© Atelier Ea / Camilla Drost

Saltede citroner

Saltede citroner er en uundværlig ingrediens i det marokkanske køkken. Deres unikke, syltede smag er yderst vanedannende. Camilla Drost fra Atelier Ea giver her sin bedste opskrift på saltede citroner.

© Atelier Ea / Camilla Drost

Citroner, groft havsalt og sylteglas

Det tager kun få minutter at forberede de saltede citroner, og det eneste du behøver for at gå i gang er citroner, groft havsalt og et sylteglas.

Hvis du har lyst, kan du tilsætte lidt krydderier for ekstra smag. Den klassiske kombination af laurbærblade, nelliker og kanel er en sikker vinder, men du kan også sagtens bruge andre smagskombinationer. Personligt er jeg vild med et miks af rosenpeber, fennikelfrø og laurbærblade.

Når du salter citroner, er det vigtigt, at citronerne er fuldstændig dækket af saltet citronsaft. Jeg lader mine stå og modne på køkkenbordet, mens jeg et par gange i løbet af ’modningstiden’ ryster dem med bunden i vejret for at fordele saltet ligeligt. Bortset fra dét, passer de sig selv, og efter en måned er de klar til brug.

Da lagen er meget syrlig, bruger jeg altid en træske til at fjerne citronerne fra glasset, når jeg skal bruge dem.

© Atelier Ea / Camilla Drost
© Atelier Ea / Camilla Drost

Saltede Citroner

 • Citroner
 • Groft havsalt
 • Friskpresset citronjuice, hvis nødvendigt

Valgfrie krydderier

 • Laurbærblade
 • Kanelstænger, let knuste
 • Nelliker
 • Korianderfrø
 • Hele rosenpeberkorn
 • Sorte hele peberkorn
 • Fennikelfrø
© Atelier Ea / Camilla Drost
 1. Start med at skære enderne af citronerne – kun det alleryderste, så du ikke skærer helt ind til frugtkødet.

 2. Stil citronen på enden og del (næsten) citronen i kvarter ved at skære ned indtil 1-2 cm fra bunden. Drys frugtkødet med salt og saml herefter frugten igen.

 3. Læg 1 spiseske salt i bunden af et sylteglas. Placer citronen med den åbnede ende nedad, og pres så saften ud af citronen ved at presse den flad. Pres den så meget, som du kan. Drys herefter ca. en teskefuld salt oven på citronen sammen med et drys af dine valgte krydderier.

 4. Gentag trin 1-3 med resten af citronerne, indtil der ikke kan presses flere citroner ned i glasset.

 5. Hvis citronerne ikke allerede er dækket af citronsaft, skal du tilføre yderligere friskpresset citronsaft til glasset.

 6. Forsegl glasset og lad citronerne modne i en måned på køkkenbordet. Vend lejlighedsvis glasset på hovedet for at fordele saltet.

 7. Citronerne er klar til brug efter en måned. Det er ikke nødvendigt at opbevare citronerne i køleskabet efter åbning, da saltet i lagen har en konserverende effekt.

 8. Brug de saltede citroner ved at skære frugtkødet fra og rense skallen under rindende koldt vand for at vaske overskydende salt fra.

© Atelier Ea / Camilla Drost