Herskabslejlighedernes herligheder
Derfor er de statelige store bylejligheder fra en svunden tid stadig hotte. Se det store galleri med det bedste fra BO BEDREs artikler om herskabslejligheder.
Af — 13. januar 2016
Hotte herskabslejligheder
Herskabslejligheder har altid været hotte, selvom de egentlig er håbløst outdatede:
De er skabt for rige familer med tjenestefolk. Derfor er køkkenerne ofte gemt langt væk for enden af en snæver gang. Lejlighederne er desuden så rummelige, at de koster formuer at opvarme.
Alligevel er der mange, der vil give deres højre arm for en herskabslejlighed. Hvorfor? HVORFOR?

Hvad er en herskabslejlighed?
En herskabslejlighed er en lejlighed for herskabet - og for tjenestefolkene. Det er en botype og en boform, som først og fremmest forbindes med bykernen i de store danske byer - København, Århus, Ålborg, Odense.
De fleste stammer fra dengang, hvor byernes befolkningstal eksploderede, og urbaniseringen tog fart. Det var i Danmark primært i den sidste del af 18-tallet.
Her blev byerne på meget få år tætte og store, og der var ikke længere plads til haver og hestestalde, hvis man gerne ville bo tæt på magtens elite i byerne.

Luksus
Herskabslejligheder udstråler luksus. Der er dobbeltdøre, stuk i loftet, og parketgulv i ædle træsorter.
Og så er der plads!
7-8 værelser med store lyse stuer ud til gaden er helt normalt.
Der er også ofte flerfløjede vinduer og højt til loftet. Så er man en ynder af plankeborde, Provence-borde (som på billedet) og store selskaber - så skal man ønske sig en herskabslejlighed til jul.

Lysekroner og stuk
I herskabslejlighedernes store stuer er der ofte stukrosetter midt på loftet med ophæng i midten til datidens prangende lysekroner.
Det er stadig herskabslejlighederne, der i nutidens byer har de bedste rammer for krystallysekroner. I almindelige hjem med under 2 1/2 meter til loftet virker de som ren overkill.
Hvis man synes, at lysekroner er passé, så kan man bare bruge de medfødte ophængningsmuligheder i herskabslejlighederne til PH-kogler og moderne loftslamper som denne fra Santa & Cole.
Kast et par klassiske Eames-lænestole om rundbordet under loftslampen, så er den modernistiske stemning ved at være der.

Stuer én suite
Herskabslejligheder har ofte flere stuer én suite. Det var her herskabet opholdte sig, når de var kommet i tøjet. Og det var først og fremmest stuerne, der blev opvarmet. Det var for de ældste ejendomme med store kakkelovne. Senere kom de store buldrende radiatorer i støbejern til.
Mange forbinder herskabsleligheder med København og Frederiksberg, men der er også herskabslejligheder i Århus (som her) og i andre byer med bykerner fra urbanismens tid som Odense og Ålborg.

De små værelser i herskabslejligheden
De store herskabslejligheder havde ud over store stuer også en hob af små værelser. De allermindste var beregnet for det fastboende tyende som stuepiger og køkkenpersonale, og de lå tit tæt op ad køkkenet.
De små værelser omfattede også herskabets soveværelser. Alle de små værelser lå typisk hen ad en lang mørk fordelingsgang, der ledte ind i ejendommens sidehuse.
Disse små værelser er ofte forsvundet under nyerere ombygninger.
Det er også sket her, hvor et par værelser er blevet lagt sammen, så køkkenet har fået lov til at brede sig.
Billedet stammer fra en stor lejlighed fra 17-tallet i Nyhavn

Walk-in-closet
De små værelser kan også bruges til et walk-in-closet eller et lille kontor. Elller begge dele - som her.

Den hvide herskabslejlighed
Gode gulve i kernetræ ses i dag hyppigere i herskabslejligheder end parketgulve. De egner sig også bedre til overmaling, hvis man har lyst til at lysne hele lejligheden.
Det har Paprika Steen gjort i sin herskabslejlighed på Frederiksberg. Det eneste fastsiddende element, der ikke er malet hvidt er faktisk den høje, grønne porcelænsovn, som også er gammel kending i herskabslejligheder.
Et lyst i look i herskabslejligheden er et oplagt valg, hvis man gerne vil boltre sig i den brede farveskala i lejlighedens øvrige inventar - som Paprika Steen for eksempel har gjort med det håndknyttede tæppe på gulvet.

Bodil'er på porcelænsovnen
Det hvidtnings-stunt, som Paprika Steen har lavet med sin grønne porcelænsovn, er det kun de færreste, der kan gøre efter:
Hun har stillet de 4 hvide Bodil'er, hun har vundet for sine skuespilpræstationer på porcelænsovnen. Dem kan man trods alt endnu ikke købe i IKEA.

