Europas Kulturhovedstad
Århus er en boomtown. Befolkningstallet stiger med lynets hast, og nye seværdigheder popper op allevegne i verdens mindste storby, som byen i gamle dage yndede at kalde sig.
Væk er enhver beskedenhed i dag. Nu poster byen det ene spektakulære kulturbyggeri ud efter det andet, og hver gang er arkitekturen en del af attraktionen.
i 2014 voksede det nye Moesgaard Museum op af jorden uden for Århus. I 2015 var det det gigantiske biblioteks- og kulturhuskompleks, Dokk1, der lagde til ved havnefronten i Århus. Der er ingen tvivl om, at Århus mener det alvorligt med oprustningen frem mod at blive Europas kulturhovedstad i 2017.
Moesgaard Museum
Moesgaard Museum flyttede i 2014 ind i en skrånende betonkile støbt ind i landskabet ved Skåde Bakker lidt uden for Århus. Tidligere havde museet haft til huse i en ærværdig gammel herregaard med dertilhørende stalde.
Det nye Moesgaard Museum på 16.000 kvadratmeter er tegnet og udtænkt af Henning Larsen Architecs med græs på taget. Her kan folk og fæ springe rundt eller holde picnic med en bjergtagende udsigt ud over Marselisborg Skovene og Århus-bugten.
Moesgaard Museet brander sig med forkortelsen MOMU. Her er det århusianske museum sikkert inspireret af det verdensberømte MOMA - New Yorks Museum of Modern Art, og det er måske ret betegnende for det mentale vokseværk, som den europæiske kulturby, Århus, gennemlever i disse år.
Isbjerget i Århus Ø
Århus breder sig til alle sider: ind i landet og ud i vandet. Ude i vandet mellem midtbyen og skoven Riiskov er en hel ny bydel ved at opstå: Århus Ø. Her har et konsortium af fire tegnestuer designet et helt nyt kvarter, som på grund af sit fascinerende hvide og takkede look og sine isblå altaner er blevet døbt Isbjerget.
Isbjerget skød frem i 2013 og har allerede vundet flere internationale priser.
En af de fire tegnestuer bag byggeriet er århusianske CEBRA. Det er noget andet, der præger byen: Byens mange internationalt toneangivende tegnestuer, som blandt andet tæller netop CEBRA, Schmidt, Hammer og Lassen og C.F. Møllers tegnestue.
Historien og de mange færdiggjorte byggeprojekter har vist, at Århus nyder godt af symbiosen med byens arkitektskole, som er den eneste anden af slagsen i Danmark ved siden af Arkitektskolen i København.
Læs boligreportage om Isbjerget i Århus Ø på Bo Bedre.
Kæmpebiblioteket DOKK1
Det var den århusianske tegnestue Schmidt Hammer Lassen, der tegnede Den sorte Diamant - tilbygningen til Det kongelige Bibliotek i København, som bandt biblioteket sammen med Københavns Havn.
Sidste år, i 2015, indviede Århus og SHL en ny kulturel supertanker lige midt i Århus by og også her ud til havnen. Det nye gigantiske kulturhus er blevet døbt Dokk1. Bygningen rummer både borgerservice, et topmoderne bibliotek og tusindvis af kvadratmeter til alle tænkelige og utænkelige kulturelle formål.
En af de største attraktioner ved biblioteket er de fire meget fantasifulde legepladser, som man finder på en kæmpe åben balkon, der strækker sig hele vejen rundt om Dokk1. Her rutscher børn igennem store bjørne og kinesiske drager.
Legepladserne er alle designet af tidens ukronede konger inden for genren: københavnske Monstrum. Læs om legepladserne her på Bo Bedre.
Læs mere om kulturhuset og biblioteket Dokk1 på Bo Bedre.
Aros - museet med glorien
Det var også Schmidt Hammer Lassen, der var på færde med Aros, det forholdsvis nybyggede århusianske kunstmuseum, der stod færdigt i 2004.
Selvom bygningen er smuk og markant både indeni og udefra, så er Aros først blev til en sensation med den farveglorie, som den islandske kunstner Olafur Eliasson udstyrede bygningen med i 2008.
Den farvede glorie er i virkeligheden en rund glaskorridor med farvefiltre i hele farvespektret på ruderne. Olafur Eliassons værk Your Rainbow Panorama, som glasglorien hedder, er på kort tid blevet et ikon og et nyt vartegn for Århus.
Det har uden tvivl været medvirkende til succesen, at glorien også er et udsigtspunkt, som museeets besøgende kan betragte Århus fra - 360 grader rundt. Det gør oplevelsen inde fra Eliassons regnbue til noget helt unik, som ingen, der besøger Århus, bør snyde sig selv for.
Fra Your Panorama Rainbow har man i øvrigt en smukt udsigt til Århus Rådhus, som daterer sig tilbage fra 1941 og er tegnet af arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller.
Den marmorbeklædte, modernistiske bygning med det karakteristiske rådhustårn, som onde tunger mener, at man endnu ikke har fjernet stilladset til, var tidligere det ubestridte vartegn for Århus. Men byggeboomet og det kulturelle vokseværk i Århus har medvirket til, at Arne Jacobsens Rådhus i dag nok må dele den ære med et par af det sidste årtis kulturelle flagskibe.
