Friform i Sydtyrol
© Mads Mogensen

Glashuset i Sydtyrol: Stor arkitektonisk oplevelse på få kvadratmeter

Der er en iboende fornemmelse af at være i ét med naturen og komplet frihed, når man besøger arkitekt Martin Grubers hus Freiform i Sydtyrol.

Hvor end man vender sig hen, er udsigten – bogstavelig talt – bjergtagende. Landskabet rundt om huset byder på skov med gamle kastanje- og frugttræer.

Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Fra det lille køkken er der direkte adgang til en spiseplads udenfor, her med møbler fra Pedrali.

© Mads Mogensen

En seng på en eng

– Jeg har altid drømt om en seng, der står midt på en eng. Sådan beskriver arkitekt Martin Gruber den poetiske tanke bag gæstehuset Freiform, som han i sin tid byggede som en gave til sin hustru, Anni, så parret har plads til besøgende venner og familie.

Vi befinder os i Sydtyrol på den italienske side, tæt ved landsbyen Verdings. Det var her, Martin Gruber voksede op, og her, han vendte tilbage til som uddannet arkitekt, da han fik muligheden for at overtage sin bedstefars landsted. Huset var i for dårlig stand til at blive restaureret, så Martin Gruber så muligheden for at bygge sit drømmeprojekt.

Martin Gruber Friform i Sydtyrol
© Mads Mogensen
Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Friform i al sin enkelhed. De organiske, bløde former passer ind i det kuperede landskab, og det grønne tag er også med til at sørge for, at huset går i ét med omgivelserne.

© Mads Mogensen

Freiform blev til i frihånd

Det tog ham et år at tænke alle sine tanker om Freiform. Hvordan det skulle føles som at komme hjem og at lande i naturen og sæsonerne. Hvordan bygningen ikke måtte forstyrre sine omgivelser, men snarere skulle forsvinde ind i dem og give en fornemmelse af at være en del af bakken, den ligger på, frem for at ligge “på” bakken.

Og for at det ikke skal være løgn, så er Freiform meget passende tegnet i frihånd, cirka fem minutter før tegningerne skulle være hos myndighederne til godkendelse.

Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Om sommeren, når det bliver rigtig varmt, kan man trække udendørsgardiner for hele vejen rundt langs glasfacaden, så indeklimaet ikke bliver overophedet.

© mads Mogensen

– Jeg lod min mavefornemmelse guide mig, og udfaldet føltes helt rigtigt, siger han om grundplanen til huset, som han har inddelt i tre sektioner, der alle vender deres fokus ud mod omgivelserne for ikke at komme i karambolage med hinanden, og som skaber den bløde polygonfacon.

Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Den ene vinge af freiform indeholder et minimalistisk køkken, hvor Martin Gruber selv har lavet køkkenøen i en blok af massivt egetræ. Skulpturen i brændt træ har han også lavet. Barstolen er fra Mobitec.

© Mads Mogensen

Martin Gruber har selvfølgelig ikke kun overvejet de ydre former, men i lige så høj grad taget stilling til materialer og interiør indenfor.

Her har han sammensat et kontrastfyldt indre ved eksempelvis at lade et hårdt betongulv følge husets bløde former, imens et varmt og blødt materiale som træ er blevet givet et stramt og lineært udtryk i køkkenet.

Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Kig fra stuen, hvorfra man kan se alle husets funktioner: soveværelse til venstre, alkove til højre og en bid af køkkenøen. Alkoven har tykke uldgardiner, der sikrer lidt privatliv, hvis pladsen skal bruges som ekstraværelse. Sofaen er Innovas Arsenale.

© Mads Mogensen

Leg med kvadratmeterne

Derudover er der et lille køkken med dertilhørende spiseplads udenfor, en lille alkove med en daybed, der tjener som ekstra soveplads, og en stue. I sidstnævnte såvel som i køkkenet er møbler og interiør fritstående i rummene, så man kan bevæge sig rundt om dem, og det hele er pakket ind i det omkringliggende landskab af bjerge og dale.

– For mig er arkitektur allerbedst, når man kan omgive sig med det uden at lægge mærke til det.

Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Alt på nær det runde brændeovnsrør kan flyttes. Det kan til gengæld roteres, således at man kan nyde ilden, hvor end man befinder sig i rummet. Stolen er fra Innova, bordene er fra Dekocandle, og skindet på gulvet fra Heitmann Felle.

© Mads Mogensen

Det skiftende landskab

De 65 m2 bliver i høj grad påvirket af vejret og sæsonerne og skifter nærmest udseende dag for dag, fordi samtlige vægge er lavet af glas. Det giver en enorm lethed til huset og konstant følelsen af at være i direkte kontakt med naturen.

Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Glasfacaden afspejler omgivelserne, og udtrykket indenfor ændres konstant alt efter vind, vejr og sæson. Naturen er en konstant medskaber af oplevelsen af et ophold i Freiform.

© Mads Mogensen
Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Det store udkigspunkt inde i huset, hvor interiøret står frit for at sikre fleksibilitet i forhold til udsigten.

© Mads Mogensen
Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Bjerge og dale præger det sydtyrolske landskab i Italien.

© Mads Mogensen

Selvom indretningen er enkel, har Martin Gruber haft stor fokus på at skabe et hyggeligt indemiljø, der tilpasser sig klimaet året rundt: de varme somre og de snefyldte vintre.

Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Hvis man er typen, der godt kan lide idéen om at sove udenfor, men bryder sig knap så meget om det i praksis, så kommer man næsten ikke tættere på end i soveværelset i Freiform. Som at sove på en eng, som var Martins ønske.

© Mads Mogensen
Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Sengen er speciallavet til rummet, der har en huleagtig fornemmelse. Bag døren, der spejler landskabet, er badeværelset

© Mads Mogensen
For mig er arkitektur allerbedst, når man kan omgive sig med det uden at lægge mærke til det. — Martin Gruber
Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Vasken i cement er designet af Martin Gruber, speciallavet af Ivan Oberpertinger og sat sammen med et spejl i bløde, svungne former. En gren fra et af grundens pæretræer tilføjer natur til det eneste rum i huset, som ikke har en udsigt.

© Mads Mogensen

Alle rum i Freiform er bygget op omkring udsigten, med undtagelse af badeværelset, der ligger i forlængelse af soveværelset og er bygget helt op ad bakken, huset ligger på.

Martin Gruber Friform i Sydtyrol

Badeværelset ligger i forlængelse af soveværelset og er holdt i monokrome farver.

© Mads Mogensen
Martin Gruber Friform i Sydtyrol

De sorte vægge sikrer en intim og privat oplevelse i det ellers meget åbne og lysfyldte hus.

© Mads Mogensen

Besøg Freiform

Freiform er ikke blot et privat gæstehus, men kan også lejes. Det ligger på en grund, der er ejet af Martin Grubers familie, som dyrker jorden omkring det. Her finder man høns, køer, en hest og et enkelt æsel samt en stor økologisk grøntsagshøst. Bor man i Freiform, er man velkommen til at forsyne sig med æg, mælk, grøntsager og frugt – alt sammen helt frisk. Der er plads til fire gæster, og man kan læse meget mere på freiform.it.

LÆS OGSÅ