Er det tid til en tilbygning, et nyt badeværelse eller en ny førstesal? Selvom det er skønt med opgraderinger, kan en ombygning være en kæmpe udfordring, særligt hvis det er første gang.
Her kan du se seks vigtige ting, du skal overveje, inden du går i gang med byggeprojektet. Rådene er udarbejdet sammen med If Forsikring, da én ting, som mange glemmer, er, at sørge for de er ordentligt forsikrede, hvis noget mod forventning skulle gå galt. Følg rådene og føl dig tryggere, indtil din drømmebolig står klar.
1. Få rådgivning fra professionelle
Det kan være svært at holde styr på et byggeprojekt og være sikker på, at det bliver, som du har forestillet dig. Vil du sikre en mere bekymringsfri proces, bør du helt fra starten opsøge hjælp – for eksempel fra en arkitekt, bygningskonstruktør eller entreprenør. De vil kunne sørge for ting som en realistisk tidsplan, materialer og levering, plantegninger og økonomi.
Selvom det er en ekstra udgift, kan det ofte betale sig, da det mindsker risikoen for fejl og uforudsete udgifter og komplikationer. Derudover kan en arkitekttegnet om- eller tilbygning faktisk øge din boligs samlede værdi, da de kan hjælpe med smartere løsninger.
4. Tjek op på alle regler
Har du husket at undersøge alle reglerne for, hvordan der må bygges på netop din grund? Har du forhørt dig hos de rigtige, og har du sat dig helt ind i lokalplanen? Det er afgørende, at du på forhånd har fået eventuelle tilladelser, og at du sikrer dig, at du ikke laver fejl som eksempelvis at bygge for tæt på naboens grund.
Det er ikke sjovt først at finde ud af bagefter, da det kan have store konsekvenser og længe vil plage dig. Så sørg for et godt forarbejde.
5. Overvej at bo ude i byggeperioden
Hvis du er ude i en omfattende ombygning, skal du overveje, om det overhovedet er muligt at bo i huset, mens det står på. Det kan nemlig være meget hårdt at bo i byggerod, være omringet af håndværkere og at føle sig begrænset for eksempel uden køkken eller bad, mens hverdagen kører.
Tænk derfor over, om det giver mening, om du eller I bor hos familie eller venner i en kort periode – eller i et sommerhus. Et godt tip er, at det er lidt lettere at få lavet en ombygning om sommeren, hvor I kan åbne vinduer og døre og kan opholde jer i haven.
6. Læg 15-30% oveni budget og tidsplan
Selvom både tidsplan og budget ser realistisk ud, bør du indstille dig på, at der formentlig vil komme uforudsete ændringer og udgifter undervejs. Efter I har lavet et grundigt budget, kan det derfor være en god idé at forberede jer på at lægge 15-30 % oveni. Der er måske blevet glemt noget, eller også kan I støde på tilkøb.
Det er også normalt, at byggeprojektet forsinkes på grund af ting som sygdom eller leveringsproblemer. Derfor kan du fra start forberede dig på, at det vil tage længere tid. Væbn dig med tålmodighed – og husk på, at det vil være det hele værd til slut.
Bonustip fra If Forsikring: Pas på dine byggematerialer
Byggematerialer er kostbare og i høj kurs, så derfor bør du sørge for, at du er ordentligt sikret.
Hos If Forsikring dækker alle husforsikringer tyveri og hærværk af for eksempel tagbelægning, mursten og havefliser, der opbevares udendørs i op til tre måneder efter levering. Øvrige byggematerialer såsom vinduer, døre og isoleringsmaterialer er også dækket, hvis de opbevares i en lukket og låst container eller i en bygning på forsikringsstedet. Det kan betale sig at være på den sikre side.