Vild idé: Skyskraber med gletchere og jungler

En gruppe polske arkitekter har vundet førsteprisen i en skyskraber-konkurrence. Deres vision er et himmelstræbende hus, som rummer 11 naturscenerier.

Skyskrabere med floder, vildnis, marker, vandfald, blomster, isbjerge ... Det er ét af svarene på det store og altafgørende spørgsmål: Hvordan skal vi bo i fremtiden? Og hvordan kan vi overleve ... os selv?
Overbefolkning er et af verdens mest presserende problemer, og alt tyder på, at klodens metropoler får brug for mere humane og sunde boligløsninger. Løsninger, der rager langt op i himlen og kan rumme millioner af mennesker uden at belaste miljøet for meget.

Læs også: Se de vilde tegninger af verdens første by under vandet

Skysskrabere er kommet for at blive, og de tårnhøje huse vil blive højere og højere – og mere vanvittige i konstruktioner og idé.
Men samtidig skal de være mere menneskelige og konceptuelle. Det er ikke nok at udtænke bygninger med hundredevis af etager og plads til mange individer – arkitekturen skal også værne om det sjælelige og menneskets behov for fri bevægelse og natur.

Magasinet eVolo afholder hvert år en arkitektur- og designkonkurrence, hvor innovation og vovemod belønnes. Vinderen af 'eVolo Skyscraper Competition' er netop fundet. Det polske arkitektfirma BOMP vandt med en skyskraber, der har hele 11 forskellige naturscenerier indbygget. Her er alt fra sumpe over vandfald til jungler og gletchere (se illustrationen herover).

Læs også: Se den smukke arkitektur i New Zealands trætoppe

De polske arkitekter er blevet belønnet med den prestigefulde pris, fordi de har imødegået menneskets drøm og søgen efter naturen. Og de 11 etager er ikke bare kulisser – de er gennemtænkte med vandtanke, termisk teknologi og selvfølgelig plante- og dyreliv.
Skyskraberen har fået tilnavnet Essence, og ja, ideen er på mange måder en allegori på Noahs Ark, et back-to-nature-tema, der optager mange skabende og kreative mennesker i disse år.
Med andre ord: Vi forbereder os på den dag, kloden siger til menneskeheden: Jeg vil skilles.