Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

6 ting du skal vide, inden du bygger om i hjemmet

Annonce Har du planer om at bygge om eller bygge ud? Her er vigtige råd, som kan sikre, at du ikke spilder tid eller penge, der i stedet kan bruges på lækre møbler.

Er det tid til en tilbygning, et nyt badeværelse eller en ny førstesal? Selvom det er skønt med opgraderinger, kan en ombygning være en kæmpe udfordring, særligt hvis det er første gang.

Her kan du se seks vigtige ting, du skal overveje, inden du går i gang med byggeprojektet. Rådene er udarbejdet sammen med If Forsikring, da én ting, som mange glemmer, er, at sørge for de er ordentligt forsikrede, hvis noget mod forventning skulle gå galt. Følg rådene og føl dig tryggere, indtil din drømmebolig står klar.

1. Få rådgivning fra professionelle

Det kan være svært at holde styr på et byggeprojekt og være sikker på, at det bliver, som du har forestillet dig. Vil du sikre en mere bekymringsfri proces, bør du helt fra starten opsøge hjælp – for eksempel fra en arkitekt, bygningskonstruktør eller entreprenør. De vil kunne sørge for ting som en realistisk tidsplan, materialer og levering, plantegninger og økonomi.

Selvom det er en ekstra udgift, kan det ofte betale sig, da det mindsker risikoen for fejl og uforudsete udgifter og komplikationer. Derudover kan en arkitekttegnet om- eller tilbygning faktisk øge din boligs samlede værdi, da de kan hjælpe med smartere løsninger.

2. Kig din forsikring igennem

Selvom det helt sikkert er sjovere at vælge materialer og interiør end at kigge på din forsikring, er det en god idé at få styr på den del i god tid. Når du skal til at bygge om, er det nemlig ærgerligt, hvis du ikke er ordentligt sikret i tilfælde af, at noget går skævt i processen, og du må betale prisen bagefter.

Det kræver tit et tilkøb at være dækket ind ved følgeskader efter håndværker- eller entrepenørfejl. Undersøg derfor, hvordan din husforsikring dækker, også hvis håndværkerne ødelægger noget eller ikke laver arbejdet, som du havde drømt om. Ved en tilbygning bør du også informere dit forsikringsselskab, da det formentlig kræver en ændring i din forsikring.

3. Tænk i gensalg, når du vælger materialer

En fejl, som mange begår, er, at de sparer en masse penge på at vælge billige byggematerialer. Selvom det naturligvis gør byggeprojektet billigere, kan det ofte gå hen og koste dig flere penge i længden.

Bruges der billige materialer, risikerer du at ende med en om- eller tilbygning af dårlig kvalitet, som du vil blive ærgerlig over. Hvis materialerne ikke holder, eller skiller sig negativt ud fra resten af boligen, kan det endda i værste fald sænke husets samlede værdi, hvis det skal sælges en dag. Derfor kan det bedre betale sig med dyrere, men bedre, byggematerialer. Et generelt tip er altid at tænke i gensalg – så vælger du sjældent forkert.

En renovering kan være en hård proces, så lav en masse forberedelse og husk dig selv på, at du snart får et opgraderet hjem.

4. Tjek op på alle regler

Har du husket at undersøge alle reglerne for, hvordan der må bygges på netop din grund? Har du forhørt dig hos de rigtige, og har du sat dig helt ind i lokalplanen? Det er afgørende, at du på forhånd har fået eventuelle tilladelser, og at du sikrer dig, at du ikke laver fejl som eksempelvis at bygge for tæt på naboens grund.

Det er ikke sjovt først at finde ud af bagefter, da det kan have store konsekvenser og længe vil plage dig. Så sørg for et godt forarbejde.

5. Overvej at bo ude i byggeperioden

Hvis du er ude i en omfattende ombygning, skal du overveje, om det overhovedet er muligt at bo i huset, mens det står på. Det kan nemlig være meget hårdt at bo i byggerod, være omringet af håndværkere og at føle sig begrænset for eksempel uden køkken eller bad, mens hverdagen kører.

Tænk derfor over, om det giver mening, om du eller I bor hos familie eller venner i en kort periode – eller i et sommerhus. Et godt tip er, at det er lidt lettere at få lavet en ombygning om sommeren, hvor I kan åbne vinduer og døre og kan opholde jer i haven.

6. Læg 15-30% oveni budget og tidsplan

Selvom både tidsplan og budget ser realistisk ud, bør du indstille dig på, at der formentlig vil komme uforudsete ændringer og udgifter undervejs. Efter I har lavet et grundigt budget, kan det derfor være en god idé at forberede jer på at lægge 15-30 % oveni. Der er måske blevet glemt noget, eller også kan I støde på tilkøb.

Det er også normalt, at byggeprojektet forsinkes på grund af ting som sygdom eller leveringsproblemer. Derfor kan du fra start forberede dig på, at det vil tage længere tid. Væbn dig med tålmodighed – og husk på, at det vil være det hele værd til slut.

Bonustip fra If Forsikring: Pas på dine byggematerialer

Byggematerialer er kostbare og i høj kurs, så derfor bør du sørge for, at du er ordentligt sikret.

Hos If Forsikring dækker alle husforsikringer tyveri og hærværk af for eksempel tagbelægning, mursten og havefliser, der opbevares udendørs i op til tre måneder efter levering. Øvrige byggematerialer såsom vinduer, døre og isoleringsmaterialer er også dækket, hvis de opbevares i en lukket og låst container eller i en bygning på forsikringsstedet. Det kan betale sig at være på den sikre side.

Håndplukket til dig