Hvor end man vender sig hen, er udsigten – bogstavelig talt – bjergtagende. Landskabet rundt om huset byder på skov med gamle kastanje- og frugttræer.
En seng på en eng
– Jeg har altid drømt om en seng, der står midt på en eng. Sådan beskriver arkitekt Martin Gruber den poetiske tanke bag gæstehuset Freiform, som han i sin tid byggede som en gave til sin hustru, Anni, så parret har plads til besøgende venner og familie.
Vi befinder os i Sydtyrol på den italienske side, tæt ved landsbyen Verdings. Det var her, Martin Gruber voksede op, og her, han vendte tilbage til som uddannet arkitekt, da han fik muligheden for at overtage sin bedstefars landsted. Huset var i for dårlig stand til at blive restaureret, så Martin Gruber så muligheden for at bygge sit drømmeprojekt.
Det tog ham et år at tænke alle sine tanker om Freiform. Hvordan det skulle føles som at komme hjem og at lande i naturen og sæsonerne. Hvordan bygningen ikke måtte forstyrre sine omgivelser, men snarere skulle forsvinde ind i dem og give en fornemmelse af at være en del af bakken, den ligger på, frem for at ligge “på” bakken.
Og for at det ikke skal være løgn, så er Freiform meget passende tegnet i frihånd, cirka fem minutter før tegningerne skulle være hos myndighederne til godkendelse.
Leg med kvadratmeterne
Derudover er der et lille køkken med dertilhørende spiseplads udenfor, en lille alkove med en daybed, der tjener som ekstra soveplads, og en stue. I sidstnævnte såvel som i køkkenet er møbler og interiør fritstående i rummene, så man kan bevæge sig rundt om dem, og det hele er pakket ind i det omkringliggende landskab af bjerge og dale.
– For mig er arkitektur allerbedst, når man kan omgive sig med det uden at lægge mærke til det.
Freiform er ikke blot et privat gæstehus, men kan også lejes. Det ligger på en grund, der er ejet af Martin Grubers familie, som dyrker jorden omkring det. Her finder man høns, køer, en hest og et enkelt æsel samt en stor økologisk grøntsagshøst. Bor man i Freiform, er man velkommen til at forsyne sig med æg, mælk, grøntsager og frugt – alt sammen helt frisk. Der er plads til fire gæster, og man kan læse meget mere på freiform.it.