mere fra huset her.

grund køb af grund
© Andreas Mikkel Hansen m.fl.

3. Er jorden god?

Få undersøgt jordbundsforholdene på grunden med en geoteknisk undersøgelse, eller rekvirer en fra kommunen, hvis den allerede er foretaget – og helst før du køber grunden.

Dårlige jordbundsforhold kan fordyre dit byggeprojekt, og det bør der tages højde for, når du forhandler prisen på plads med ejendomsmægleren.

Arkitektens idéer om at bygge en første sal på den eksisterende bolig på billedet her harmonerede ikke helt med byggereglerne i området.

Men ved at inddrage kommunen meget tidligt i processen lykkedes det arkitekten at komme i land med en dispensation.

Se mere fra huset her.

grund køb af grund
© Andreas Mikkel Hansen m.fl.

4. Stor eller lille grund?

Jo mindre grund, desto mere skal du tænke husets planløsning igennem, og så meget desto større er behovet for at tage en arkitekt med på råd.

For når udnyttelsesgraden på huset skal være stor, skal der snedige løsninger i spil. Også grundens form og hældning kan give udfordringer og have betydning for, hvordan huset kan udformes.

Arkitektens udfordring med huset her var i første omgang den meget specielle byggegrund, som set fra oven ligner et V.

Desuden ligger byggegrundene i udstykningen meget tæt. Udfordringen blev løst ved at gøre en dyd ud af nødvendigheden og lade huset forme sig efter V’et.

Se mere fra huset her.

grund køb af grund
© Andreas Mikkel Hansen m.fl.

5. Hvad må jeg bygge?

Tjek lokalplaner, servitutter og fredningsloven for anmærkninger, så du er sikker på, at du rent faktisk kan bygge det hus, du har i tankerne.

Susanne og Søren købte en grunden her med skrånende terræn, som ifølge lokalplanen skulle bevares. Arkitekt Nanna Bering havde tegnet flere huse i området og kendte godt til de skrånende grunde og de udfordringer og muligheder, de giver.

Se mere fra huset her.

grund køb af grund
© Andreas Mikkel Hansen m.fl.

6. Er du havemenneske?

Køber du en tom grund i en ny udstykning, skal du afsætte penge til anlæggelse af en have, der kan give læ, privatliv og noget kønt at kigge på.

Køber du en gammel grund med en god have til, så sørg for, at entreprenøren ved, hvilke træer og buske der skal bevares, når nedrivning og byggeri går i gang.

På grunden her er både hus og haveanlæg disponeret så familien får maksimal udbytte af den smukke udsigt til søen.

Se mere fra huset og haven her.

grund køb af grund
© Andreas Mikkel Hansen m.fl.

7. Har grunden kvaliteter?

Som ikke-fagmand kan det være svært at se det arkitektoniske potentiale i en stump jord – endsige de udfordringer, der kan være.

Vær realistisk, og tag gerne arkitekten med på inspektion, inden du skriver under på købet.

Hvordan bygger man et lyst og spændende sommerhus på en ujævn og lidt ordinær grund, der er omgivet af høje træer?

Det var spørgsmålet til arkitekt Charles Bessard, da familien havde købt grunden her og var byggelystne. Charles Bessard tog udfordringen op og tegnede en løsning, der er lige så flot og nyskabende, som den er praktisk og anvendelig.

Se mere fra huset her.

Fakta om Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af arkitekter, der har særlig erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Find inspiration blandt hundredvis af om-, tilbygninger og nybyggerier, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Se mere hos Danske BoligArkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter
© Danske Boligarkitekter