3 gode grunde til at du skal kaste dig over fermentering

Fermentering er et gammelt håndværk, der har fået nyt liv i de danske køkkener. Men hvad er det egentlig, og hvad er det godt for?

kimchi fermenteret sauerkraut

Fermentering

Fermentering er egentlig ganske simpelt. Det er en helt naturlig proces, der har været brugt i årtusinder til at forarbejde og bevare fødevarer. Fermenteringsbølgen, der trender i det nordiske køkken, handler primært om fermenterede grøntsager og drikke som kimchi, sauerkraut og kombucha-te.

Men hvorfor skal vi egentlig i gang med at fermentere igen? Vi har samlet 3 gode grunde til at fermentere derhjemme.

Nr. 1 - Det er nemt

Fermentering er næsten for nemt, så længe du er opmærksom på de hyppige begynderfejl. Den vigtigste pointe, når du fermenterer, er at holde en rigtig god hygiejne. Når man fermenterer, så handler det om at få de gode bakterier til at gøre arbejdet. Problemet opstår, hvis omgivelserne ikke er rene. Sørg derfor for at holde alt rent, så er du på den sikre side.

Dernæst skal du være opmærksom på, at grøntsagerne i glasset skal være helt dækket af vand. Hvis grøntsagerne ikke er dækket, så er det nemlig en fantastisk grobund for mug og skadelige bakterier, som du slet ikke vil have i din fermentering.

LÆS OGSÅ: Fermentering - sådan gør du.

Nr. 2 - Godt for tarmfloraen

De mange gode bakterier i fermenteret mad skaber en sund og balanceret tarmflora. Det kan afhjælpe noget så usexet som oppustethed, sure opstød og betændelsestilstande. De probiotiske bakterier, der findes i fermenteret mad, fodrer simpelthen tarmsystemet med gavnlige bakterier, der sikrer en intensiv og balanceret fordøjelse.

Samtidig sikrer fermentering, at grøntsagerne ikke mister deres vitaminer, da de ikke oxiderer eller ødelægges ved varmebehandling. Faktisk øger fermentering frigivelsen af vitaminer og gør det nemmere for kroppen at optage de ønskede vitaminer og mineraler. Videre er en sund tarmflora et godt udgangspunkt for et stærkt immunforsvar, hvilket absolut er værd at tage med.

Nr. 3 - Mange muligheder

Selvom sauerkraut nok er den mest udbredte form for fermenteret mad, som vi kender i vesten, så er det slet ikke den eneste. Der er et væld af muligheder, og kun fantasien sætter grænser.

Den koreanske fermenterede kål, kimchi, er en yndet favorit, der giver et frisk pift af chili. Derudover kan du snildt lave din egen kombucha-te, der har en utrolig, lækker smag og perler let på tungen. Du kan sågar lave en lækker cocktail på kombucha, gin og citron. Du kan også give dig i kast med fermenterede agurker, som et sjovt tvist på den klassiske syltede agurk. Der er virkelig mange muligheder, når det kommer til fermentering, så der er med garanti noget for enhvers smagsløg.