Århus Universitet
Udover rådhuset havde Århus længe kun et andet større arkitektonisk landemærke af modernistisk tilsnit:
- Aarhus Universitet - bygget af den lokale tegnestue C.F. Møller tiilbage i 1931 med gule rektankulære bygningskroppe spredt ud over et bølgende træklædt morænelandskab.
Siden 1931 har universitet haft vokseværk, og alt senere byggeri er tegnet eller superviseret af C.F. Møllers tegnestue.
I dag har universitet ca. 44.000 studerende og 11.000 ansatte. Alle disse studerende er med til at gøre Århus til en udpræget ung by og dermed skabe grundlaget for en metropol med udsyn og fornyertrang.
Godsbanen i Århus
Det unge befolkningsunderlag har i høj grad være med til at gøre Århus til en by med en florerende kulturel undergrund. Epicentret for denne undergrund er efterhånden blevet byens nye kulturmekka, Godsbanen, som er beliggende ved baneterrænnet bag Århus Musikhus og Århus Kongrescenter.
Her er der åbne scener, værksteder, filmværksteder og kunstfaglig rådgivning - og 1000 andre ting i den renoverede og udbyggede godsterminal.
Har du et ærinde i Århus, er det altid værd at tjekke ud, hvad der foregår på Godsbanen. Eller er du en ung, håbefuld kunstnerspire - og dem er der mange af i Århus -, så kan Godsbanen hurtigt blive dit nye hjem.
Godsbanen er tegnet og renoveret af Exner Arkitekter og 3 X Nielsen.
Den næste satsning i Århus?
Hvad skal det næste store kulturbyggeri blive? Som det ser ud i øjeblikket er det stilhed før storm.
I 2017 bliver Århus sammen med Region Midtjylland til Europas Kulturhovedstad. En ære, som tilfaldt Århus, ved at overtrumfe Sønderborg, som var den eneste anden danske ansøger til titlen. København har allerede været kulturhovedstad i 1996.
De ydre rammer er på plads i Århus med de mange nye spektakulære kulturinstitutioner med store armbevægelser og europæisk format. De brygger sikkert på et eller andet nyt byggeprojekt i Århus Byråd. Men hvad skulle det næsten være? Nogen, der har nogle bud? En triumfbue?
Frederiks Plads - tæt på Århus Banegård
Der er et stort prestigebyggeri på vej: Tegnestuen C.F. Møllers Frederiks Plads på en ryddet tomt tæt på Århus Banegård.
C.F. Møller er endnu en af de århusianske tegnestuer, som er gået global med projekter og byggerier i hele verden. Her folder tegnestuen sig dog igen ud dér, hvor det hele begyndte med Århus Universitet.
Det kommende store bolig- og erhvervskompleks med store grønne rekreative arealer er dog blevet forsinket på grund af usikre jordbundsforhold, der risikerede at underminere de omkringliggende byejendomme. Derfor har entreprenørne valgt at sløjfe en række kælderarealer, så udgravningen ikke pludselig kom til at ligne en katastrofefilm fra Hollywood med kollapsende bygninger over det hele.
Helhedsplan Gellerup
Århus har et nyt spektakulært byggeprojekt i støbeskeen. Hvis projektet lykkes, så er det det endegyldige bevis for, at Århus kan gå på vandet.
Gellerup i forstaden Brabrand er jævnligt nyhedsstof. Højhuskvarteret får ofte dårlig presse pga. områdets ghettolignende karakter og forholdsvis hyppige udbrud af bandekriminalitet. Århus kommune vil gerne vende denne trend. Derfor har kommunen iværksat en kæmpe ombygningsplan for hele bydelen. Som led i denne plan vil:
- det ensformige boligbyggeri blive opdelt i mindre kvarterer med hver deres særpræg.
- bygningerne blive udstyret med nye og varierende facader.
- forskellige ejerformer frem over præge bydelens boligudbud. Bestanddelen af socialt boligbyggeri vil derfor blive mindsket betragteligt.
Gellerup er på mange måde allerede et attraktivt område med gode indfaldsveje til Århus via Silkeborgvej. Der er samtidig store rekreative områder omkring Brabrand sø og Hasle Bakker. Området har også allerede et af Århus' største indkøbscentre i form af City Vest. Der er således mange gode grunde til, at Århus har sat dette store projekt i søen. Og med Århus' heldige hånd i arkitektoniske projekter er der meget, der taler for, at det vil lykkes for den østjyske hovedstad.
Læs mere om Helhedsplan Gellerup her.
Design og nightlife i Århus
Århus er dog meget andet end mastodontbyggerier. Det er også en pulserende shoppingby med et utal af funky restauranter, hippe designbutikker og boblende gå-i-byen kvarterer.
Der er først og fremmest det gamle, hyggelige latinerkvarter, der er en del af middelalderbyen i Århus tæt på Domkirken. Trøjborg-kvarteret har også længe været med på noderne, ikke mindst på grund af nærheden til universitet. De sidste 5-6 år er Jægergaardsgade-kvarteret og Frederiksbjerg blevet et nyt trækplaster for natteravne og designelskere.
Men det er en hel anden historie, og den vil vi snarligst vende tilbage til. Vi har nemlig for nylig lavet et shout-out fra Bo Bedres Instagram-profil. Her har vi fået et væld af spændende tilbagemeldinger. Så stay tuned! Vi vender snart tilbage med en situationsrapport fra gadeplan i Århus.