1930'er-hus med sjæl, charme og lækker terrasse

Det klassiske hus har fået en kæmpe makeover – men med respekt for husets kvaliteter. Resultatet er et moderne, energioptimeret hjem med smukke detaljer.

bolig reportage danske boligarkitekter murstensvilla have terrasse
© Christina Kayser Onsgaard

Den gamle jordterrasse blev fjernet og erstattet af en moderne træterrasse i ipé-træ. Det var arkitektens idé at indbygge det japanske ahorntræ i terrassen. Det vil med tiden vokse op og give let skygge til den sydvendte terrasse.

Det er mere end 8 år siden, at Monica fik overtalt sin ægtemand Sune til at tage ud og kigge en ekstra gang på huset fra 1935 på den idylliske villavej i Gentofte nord for København. Og i dag er hun glad for, at hun lyttede til sin mavefornemmelse.

Det ekstra kig endte nemlig med, at de købte huset, og det har de aldrig siden fortrudt. Heller ikke selv om de har været igennem en omfattende og dyr renovering, som kom til at vare i mere end 5 år, før det sidste bræt på den nye træterrasse var lagt.

Charmerende detaljer

  • Selv om der var meget, som skulle ændres og moderniseres, var der også så meget godt at arbejde ud fra. Der var mange charmerende detaljer ved huset, og det virkede solidt. Det har vi fået bekræftet, for ikke en eneste gang under ombygningen er vi stødt på ubehagelige overraskelser omkring husets grundlæggende stand, fortæller Monica.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter.

Monia og Sune blev af nogle venner anbefalet at tage kontakt til arkitekt Thomas Hjort fra Danske BoligArkitekter. Og ligesom de aldrig har fortrudt valget af hus, har de heller ikke fortrudt valget af arkitekt – og at de i det hele taget benyttede en arkitekt.

bolig reportage danske boligarkitekter terrasse hygge
© Christina Kayser Onsgaard

En markise forhindrer aftenduggen i at spolerer hyggen på terrassen. I baggrunden ses den fine glaskarnap, som arkitekten istandsatte med stor respekt for arkitekturen og det oprindelige håndværk.

Et andet af Thomas Hjorts fingeraftryk er den smukke entré. Her var der før lukket mellem indgangsparti med trappen til 1. sal og en fordelingsgang inde i huset. I dag er det ikke længere en lille entré, man træder ind i, men et smukt hall-agtigt rum, hvor dagslyset falder smukt ned gennem to store ovenlysvinduer.

Spørgsmålet om energi

Men ud over at få nogle smukke rum og en funktionel indretning, der passer til livet i en moderne familie, var der i forbindelse med renoveringen også hele spørgsmålet om energiforbruget. Hulmursisoleringen var oplagt, og derudover har familien fået isoleret skråvæggene på 1. salen og loftet.

Se flere af arkitekt Thomas Hjorts projekter.

bolig reportage danske boligarkitekter stue pejs
© Christina Kayser Onsgaard

En pejs stod på den ønskeseddel, som parret skrev sammen, da de begyndte at lede efter hus. Det kunne dette hus dog ikke byde på, til gengæld var der en skorsten lige her, hvorfor det var relativt let at bygge en pejsekrog op i hjørnet af opholdsstuen.

Fakta om ombygningen

Familien fik: Energioptimering af 210 m2 bolig med bl.a. hulmursisolering samt isolering af loft og 1. sal, installering af solfangere og forsatsvinduer. Derudover ændring af planløsningen i stueetagen, nye tagvinduer og kvist, udskiftning af rør og radiatorer, 2 nye badeværelser, nyt køkken-alrum med udgang til terrassen, nyt vinduesparti i karnappen, stor træterrasse og ny markise.

Processen: Renoveringen er foregået i etaper og har taget ekstra lang tid, fordi parret ikke har sendt projektet i totalentreprise, men selv har indhentet tilbud og fundet håndværkere fra opgave til opgave. Første store ryk tog omkring 9 måneder. Tredje og foreløbigt sidste byggeprojekt var anlæggelsen af den nye træterrasse.
Materialevalg udvendigt: Karnappen er restaureret med nye vinduer i teak, der matcher de oprindelige, som familien valgte at bevare og supplere med forsatsvinduer. Nye inddækninger omkring karnappen er udført i kobber. Træterrassen er bygget i ipé-træ.

Byggepris inkl. arkitekthonorar: ca. 1,8 mio. kr.

Vi har fået så meget ud af at sparre med Thomas om de forskellige løsninger. Da vi diskuterede placeringen af køkkenalrummet var han fx slet ikke i tvivl om, hvordan det skulle placeres. Vi diskuterede også, om vi skulle nedlægge et ekstra værelse for at få et endnu større køkkenalrum, men det advarede han imod. I kan aldrig få for mange værelser, og det må vi give ham ret i dag, hvor vi har tre drenge, fortæller Monica.

bolig reportage danske boligarkitekter dagligstue
© Christina Kayser Onsgaard
bolig reportage danske boligarkitekter vindue haspe håndtag
© Christina Kayser Onsgaard

De smukke og originale teakvinduer er bevaret og suppleret med forsatsvinduer. Arkitekten og energirådgiveren vurderede at gevinsten ved at skifte til lavenergivinduer var mindre end tabet ved at kassere de originale vinduer.

bolig reportage danske boligarkitekter spisestue
© Christina Kayser Onsgaard

Oprindelige var der kun parketgulv i spisestuen. Ejerne synes, at denne gulvtype passer perfekt til huset, og valgte derfor at få ny parket i både stue og det nye køkken-alrum.

bolig reportage danske boligarkitekter udsigt hems
© Christina Kayser Onsgaard

Karnappen er i den grad husets signatur. Da ejerne flyttede ind var her blyindfattede ruder og selve karnappen var indrettet med en blomsterkumme. I dag er det en dejlige siddeplads, og gevinsten ved at erstatte de blyindfattede ruder med almindelig glas er dobbelt: Der kommer både mere lys ind, og nu kan beboerne også nyde udsigten til den gamle have.

bolig reportage danske boligarkitekter køkken
© Christina Kayser Onsgaard

Det nye køkken-alrum er flyttet tættere på stuerne. I første omgang ønskede familien at udvide køkkenet med endnu et rum, men det frarådede arkitekt Thomas Hjort. Hans pointe var, at man aldrig kan få for mange værelser og det fik han ret i da familien midt i den langvarige byggeproces blev udvidet med tvillinger.

Små træer med moderat vækst som fx Japansk Ahorn og Hjortetaktræ er blandt de træsorter, der egner sig bedst som skyggetræer omkring terrassen.

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.