En tilbygning blev løsningen på pladsproblemer hos designeren Kristina Dam
Nu er der plads til både gæster og kreative eksperimenter.
Af
Da en villa blev sat til salg i det kvarter, designer Kristina Dam og familien havde drømt om at flytte til i flere år, måtte de slå til, selvom den var for lille. Pladsen fik de via en tilbygning.
Løsningen på pladsmangel
Efter designeren Kristina Dam og hendes familie havde boet på Amager i otte år, havde de forelsket sig i det nærliggende område ved Italiensvej. Her er kun fem minutter til vandet og ti minutter til Københavns centrum på cykel. Men der kommer sjældent huse til salg i området, så da en villa blev ledig, valgte parret at købe, selvom den manglede lidt kvadratmeter. Det var der heldigvis en løsning på.
– Vi har ofte middagsgæster, så der manglede en større spisestue. Vi så muligheden for at skabe en tilbygning, der samtidig kunne forene det ydre med det indre, og hvor vi kunne lege lidt med nogle ideer, blandt andet den integrerede bænk, fortæller Kristina Dam.
Designeren havde hovedet fuld af tilbygningstanker. Dem gjorde hun til virkelighed med hjælp fra arkitekten Anne Louise Breiner. Resultatet blev en tilbygning på 30 m2, hvor vinduerne kan let skydes til side, så den grønne have bindes sammen med boligen. I enden af tilbygningen folder gulvplankerne sig opad og bliver til front og siddeflade på en lang bænk. Denne løsning er en idé, Kristina Dam længe har ønsket at føre ud i livet.

Skulpturen i vinduet hedder Double Moon Sculpture. Kristina Dam fik ideen til den efter et besøg hos en marmorleverandør. Vasen er en bryllupsgave. Den er designet af Ditte Fischer.
Ny terrasse
Uden for tilbygningen har parret anlagt en terrasse, hvis forskudte linjer er inspireret af et grafisk værk, Kristina Dam lavede dengang, hun uddannede sig til arkitekt.
Terrassen og tilbygningen er ikke det eneste nye, der er kommet til. Parret har gennemrenoveret boligen fra kælder til kvist, og har bl.a. lavet nyt køkken og badeværelse. De har fået rummene til at hænge sammen med en gennemført stil, hvor farverne går igen på alle etager.

Kristina Dam er glad for bænken i tilbygningen. Læderhynderne giver den et eksklusivt touch.
Valget af gulve
– Jeg arbejder med design hele dagen og har brug for ro til øjet, når jeg kommer hjem. Derfor har vi holdt væggene helt hvide. Der er ikke så meget andet, der skal fortælle en historie, end møbler der træder grafisk frem på en neutral baggrund, fortæller designeren.
Hun overvejede først at bruge mørtel på gulvene i stueplan ligesom i kælderen, men valget faldt i stedet på egetræsplanker fra Dinesen, der giver en mere varm atmosfære.
– Det er utrolig vigtigt, hvilke gulve man vælger. De danner grundlaget for hele indretningen, og egetræ passer perfekt til vores nordiske hjem, forklarer hun.

Tilbygningen er tegnet af arkitekt Anne Louise Breiner ud fra Kristina Dams ideer.
Møblerne har historie
Der er en glidende overgang mellem det funktionelle i boligen og parrets nøje udvalgte stykker kunst og design, der er med til at give hjemmet et personligt udtryk. Kristina Dam prøver altid prototyper på sine design af i hjemmet, inden de bliver sat i produktion. På den måde kan hun se, hvordan materialet forandrer sig med tiden, og om det fungerer i brug.
De fleste møbler i hjemmet har en historie tilknyttet. Det er, ifølge Kristina Dam, hvad der gør hjemmet personligt og frembringer den rette stemning. En lampe er købt i New York, lige inden en vigtig aftale kom i hus, arvestykker bærer minder, kunst er gaver fra venner.
En del af parrets ting er fundet rundt omkring i verden på markeder, der giver rig mulighed for at vælge fra mange tidsaldre og stilarter og udse sig lige præcis den ting, der taler til én.
– Mine forældre bor ved siden af et loppemarked, så der er vi også ofte forbi for at se, om der lige skulle være en fin form eller materiale, der skal med hjem, det kunne jo være, den kunne inspirere til nyt design.

