Enkel træbeklædt tilbygning redder viktoriansk rækkehus

Hvad skal man med pladsen i en kedelig baghave, når man kan få en lys tilbygning? Det opdagede ægtepar i London med et hus, de ellers var parat til at opgive.

Engelsk kartoffelrækkehus

© Waind Gohil+Potter Architects

I Wiseton Road i det eftertragtede Wandsworth-kvarter i London ligger der et viktoriansk rækkehus. Den type af kartoffelrækkehuse findes overalt i England. Det er smalle huse i 2-3 etager, som godt kan være trange og besværlige med mange forskudte planer og alt for små baghaver.

Ny tilbygning

© Waind Gohil+Potter Architects

Ægteparret Ann Pasola og Chris Grover havde haft deres bøvl med ejendommen. Først havde de fået lavet en tilbygning uden at konsultere en arkitekt. Det resulterede bare i træk og tagproblemer og ubrugelige kvadratmeter. En overgang flyttede de til New York. Wiseton Road brugte de i den periode mest som deponi.

De var på nippet til at opgive ejendommen, da de alligevel besluttede sig for at give huset en chance til. Arkitektfirmaet WG+P blev hyret til dels at løse træk- og tagproblemerne og til at give et nyt bud på en ny tilbygning.

Kebony beklædte facader

© Waind Gohil+Potter Architects

Den bid af haven, som blev ofret på baghavens bekostning, endte med på alle mulige måder at give mere lys. På første sal blev der indlagt store panoramavinduer. Ud til baghaven trak arkitekterne store skydedøre, og det samme gjorde de mellem det oprindelige hus og tilbygningen.

Huset blev beklædt med det norsk udviklede fusionstræ "Kebony". Kebony er træ, der er blevet behandlet med en miljøvenlig væske, som faktisk er fremstillet af jordbrugsaffald. Denne behandling skulle ifølge producenten forbedre træets egenskaber, så det både i udseende og funktion kommer til at minde om visse eksotiske og hårde træsorter.

Ovenlys

© Waind Gohil+Potter Architects

I den lille lysrende mellem nybygningen og nabohuset indlagde arkitekterne ovenlys og bidrog derved yderligere til at sprede lys i tilbygningen. Som et lille bæredygtigt plus udlagde arkitekterne bevoksning på de ledige tagarealer.

Lysforløb

Det indre af huset blev nu til lange lysforløb med meget funktionelle kvadratmeter.

Muligt i Danmark

© Waind Gohil+Potter Architects

Der er helt sikkert mange danske byhuse, der kunne have gavn af en lignende bæredygtig og lysbaseret opgradering, hvis der vel at mærke er luft i økonomien og i bygningsregulativerne.

Læs mere om Wiseton Road og se flere billeder fra rækkehuset på arkitekternes hjemmeside.

Læs mere om træsorten Kebony her.

Relaterede Artikler