© Adam Mørk

Se super-biblioteket - det største byggeri i Aarhus nogensinde

Det er Skandinaviens største bibliotek og det største byggeri i Aarhus nogensinde. 2,1 milliarder er den samlede pris for det kæmpemæssige projekt. Dokk1 ligger ved åens udløb og er netop åbnet.

Det er byudvikling i den helt store skala, som foldes ud og indvies i dag. Hele havnefronten i Aarhus gennemgår en banebrydende forvandling i disse år – under den samlede betegnelse Urban Mediaspace. Her skal være bibliotek, Borgerservice, cafeer, teater og et gigantisk parkeringsanlæg.

Budgettet har været 2,1 milliarder, og arkitektfirmaet schmidt hammer lassen architects står bag Skandinaviens største bibliotek, Dokk1.

Intet mindre end 30.000 kvadratmeter med moderne biblioteksfasciliteter er Aarhus' nye, kulturelle signatur på havnen. Det afløser det 80 år gamle – og meget utidsvarende – bibliotek. Et nyt multilæringsskib har lagt til i havnen.

Læs også: ARoS har en af verdens smukkeste udsigter

Schmidt hammer lassen har efterhånden sort bælte i store kulturbyggerier. Tegnestuen står også bag museeet ARoS og Den sorte Diamant i København.

Kim Holst Jensen, Senior Partner i schmidt hammer lassen architects, siger:

  • Dokk1 er ikke bare en bygning. Det er et sted for udveksling af viden og kreative muligheder og et multi-kulturelt mødested, der vil ændre folks opfattelse af byen. Dokk1 understreger dette i sin arkitektur, hvor der er skabt en exceptionel visuel kontakt til byen - både indefra og udefra – som gør bygningen til et ikon og landemærke både for byen og for vidensamfundet. Politikens arkitekturanmelder giver 5 stjerner til Dokk1 og kalder det en imponerende 'burger'.
  • Den har syv kanter og er skråt afskåret mod gaden og mod vandet, hvor henholdsvis trafikken og bølgerne spejler sig i dens vinduesbånd. Og det er lige de to skårs spejlinger, der også i gråvejr giver den et ydre liv og forbinder dens ellers lidt stedløse arkitektur til stedets, lyder det i anmeldelsen.

Læs mere om det sidste årtis arkitektoniske seværdigheder i Århus