Spisebordet med rund bordplade i carrara-marmor er en af Kristina Dams prototyper. Trolleyen er også et af hendes design. Den hedder Bauhaus og er i produktion. Loftslampen er fra Le Klint. Stolene omkring bordet er af Eames-parret, Børge Mogensen og Kristina Dam Studio. Sidstnævnte er en prototype.

Køkkenets hvide elementer, åbenhed og objekter i en gennemgående farveskala binder de to rum sammen.

En hylde i CarrAra-marmor fungerer som udstillingsplatform for objekter med smukke former i det enkle køkken. Marble Perspective-dekorationen og stentøjskrukkerne med guldaftegninger er af Kristina Dam. Rattanbakken er et arvestykke fra hendes mormor. Tekanden og træbakkerne er fundet på et loppemarked. Hendes mand, Ketil, samler selv urterne til den hjemmebryggede snaps, når familien besøger Kristina Dams forældres sommerhus i Skagen.

Køkkenet skulle være så neutralt som overhovedet muligt, så valget faldt på hvide Ikea-elementer, en bordplade i hvid corian og hvide loftslamper fra EllisEllis. Ketil er lidt af en kaffeentusiast, så han har købt en professionel kaffemaskine, så han selv kan og riste bønnerne. Armaturet er fra Ikea.

Terracottavaserne fra serien Dome Vases og en tidlig prototype på lågkrukken Wooden Sphere i marmor pryder spisebordet. Alle objekterne er designet af Kristina Dam.

Den Spanske Stol af Børge Mogensen står sammen med et bord i brændt jern designet af Kristina Dam. Stool-taburetten i eg og Mobile Mirror er også hendes egne designs. Fotokunsten på gulvet er fundet på et loppemarked. Oda-lampen fra Pulpo har hun købt af en kollega på interiørmessen Maison&Objet i Paris.

En fin blanding af funktionalistisk og klassisk design mødes i den lyse stue. Kristina Dam har selv skabt magasinholderen Book Keeper, gulvlampen Cylinder Lamp og bordene Mirror Table og Cube Table. Tæppet er fra Nordahl, og sofaen er fra Muuto.

På væggen i stuen hænger flere af hendes egne værker, bl.a. en collage af hvidt papir, et litografi og en tegning tilbage fra hendes tid på Glyptotekets tegneskole. Derudover ses et foto af en sort sten af Kim Høltermand, et sort litografi af Jørgen Fenger og Mirror Tray af Kristina Dam. Taburetten Stool er også hendes eget design. På den står en kande fundet på et loppemarked. Den er brugt som inspiration i et af hendes kommende værker. CH 27-stolen i eg er designet af Hans J. Wegner.

Rock Sculpture er også et af Kristina Dams værker. Der er kun produceret 100 af dem, og en af dem står på en skænk i stuen. På væggen hænger fotokunst fundet på et marked i London.

Fotokunst med bind for øjnene af Henrik Adamsen hænger sammen med værker af Kristina Dam, Kim Høltermand og Jørgen Fenger. Fotokunsten er en gave fra kunstneren selv. Kristina Dams gulvlampe Cylinder Lamp giver et blidt lys fra rammen. Sivene i vindueskarmen er plukket i hendes forældres have. De står fint i kontrast til de mange lige linjer, der ses i boligen.

Kontoret bliver mest brugt af datteren Vera, når der skal tegnes eller laves lektier. Kristina Dam arbejder bedst på nye ideer i sofaen. Skrivebordet er fra Hay. Belysningen kommer fra den hvide Arne Jacobsen-standerlampe og en spotlampe fra Achille Castiglioni. Tæppet er fra Massimo. Den sorte Stool-taburet står ved siden af en J39-stol af Børge Mogensen.

Et udsnit af kontorbordet viser, at den samme farveskala går igen i hele boligen – også i små detaljer.

På badeværelset på første sal er gulvet lagt i sildebensmønster med italienske fliser fra Byens Fliser.

I soveværelset har parret bevaret træpanelerne på væggen. Sengetæppet er fra Nordal. Kristina Dam har brugt sit eget design Cube Table som sengebord.

Møblet Botanic Storage til opbevaring med skydelåg er udført i egetræ og kobber. Det er designet af Kristina Dam. På vasken ses hendes Wooden Sphere-æske og Cylinder Storage-krukken til opbevaring af smykker og makeup. Vasken er fra Byens Fliser, armaturet er fra Vola, og lampen er fra Light Point. Spejlet Reflecting Mirror har hun selv designet.