© Shimizu Corporation

Se de vilde tegninger af verdens første by under vandet

Et japansk firma har planer om at bygge en by til 5000 mennesker under vandet. Det bliver måske dine børnebørns hjem ...

Klodens metropoler er under pres, bl.a. på grund af overbefolkning, men også fordi global opvarmning får vandstandene til at stige og giver risiko for oversvømmelser af kystbyer.
Men japanerne har ikke tænkt sig at give op. Et af landets største og mest innovative koncerner, Shimizu, har lanceret tegningerne af en undervandsby, som vil løse mange af verdens problemer.
Byen hedder Ocean Spiral og er konstrueret som en spiral, der rækker 75 etager ned i vandet. Øverst er der en gigantisk kuppel med lejligheder, kontorer, butikker, teatre mv., og tanken er, at hele konstruktionen skal være selvkørende med energi og fødevarer.
Firmaet har udtænkt en genial energiløsning: Der pumpes iskoldt vand op fra havets bund, og det skaber termisk energi, når kulden mødes med den varme overflade. Samtidig vil havvandet blive bearbejdet, så det kan drikkes, og der vil være store bassiner til fiskeopdræt og plantedyrkning.
Men ikke nok med, at undervandsbyen producerer sin egen miljørigtige energi og mad - den kan også aflaste resten af kloden. De japanske forskere har udviklet en metode til at opbevare CO2 på havbunden, så den nedbrydes og gøres til metangas.
En af de største udfordringer er dog selve byggeriet, men det er der også råd for: Japanerne er i gang med at konstruere nogle gigantiske 3D-printere, som kan skabe formene. Hvis det lykkes, anslår Shimizu Corporation, at projektet kommer til at koste omkring 26 milliarder dollars.