Jul i herskabslejligheden
Porcelænsovnene er sjældent længere i brug i dag. De kan være kostbare antikviteter, men mange beholder dem, fordi de er en del af stedets ånd.
Det har tøjdesigneren Charlotte Vadum valgt at gøre i sin herskabslejlighed og givet den en daybed som nabo.
Har man lyst en daybed, så er herskabslejligheden faktisk ét af de steder, hvor der er god er plads til sådan én.
Ligesom herskabslejligheden med sin gode loftshøjde også er som skabt til juletræer.

Radiatorskjuler
De hundrede år gamle radiatorer i herskabslejlighederne er også kram og godt håndværk, men de er trods alt ikke den mest energivenlige løsning.
Derfor bliver de ofte erstattet med mere moderne varmeløsninger.
De gamle radiatorer ser nogle gange noget brutale ud i rummet. Så kan man jo heldigvis altid bygge sig en radiatorskjuler eller købe én.

Herskabskøkkenet
Køkkenet er ikke altid en undskyldning for sig selv placeret dybt nede for enden af pistolgangen. Nogle steder findes der også rummelige køkkener med herskabeligt præg.
Herskabslejligheden egner sig i hvert fald glimrende til højloftede køkkener med god udluftning. Hvidmalede køkkener i opdateret svensk bondestil gør sig særlig godt i herskabslejlighederne.

Køkkenettet i herskabslejigheden
Gider man ikke den prangende stil og de store ombygninger, så kan man også bevare proportionerne i det gamle kokke-køkken.
Det har Paprika Steen gjort i sin herskabslejlighed. Hun har også beholdt en tidligere ejers mere ydmyge laminatkøkken. Hun kan selv godt lide den afslappede stil, køkkenet udstråler. Hun har så givet det en accent dels med vitrineskabet, som peger tilbage til herskabslejlighedernes storhedstid, og dels med de små grønne pendler over køkkenbordet, som frisker det hele op.

Herskabslejlighed på kvisten
Der er også herskabslejligheder på kvistniveau. Sådan én ejer designeren Frederiks Bagger. Her er grundplanet blevet helt nyfortolket, og et nyt moderne køkken er blevet indsat.

Paneler
Høje paneler på væggene i herskabslejligheder var også et populært indslag i denne boligform. Det kan inspirere til at lege med tapeter og maling som i dette soveværelse hos Nina Nyborg. Tapetet på væggen er fra Cole & Son, Tapetcafé.
Mere om indretningsarkitekten og stylisten Nina Nyborgs soveværelse og lejlighed

Høje paneler i herskabslejlighed
Panelerne på det foregående billede var forholdsvis lave. Her er de så i den fuldt udfoldede form som ikonisk, høje paneler.
Her er vi igen i Paprika Steens meget venlige herskabslejlighed. og her i soveværelset er det stadig det hvide, lyse look, der dominerer. De store flerfløjede vinduer bidrager smukt til lyshavet.

Badeværelser i herskabslejighederne
Badeværelserne er ofte den store indretningsmæssige udfordring i herskabslejlighederne. Det oprindelige armatur og inventar er sjældent tidssvarende.
Så kan man anlægge et par forskellige strategier. Man kan forsøge at genskabe en stemning fra det forrige-forrige århundrede.
Det har indretningsarkitekten og stylisten Nina Nyborg gjort i sit badeværelse med den moderne vaskekumme, som godt kan forveksles med en antikvitet fra den oprindelige indretning. Facetspejlene over vasken er dog fra herskabslejlighedernes storhedstid.

Når fortid og nutid mødes
Her mødes fortid og nutid igen hos Nina Nyborg i mødet mellem det moderne med det tilbageskuende empire-badekar og den topmoderne bruseniche.

Sprintnyt badeværelse
Alternativt kan man i badeværelset også bare fjerne alt det oprindelige inventar og insistere på, at det her er det 21. århundrede!

Historismen
Her i denne herskabslejlighed fra Århus er historismen flyttet ind i lejligheden. Det er ofte denne eklektiske stilart, der låner fra alle mulige forskellige epoker, der dominerer facaderne i de ejendomme, hvor man finder herskabslejighederne.
Her titter historismen, der var fremherskende i Danmark i anden halvdel af 18-tallet, frem i det ornamenterede plankeloft, som man kender både fra kirker og slotte helt tilbage fra den romanske tid.

Paneler og stuk
Her i den samme lejlighed i Århus er både stukatøren og panelsnedkeren gået amok.

Driverliv
Herskabslejligheden er bare perfekt til afslapning og driverliv og til høje billedramer og lysekroner.
Og så er herskabslejligheden indbegrebet af lys med sine høje, flerfløjede vinduer i stadsstuerne, men...

Højt vindue i pistolgang
... herskabslejlighederne er også så meget andet med sine kringelkroge og rester fra en svunden tid som dette vindue. Det har oprindeligt været der for at kaste lyse ind i den mørke pistolgang til tyendet og til herskabet, når det trak sig tilbage for natten til soveværelserne i baghuset.